Vrste najbolje kupusne kulture

U mojim ranijim godinama uzgoja kupusa, vjerovao sam da su najbolje vrste kupusa za moj vrt bile hibridi koji brzo rastu i otpornost na bolesti. Svi griješimo, jer iako je moj svjež, organski kupus bio prilično dobar, okus i tekstura nisu se mijenjali od kupusa koje bih mogao kupiti u trgovini.

Sve se promijenilo kad sam se prebacila na vrste heirloom kupusa, od kojih su neke toliko nježne da se graniči s mastanstvom, sa slatkim začinjenim okusima koji se razlikuju od godišnjih doba. I svi su toliko različiti! Prvo sam pokušao slatko malo 'Rano Kopenhagensko tržište', a zatim "Early Jersey Wakefield" koji štedi prostor i nevjerojatno ukusnu "Zlatnu aku". U svakom je slučaju došlo do fascinantne razlike u kvaliteti, što je jedan od glavnih razloga zašto smo vrt, zar ne?

Prije nego što krenem dalje, ovdje je anonimna kugla kojom sam prolazio dok čitam recenzije vrste heirloom kupusa: "Priznajem da sam dovoljno glup da razmišljam o kupusu kao relativno bližoj biljci koja vjerojatno ne bi imala puno drugačiji ukor kod mojog vrta nego što je to učinio kada je kupio u trgovini. WOW, postoji li razlika! "

Odabir vrste Heirloom kupusa

U svojoj knjizi "Heirloom Vegetable Gardening", pisac i povjesničar hrane, William Woys Weaver, posvećuje živahno poglavlje kupusu koji se razvrstava u tri skupine: vrste kupusa s izduženim ili šiljastim glavama (izvorno iz Velike Britanije i Njemačke), okrugli tipovi Kopenhagena iz Danske, i velikih nizozemskih bubnjara.

  • Izdužene, šiljaste sorte "Wakefield" kupusa najprije su odabrane u regiji Yorkshire, a još mnogo više rafinirale u Americi u 'Early Jersey Wakefield' (1868.) i više toplotno "Charleston Wakefield" (1892). U Velikoj Britaniji, "Early Durham", "April" i ostale sorte koje se u jesen zasađuju kao proljetni kupus, spadaju u ovu skupinu. Svi su jestivi u mladoj dobi, mnogo prije nego što stvaraju stvarne glave, ali najbolja stvar u vezi s tim kupusnim vrstama jest način na koji su uspravne glave prolile kišu, čuvajući tako zdravlje u vremenima skučenosti.
  • Uglavnom okruglog oblika i nevjerojatno nježne, "Rano Kopenhagensko tržište" i "Zlatna čaša" su glavobolja svijeta kupusa, bez premca za sirove salate ili lagano pirjano ljetno jelo. Ove vrste kupusa izvrsno se uklapaju u male vrtove, jer dobro rastu s bliskim razmakom.
  • Vrhunske kupusne kupusne mačke zabavne su za rasti od ranog ljeta do jeseni pa se sazriju oko vremena prvog pada mrazova. 'Late Flat Dutch' najčešća je sorta, ali njemački uzgojeni 'Brunswick' i frizura 'Perfection Drumhead Savoy' također su okovi na vrtu. Širi biljke zahtijevaju mnogo prostora, ali koliko deset funti kupusa stvarno trebate? To su prekrasne vrste kupusa za pripremu kiselog kupusa.

Savjeti za uzgoj kupusa

"Trebam li podsjetiti svoje čitatelje da s kupusima, tlo je sve, a plodnost je sve ostalo? Dobra kupusna zemlja mora biti dobro pokriveno ", piše Weaver, i naravno da je u pravu. Plodovi kupusa neprestano proizvode novu lišću, stoga im je potrebna stalna i uravnotežena opskrba hranjivim tvarima. Moja osobna metoda je obogatiti prostrane ruševne rupe s dva pogača domaćeg kompostora pomiješana s čašom ili tako organskim gnojivom načinjenom od gnoja peradi (također će se raditi i peradi peradi).

Tlo koje se redovito obogaćuje kompostom trebalo bi osigurati dovoljnu količinu bora, ali vidio sam da se rastuće biljke kupusa usporavaju tijekom noći kada se oblaže s malim boraksom za kućanstvo (2 žlice boraksa pomiješane u posudu za zalijevanje od 3 galona). To bi trebalo biti učinjeno ne više od jednom u sezoni, jer previše boraks je loša vijest za zdravo tlo.

Također ćete morati zaštititi biljke od nekoliko vrsta crvića koji jedu listove. U proljeće, pokrivanje biljaka s poklopcem (vrtna runo) pomaže zagrijati tlo i oslobađa hladne vjetrove, istovremeno zadržavajući insekte, ptice i zečeve.

Baršunasto zelene šumske žabice posebno love nevine mlade biljke kupusa. Kada vidite bijele leptire koji dolaze oko vašeg kupusa, gledate majke zelenih crnih zametaka koji postavljaju jaja. Možete odabrati ove zajedničke štetnike kupusa, ali je mnogo lakše držati leptire od pristupa biljkama s poklopcem redaka. Bez pokrivača redaka, s vremenom ćete morati tretirati biljke pomoću a Bacillus thuringiensis ili organski pesticid na bazi spinozada.

Velike vrste bubrežnih kupusa i polagano zelene crvene boje zahtijevaju širok raspon razmaka, ali možete umetnuti rucak, salatu ili druge brzo rastuće zelje između biljaka kupusa. Također možete ispuniti prostor s malim skupinama lukova koji se uzgajaju iz seta. Interplaniranje je često bolje od malčiranja rano u sezoni, jer puževi i prigušnice mogu postati problem kada se dobiva neodoljivom kombinacijom velikih kupusnih listova sjenivši vlažnu mulch.

Gledaj video: Evo kako da i vaša paprika u plasteniku raste kao prašuma! - Superior Seeds (Travanj 2020).