Ovo je ispravan način pranja vaše odjeće

Čišćenje odjeće nije lagan zadatak, ali na taj način osigurava da odjeća ostane čist i svjež izgled što je duže moguće - i dugoročno štedi novac. Zato je neophodno znati kako pravilno očistiti odjeću.

Sortiraj odjeću

Prvo, prvo, vrijeme je da razvrsti prljavu odjeću po boji. Isprati tamnu odjeću s drugom tamnom odjećom i bijelom odjećom s drugim bijelim bojama kako bi se spriječile tamne boje od krvarenja do upaljača odjeće. Razvrstavanje također omogućuje izbjeljivanje bijelaca bez brige o osvjetljavanju tamne odjeće. Možete stvoriti "medij" ili "svjetlo" hrpu, koja sadrži odjeću koja je od srednje do svijetle boje (ali ne i bijela).

Pročitajte oznake odjeće

Niste sigurni je li vaša odjeća trebala biti prana u perilici rublja, oprati rukom ili se odnijeti na suho? Trebate znati je li vaša odjeća u redu ići u sušilicu? Pročitajte oznake odjeće kako biste saznali kako se svaka stavka treba prati - naročito za hlače za haljine, košulje za odjeću, nježnu odjeću i veste.

Prethodni tretman mrlja

Obrišite mrlje s malom količinom sredstava za uklanjanje mrlja (prije pranja odjeće) kako biste spriječili da se mrlje postavljaju i postanu trajne. Koristite meku četkicu za zube kako biste uklonili mrlju za mrlje u odjeću ili upotrijebite "olovku" za uklanjanje mrlja.

Odaberite najbolju temperaturu

Znajući koja temperatura za pranje odjeće pomaže zadržati odjeću koja izgleda novije dulje.

 • Hladna voda je općenito najbolja za tamnije obojene odjeće ili novu odjeću kako bi se spriječilo krvarenje boje. Hladna voda je također korisna za pranje veste, delikate, traperice, fine tkanine i odjeću koja se može smanjiti.
 • Topla voda često je korisna za lakšu ili bijelu odjeću, koja pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija.
 • Topla voda može biti korisna kod jako obojenih predmeta i dezinficirati ručnike za kupanje, perilice i ručnike za kuhinje. ona također pomaže zadržati bijelu odjeću bijelom što je više moguće (zajedno s izbjeljivačem).

Upoznajte svoje deterdžente

Jeste li se ikad zapitali koje bi vam deterdžente trebalo očistiti odjeću?

 • Za tamnije obojene odjeće potražite deterdžent posebno dizajniran za obojanu odjeću.
 • Za izbjeljivanje mrlja od obojane odjeće koristite izbjeljivače s bijelom bojom
 • Izaberite izbjeljivač za klor kako bi se osvjetljavala bjelila (izbjegavajte upotrebu izbjeljivača sa svilom, kožom, spandexom, vunom i moherom)
 • Koristite omekšivač tkanine kako bi odjeća bila meka i pocrnjela, spriječila statičke i zaštitila odjeću od blijeđenja, istezanja i nejasnoće.

Provjerite postavke perilice rublja

Znajte koji su ciklusi za pranje rublja najbolji za vašu odjeću, kako bi se povećala čistoća i da odjeća traje dulje.

 • Koristite redovito / normalno ciklus za jako obojenu odjeću, posteljinu, pamuk, traper, posteljinu i ručnike.
 • Koristite stalni ciklus prešanja za poliestere, pletene dijelove i druga sintetička vlakna kako biste spriječili naboranje.
 • Koristite osjetljive cikluse vune, prljave svile, donje rublje, obične tkanine i odjeću koja sadrži ukrase.

Odaberite postavku Right Dryryer

Odabir pravilne postavke sušača može vam uštedjeti vrijeme na pranju rublja - bez rušenja odjeće.

 • Izaberite visoku toplinu (redovne) postavke za traperice, bijele, plahte, posteljinu, ručnike i predračunate predmete odjeće.
 • Odaberite postavke srednje topline (stalni tisak) kako biste spriječili da obojenu odjeću izblijedi, dok osiguravate da odjeća ne izgubi oblik ili bore.
 • Koristite nisku toplinu (osjetljive) postavke za krhku odjeću, krhke tkanine i pletu.

Uklonite odjeću s perilice odmah

Čekanje uklanjanja odjeće s perilice povećava rizik od krvarenja u boji - i mirisni mirisi mogu početi oblikovati. Zatim stavite odjeću u sušilicu (ili objesite suhu odjeću) istog dana kada ih operete kako bi svježa odjeća ostala.

Izbjegavajte sušilo kada je to moguće

Dok je sušilica sigurno prikladna opcija, nemojte ga koristiti ako ne morate. Previše sušenja (osobito s visokom temperaturom) može izblijediti odjeću i postaviti mrlje koje ste možda propustili. Sušenje odjeće koja se ne bi trebala sušiti može uništiti ili smanjiti odjeću. Dakle, ako možete preskočiti sušilicu, učinite to.

Gledaj video: Support: Heart Rate Monitor Care (Veljača 2020).