Prehrana lizama

Lychee je sočan tropski plod koji potječe iz južne Kine. Također se uzgaja u mnogim zemljama jugoistočne Azije i drugdje u svijetu. Vanjski pokrov ploda sastoji se od grubog, ružičastog obojenog kora. Unutrašnjost ima bijelo, sočno meso sa slatkim i tangy okusom. Unutar pulpe. Plod je bogat izvor vitamina C i vitamina B kompleksa. Bogat je kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Sadrži također mangan, bakar, cink, željezo i selen. Plod je dobar izvor dijetalnih vlakana.

B-kompleksni vitamini

Mnogo plodova ne sadrži B vitamina. Međutim, posluživanje litike od 100 grama pruža razne B-vitamine. Isporučuje 1 posto preporučene dnevne vrijednosti tiamina i 3,5 posto oba niacina i folata. Gotovo sve funkcije u tijelu omogućuju vitamini B. Ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata. Neadekvatni vitamini B ometaju proizvodnju energije i dovode do letargije i umora. Anksioznost i depresija također su povezani s neadekvatnim unosom vitamina B. Vitamini održavaju zdrav živčani sustav kao i funkcije mozga. Oni također pomažu u pomlađivanju kože, dlake i noktiju.

Vitamin C

Plod je bogat izvor vitamina C. Sadrži 40 posto više vitamina C nego sok od naranče. Posluživanje od 100 grama daje oko 70 mg ili 117 posto preporučene dnevne vrijednosti. Hrana bogata vitaminom C pomaže u jačanju imuniteta tijela. Oni pomažu tijelu da razviju veću otpornost na infekcije. Vitamin C pomaže organizmu učinkovitije boriti se protiv bolesti i raka. Pomaže u popravljanju oštećenih tkiva i pomaže u liječenju sluznice. Vitamin također pomaže održati zdravu kožu. Redovita konzumacija lizavog voća može spriječiti česte prehlade, gripe i upalu grla. Također pomaže u ublažavanju boli i upale.

Kalij

Ovaj mineral je vitalna komponenta stanica i tjelesnih tekućina. Pomaže održavanju zdravih stanica, normalizira srčani ritam i stabilizira tlak srca. Također pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka. To podupire zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od moždanog udara i koronarnih bolesti. Miner također pomaže u održavanju drugih organa u tijelu u dobrom stanju. Kalij pomaže održati pravilan metabolizam i mišićnu snagu. Neadekvatna kalija može uzrokovati umor i mišićnu slabost.

Dijetna vlakna

Lychee je dobar izvor dijetalnih vlakana. Posluživanje od 100 grama daje 1,4 grama vlakana, odnosno 3,5 posto preporučene dnevne vrijednosti. To plod čini izvrsnu pomoć za pravilnu probavu. Dijetalna vlakna pomažu u sprečavanju konstipacije i gomila. Pomaže očistiti probavni trakt štetnih toksina. To smanjuje razdoblje izlaganja zdravih stanica karcinogenima. Pomaže smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva. Visoki sadržaj vode ploda također olakšava pravilnu probavu. Plod je prirodni diuretik. Kada se konzumira nekoliko puta tijekom tjedna, ublažava bolove uzrokovane bubrežnim kamenjem.