Sve što trebate znati o prvom presadku glave

Objava da je prva ljudska glava presadnica na horizontu bila ispunjena mnoštvom reakcija. Neki su ga brzo stavili u lažnu kategoriju vijesti, dok drugi željno čekaju ono što smatraju znanstvenim prekretnicama koje se vraćaju u godinama koje dolaze. Drugi se još pitaju o etičkim implikacijama, bez obzira je li postupak uspješan.

Evo sve što trebate znati o transplantaciji glave zakazanom za prosinac 2018. godine.

Talijanski neurokirurg Sergio Canavero opisan je kao "glavni slučaj".

No, Canavero uživa u njegovu ugledu kao ludi znanstvenik. U intervjuima je priznao da se odnosi na "Spidermanov" Peter Parker, glupan s posebnim ovlastima.

U najmanju ruku, njegove namjere izgledaju pomalo plemenite. Canavero je dugo govorio o potencijalnim prednostima kirurških transplantacija glave, što bi moglo pružiti "lijek" za ljude koji žive s nepodnošljivim medicinskim uvjetima. Životni produžetak - pričvršćivanjem stare glave na mlado tijelo - još je jedan njegov projekt. Jednom je rekao da nitko ne smije prihvatiti smrt kao "prirodni ishod".

Valerij Spiridonov volontira glavom.

Spiridonov rođen u Rusiji računalni je znanstvenik koji boluje od Werdnig-Hoffmannove bolesti, rijetkog i razornog stanja koja uzrokuje atrofiju mišića kralježnice u mjesecima nakon rođenja.

Bolest znači da je Spiridonov, čiji su mišići izgubljeni, živio cijeli svoj život u invalidskim kolicima. Pomoću pomoćne tehnologije može se hraniti, upisati i kretati.

Dok većina nas ne može ni početi shvaćati Spiridonovovu svakodnevnu stvarnost, kaže da je dobro svjestan rizika koji su uključeni u operaciju. No, život s njegovim stanjem također predstavlja rizik; manje od 10 posto onih koji su pogođeni čak i preživjeti da vidi odraslu osobu. Napravio je to još dalje, ali Spiridonov je rekao da jednostavno neće živjeti dovoljno dugo da pričeka i vidi je li transplantacija uspješna na nekom drugom.

Canavero je nazvao proceduru "HEAVEN".

To je kratko za "glavu anastomoza venture". Prema Canavero projekcije, to će potrajati 36 sati, 20 milijuna dolara i 150 ljudi, uključujući i liječnike, medicinske sestre, pa čak i virtualne stvarnosti inženjeri.

U 2013. godini, Canavero je opisao svoj plan u Kirurški Neurološki Internacional, a kasnije je predstavio članak u glavnoj adresi američkoj akademiji neuroloških i ortopedskih kirurga.

Dvije ekipe će istovremeno raditi na Spiridonovu i donoru - pacijentu koji je umrla od mozga čija će se obitelj morati složiti s transplantacijom. Postupak uključuje hlađenje Spiridonovove temperature glave na između 12 i 15 stupnjeva Celzija, ostavljajući ga privremeno mrtvim mozgovima. Nakon toga, utrka je na: Canavero i njegov tim će imati oko sat vremena da provede transplantaciju prije nego umre mozak.

Najzahtjevniji dio postupka bit će rezanje i ponovna pričvršćivanje kralježnice, zadatak koji će zahtijevati 200 000 nanometarski dijamant nanoblade. Zatim će se upotrijebiti prilagođeni dizalica za spuštanje Spiridonovove glave na mjesto, dok će polietilen glikol olakšati spajanje leđne moždine.

Nakon transplantacije, Spiridinov će se čuvati u induciranoj komi tijekom četiri tjedna kako bi se mogao pratiti njegovo stanje.

Kritičari su nazvali Canaveroov plan "neetičan".

Više od nekoliko stručnjaka na terenu izrazilo je zabrinutost zbog Canaveroove predložene operacije. Neki kažu da povezivanje milijuna živčanih vlakana jednostavno nije moguće. Drugi nisu toliko sigurni da imunološki sustav prihvaća novu glavu. Mnogi pozivaju na dokaze da Canavero koristi sigurnosne kopije postupka - izvodi neke zastrašujuće pokuse na životinjama - u najboljem slučaju sumnjiv.

Čak i ako je postupak bio moguć, nema etičkih pitanja. Što se događa ako pacijent umre na operacijskom stolu? Je Canavero kriv za ubojstvo? Arthur Caplan, bioetičar u NYU, odbacio je cijelu stvar kao "smiješno glupo", rekavši da smo bliži ljudskom glavu na umjetnom tijelu nego pravi.

No, Canavero ostaje posvećen njegovom planu, objašnjavajući kako je "svako medicinsko i znanstveno oduševljenje" prvi put sreo ogorčeno. Bilo da je Canavero genij ili izvan svog rockera, morat ćemo pričekati i vidjeti.

Gledaj video: Wands Out! You are Magic! REPLAY Being You Changing the World Hangout with Dr Dain Heer (Veljača 2020).