Pušenje vezano za pitanja razvoda i bračnog zdravlja

Studija iz 1990-ih Eric Doherty i William J. Doherty sa Sveučilišta Minnesota utvrdili su da pušači imaju 53% veći rizik od razvoda. Očigledno, dob, rasa, obrazovanje, prihod ili spol ne čine razliku.

Više studija

Ranije studije su pokazale da mlađi pušači izgleda da ulaze u adulthood s više psiholoških problema od nepušača. Osim toga, pokazalo se da pušači odraslih imaju višu razinu depresije i anksioznosti.

To su tipovi problema koji mogu dovesti do problema s vezama.

Iako dugogodišnja studija Instituta za društvena istraživanja na Sveučilištu Michigan navodi da je pušenje prediktor razvoda, Doherty naglašava da pušenje zapravo ne uzrokuje razvod braka. Međutim, otkrio je da oni koji puše imaju osobine i životna iskustva koja ih čine više razvodnima od nepušača.

Studija ISR-a pratila je više od 33.000 mladih i ustanovilo da su stope pušenja daleko iznad prosjeka među onima koji bi kasnije razbili brak; dakle, pušenje je prediktor razvoda.

Doherty je radio s nacionalno reprezentativnim podacima iz Općeg društvenog istraživanja, koji godišnje upravlja Nacionalni centar za istraživanje mišljenja na Sveučilištu u Chicagu.

Prestanak pušenja

Odlazak, čak i uz pomoć supružnika i kada se želi prestati, nije lako postići.

Čini se da su odvojene i razvedene osobe manje vjerojatno da će prestati pušiti nego o bračnim osobama. Smatra se da socijalna podrška koju supružnik može pružiti pomaže povećati vjerojatnost prestanka pušenja. Međutim, pušač s bračnim problemima ima više stresa u svom životu i ima nižu vjerojatnost uspjeha u prestanku pušenja.

Studije utjecaja na brak

Pronašli smo nekoliko istraživačkih projekata koji povezuju brak i pušenje. Jedna studija pokazuje da brak ima pozitivne zdravstvene prednosti, posebno za muškarce. Dok još jedan pokazuje da, na žalost, brak ne utječe na navike pušenja. Gospodin Bachman kaže da, iako brak može smanjiti iznos koji osoba pije, ono što on zove "brak efekt" donio samo malo smanjenje u pušenju navike.

Zabrinutost za zabranu pušenja supružnika

Mnogi nepušački supružnici imaju vrlo jake osjećaje o navikama pušenja partnera. Osjećaji mogu biti u rasponu od zabrinutosti, straha i nelagode da se osjećaju nevažni, razočarani i povrijeđeni. Neki partneri tumače kako supružnik ne odustaje od pušenja govoreći kako oni ne brinu o svom vlastitom zdravlju, te u konačnici zapravo ne brinu za svog supružnika ili obitelji.

Duhoviti dim

ETS ili dimni dim nalazi se u pritvoru. Neki roditelji su izgubili roditeljska prava ili su imali ogromna ograničenja na njihova prava gledanja.

Putovati

Još jedno područje koje može izazvati sukob u braku između pušača i nepušača putuje. Mnoga romantična mjesta postaju potpuno nepušači.

Osim toga, odlučivanje hoće li ili ne sjediti u sekcijama pušenja restorana i zračnih luka, gdje se nudi, također može izazvati sukob. Tako je velika prilika za neko vrijeme za takav par samo izazvala više stresa.

Ostali zdravstveni rizici

Nepušački supružnici i djeca izloženi su prljavom dimu, mogu usvojiti iste negativne ponašanja, a često imaju lošu prehranu i dijete.

Donja linija

Čini se da pušenje može negativno utjecati ne samo na tjelesno zdravlje već i na emocionalno zdravlje i brak.

Gledaj video: Optimizam pristranost. Tali Sharot (Travanj 2020).