Vitamin D: nova zabrinutost za javno zdravlje

Vitamin D vitamin je topiv u mastima koji se nalazi u dva oblika - D2 i D3. Vitamin D2 ili ergokalciferol sintetiziraju biljke i nalaze se u prehrambenim izvorima kao što su riba, jaja i ulja jetre bakalara. Vitamin D3 ili kolekalciferol primarni je izvor vitamina D i dolazi od izlaganja ultraljubičastim zračenjima sunca koje sintetiziraju vitamin D u koži. Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcija i pomaže u održavanju odgovarajuće razine kalcija i fosfora koji su zajedno primarni minerali potrebni za rast i održavanje kostiju. Dakle, vitamin D ima veliku ulogu u prevenciji poremećaja povezanih s kostima kao što su osteoporoza i osteomalazija. Međutim, neadekvatan status vitamina D nedavno je povezan s bolestima kardiovaskularnog sustava, nekim vrstama karcinoma i autoimunim bolestima kao što je dijabetes (tip 1) i multipla skleroza.
U Sjedinjenim Državama utvrđivanje mlijeka s vitaminom D u 1930-ima brzo je uklonilo račiće, stanje uzrokovano nedostatkom vitamina D kod djece što je dovelo do krhkih kostiju i debilitating deformities. Međutim, mnogi Amerikanci još uvijek pokazuju neadekvatnu razinu vitamina D zbog nedostatka dobrih izvora hrane i neodgovarajuće izloženosti sunčevoj svjetlosti. Sunčeva svjetlost pruža više od 80 posto zahtjeva vitamina D i zemljopisnog položaja, boja kože i povećana upotreba krema za sunčanje i smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti zbog preporuka za rizik od raka kože, koji su svi imali značajnu ulogu u niskom statusu vitamina D. Tamna kožna pigmentacija znatno smanjuje sintezu vitamina D kao i upotrebu krema za sunčanje gdje SPF 15 smanjuje apsorpciju UV-B za čak 99 posto. Ljetni mjeseci mogu biti jedini put kada je izloženost UV-B dovoljno adekvatna za sintezu vitamina D za mnoge pojedince koji žive sjeverno od južnog Tennesseea, što je dodatno podržano povećanim rizikom od raka, dijabetesa i hipertenzije među populacijama veće širine.
Nedostatak vitamina D je uobičajen među svim dobnim skupinama s 36 posto mladih, 50 posto sredovječnih i starijih odraslih osoba i oko 24 posto adolescenata koji nemaju dostatne razine vitamina D. Kao što je spomenuto, nedostatak vitamina D može biti povezan s različitim ne-skeletnim komplikacijama. Vitamin D receptori se nalaze na različitim tkivima kardiovaskularnog sustava i poremećaji kod homeostaze kalcija doprinose povećanom riziku od visokog krvnog tlaka ili povećanom srcu. Izlučivanje inzulina djelomično ovisi o vitaminu D, a nedostatci mogu smanjiti lučenje i povećati otpornost na inzulin što dovodi do razvoja dijabetesa. Stoga, adekvatan status vitamina D može imati veliku ulogu u preventivnoj medicini.
Zbog nedavnih nalaza utjecaja vitamina D na kronične bolesti, Institut medicine (IOM) nedavno je povećao dnevne preporuke. Prethodne preporuke kretale su se od 200 do 400 IU dnevno, ali su se sada povećale na 600 IU dnevno za sve pojedince između 12 mjeseci i 70 godina i 800 IU za osobe starije od 70 godina. Gornja razina unosa sigurna za potrošnju postavljena je između 2.500 IU- 4.000 IU dnevno. Budući da je adekvatan vitamin D teško dobiti samo putem prehrambenih izvora, većina zdravstvenih djelatnika preporučuje da pojedinci koji žive u sjevernim klimatskim područjima dopunjuju sa 1000 IU dnevno.

Gledaj video: La vida despues de la vida (Completo) Suzanne Powell - Barcelona - 18-7-2011 (Veljača 2020).