Sadrži li mlijeko ugljikohidrate?

Bez obzira na to je li riječ o kravama ili kozi, cijelo je mlijeko ugljikohidrati, Broj ugljikohidrata u mlijeku koje pijemo varira od oko 11,3 do 11,9 grama po šalici. Budući da pola i pola i teških vrhnja imaju mnogo veći postotak masnoća, broj ugljikohidrata u svakoj je zapravo manji od ekvivalentne količine običnog ili obranog mlijeka. To čini ta dva proizvoda popularna s onima na low-carb dijeta.

laktoza

Laktoza ili mliječni šećer prisutni su u cijelom mlijeku. Laktoza je jednostavni ugljikohidrat koji čini masu od 2% do 8% mlijeka. Zahvaljujući njihovoj jednostavnoj konstrukciji, jednostavni ugljikohidrati su one koje najčešće razgrađuju tijelo. Jednostavni ugljikohidrati obično daju tijelo prasku energije, ali nisu povezani s mnogo na putu prehrambene vrijednosti - barem ne koliko složenih ugljikohidrata. Kao što ćemo vidjeti, ovo gledište je nešto od pojednostavljenja. Uz laktozu, saharozu ili stolni šećer je jednostavan ugljikohidrat, kao što je fruktoza, pronađena u voću kao što su grožđe ili kruške, a glukoza, šećer vaše tijelo razbija sve ostale ugljikohidrate u prije korištenja.

Loši ugljikohidrati

Jednostavni ugljikohidrati poput laktoze koji se nalaze u mlijeku često se skupljaju kao "loši" ugljikohidrati s rafiniranim jednostavnim ugljikohidratima koji se nalaze u tabličnom šećeru ili bijelom brašnu. Međutim, u cjelini, nerafinirani jednostavni ugljikohidrati su zdravi i daju veću nutritivnu vrijednost od rafiniranih jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u procesnoj hrani i ne bi se trebali izbjeći po defaultu, osim ako ste specifično slijedeći low carb hranu.

Gledaj video: MamaVeganka: Bolognese od crvene leće s veganskim parmezanom (Veljača 2020).