Diamondback Moth

Plutella xylostella
Također poznat kao kupka kupusa

Biljke domaćina:

U vrtu: Dionice, wallflowers i drugi ukrasni brassicas
Na usjevima: Svi članovi obitelji kupusa, uključujući kupus, brokulu, školjke s brusselsima, čaše

Gdje Pronađeno:

U svijetu u umjerenim klimatskim uvjetima

Opis:

The diamondback moljac se također naziva kupus moljac, jer postavlja svoje jaja gotovo isključivo na kupus obiteljskih usjeva. Počevši od proljeća, moljaci leže jajašca koja se izbušuju u sitne zelene gusjenice s viljušanim repovima, često u velikom broju. Nemaju baršunastu teksturu kože crva od kupusa, koji su drugačiji štetnik. Gusjenice su manje od ½ inča dugačke i bjelkaste glave i noge.

Šteta:

Lobi ličinke ružne rupice u biljci ostavljaju da se postupno povećavaju kako bi lišće izgledalo prozorčić. Gusjenice se uglavnom nalaze na donjoj strani listova.

Sprječavanje problema:

U područjima gdje je moljac kronični štetnik, pokušajte napraviti mali sadnju žeđi svakog proljeća, i neka kukci imaju. Odrasle moljce umjesto tvojih vrtnih biljaka stavit će jaja na njih, a onda možete skuhati košticu i kompostirati kad se napuni larve. Mnogi vrtlari također koriste zaštitne pokrivače kako bi se isključili ovaj i drugi štetnici iz obiteljskih usjeva kupusa.

Upravljanje eksplozijama:

Diamondback moljci postali su otporni na većinu pesticida, uključujući Bt. Ručno branje je bolja opcija i može imati veliki utjecaj kada svakodnevno provjeravate svoje biljke. Dobri kukci, uključujući mnoge vrste hvatača i rogova, skupljaju velik broj nezrelih ličinki kako bi se hranili svojim mladima.

Savjet:

Diamondback moljac može završiti svoj životni ciklus u roku od 15-30 dana tijekom ljetnih mjeseci. Izbjegavajte sadnju naslaga brončanog nasljeđivanja kada je došlo do zaražene krletke.

Gledaj video: Diamondback Moths video (Travanj 2020).