Planiranje novog travnjačkog vrta - 2. dio

Odabir onoga što biljke staviti u vaš vrt može biti samo previše primamljivo. Postoji toliko mnogo, da ne spominjemo golem broj kultivara. Tako su mnogi tipovi timijana uzgojeni, na primjer, da biste sami mogli stvoriti cijeli vrt od njih. Dakle, prva stvar koju treba zapamtiti nije da se pretjerate. Svi trebaju sobi za rast i disanje.

Prije nekoliko godina The Herb Society of America imenovao je svoje Top Ten najkorisnija trava za kuhanje i, da, slažem se s nekim: bosiljak, češnjak, oregano, mažuran, kadulja, kopar, luk, peršin, bay i ružmarin - svi su, kako su rekli, "prijateljski na početku biljnih vrtlara". Samo ističe kako se mišljenja razlikuju. Ja bih poslao češnjak na povrće. I zaljev? Lijep, skulpturalan, ali sigurno ne onaj koji nadmašuje timijan u korisnosti?

Niže navedeni su jednostavni za početnike, ali, umjesto da daju konačan popis bilja, podijelio sam ih grupama za razmišljanje. Uostalom, nema smisla da se kaže da rastu kadulje ako ne možete podnijeti okus.

Grupa 1: Garrigue Herb Bed

Pozivanje ovo je koristan podsjetnik na rodni teren ružmarina, kadulje i majčine dušice: dobro isušen, lagani tlo, na suhoj strani. U pravim uvjetima, oni napreduju na zanemarivanje, a posebno u steamier klime, svi će uživati ​​u mulco svjetlo obojena šljunka, pomažući drenažu, povećanje reflektirajuće svjetlo, i smanjenje na vlagu. Ovaj krevet bi također odgovaralo oreganu i lavandi, koji bi, poredani jedni pored drugih, mogli podijeliti povremeno posipanje drvenog pepela kako to oboje vole lužnatost.

Vunena timijana

Lavanda nije izbor svakoga za kulinarskim vrtom, iako postaje sve popularniji u receptima. Ako vas privlači samo kao tradicionalno rublje, stavio bih kočnice. Ako su tvoji kreveti kvadratni metar, ne postoji prostor za pristojnu lavandu (čak i kod manjih kultivara kao što je Munstead), kao i prostor za zrelog kadulje ili ružmarina. Pustite ih da se jedni protiv drugih smanjuju cirkulaciju zraka što može dovesti do bolesti.

Grupa 2: Bilje koje trebaju pažnju

Ostali favoriti - peršin, bosiljak, kopar, strugotina - dobro se kombiniraju jer svi uživaju u bogatijem okolišu, gdje će tlo ostati vlažne i korijenje će biti hladnije. Previše vruće i suho potiče kopra i bosiljak, kao i cilantro, koji također može dijeliti ovaj krevet, da se pokrene na sjeme. Međutim, bosiljak je jedna biljka koja će uživati ​​u toplijim, više zaklonjenim mjestima mnogih vrtova, a lišće će biti mekše ako se uzgaja ispod stakla.

Ove biljke trebaju kompost i zalijevanje, tako da ih grupiraju zajedno će uštedjeti vrijeme tijekom godine. Sirčica bi lijepo oblikovala, baš kao i kovrčavi lišajni peršin, koji ima tendenciju da ima neaterovitu naviku od ravnog lista.

Grupa 3: Bilje s sjenovitim likovima

Nisu svi mi dovoljno sretni da imamo krevete koji, kako to općenito govore, uzimaju biljke u punom suncu. Ne dopustite da vas to obeshrabriti. To nije problem, pogotovo ako je tlo ispravno, a ponekad čak ni tada. Imam starog ružmarina u glinenom tlu, koji provodi većinu godine u sjeni. U redu, nikada nije energična kao rezanje (iz iste grmove) koje sam stavila u dobro promijenjenu zemlju u punom suncu, ali proizvodi puno za kuhinju.

vlasac

Sirčica će tolerirati neku hladovinu, kao i peršin i kadulja. Zajednička timijana (Thymus vulgaris) je još jedan koji sam pronašao će se nositi. Chervil preferira hlad, ili će brzo krenuti na sjeme, a Jekka McVicar, doyenne biljke koja raste u Ujedinjenom Kraljevstvu, preporučuje djelomičnu hladovinu za kopar, također obično navedenu za puni sunce.

Isprobajte raznovrsne ili zlatno listane sorte kao što su Kadulja "Kew Gold" ili Oregano "Aureum", jer općenito vole hladnije uvjete, a inače idu za "obične ili vrtne" sorte (obično s vulgaris ili officinalis u latinskom imenu), jer oni imaju tendenciju da budu robusniji, bolje se suočavaju s manje od savršenih uvjeta. Ako se morate baviti sjenovitim područjima, bolje je da biljke koje uživaju djelomičnu sjenu primaju sunce ranije tijekom dana, a one koje vole puno sunca osjetiti ga u poslijepodnevnim satima.

Grupa 4: Bilje za izolacijski odjel

Novac je užasno invazivan. Širi se trkačima i možete se osjećati da biste ga više željeli usaditi na plantažu, ali ne samo da to treba više pažnje na predjelu za zalijevanje, ali vjerojatno nećete biti dovoljno dovoljno za dnevni čaj od mentolnog čaja tijekom ljeta ( ako niste to pokušali, nedostaje vam poslastica). Predlažem da se marokanski kultivar (definitivno najbolji za čaj) stavi na sebe, na sjenovitoj strani vrtova. Ako želite više od jedne vrste metvice, čuvanje ih u istom krevetu, nažalost, nije preporučljivo, jer oni imaju tendenciju hibridizacije.

Variegated matičnjak

Limunski balzam, iste obitelji i proizvodnja jednako ukusnog čaja, također se široko širi, iako ovaj put samozadovoljstvo. Obrazuje prilično guste nakupine i kvadratiće dobro u mentu, tako da ih sadi u istom krevetu korijala dva uznemirujuća užitka u jednoj.

Popratno sadnja s biljem

Rekao sam da nema smisla uzgajati bilje koje vam se ne sviđa, ali postoji li? Ovo je dobar trenutak za spomenuti ostalu upotrebu ljekovitog bilja: sjetvu druženja. To je sporan problem. Da li kamilica stvarno poboljšava okus kupusa kada se uzgaja u blizini? Ili kopra? Ovdje na GrowVegu mislimo da tip tla i klima obično utječu na okus i rast više od suptilnih interakcija s izlučevinama biljnih korijena.

Još su važni jaki mirisi. Mnogi štetoči pronalaze svoje mirisne biljke od mirisa, a ispunjavanje zraka s parfemom zasigurno zbunjuje male vreće.Dakle, čak i ako ne možete podnijeti kadulje, ili se odbijaju od ružmarina, imajući ih pokraj biljnih korita ili polaganje naboranih reznica duž redaka kad kažete, stanjivanje mrkve, pomoći će u zaštiti vašeg dragocjenog usjeva. Kupusu svakako treba svu pomoć koju mogu dobiti protiv štetnika, a preporučene biljke, poput kadulje, kopra i ružmarina, jako su aromatične. Međutim, ako je to razlog zbog kojeg uzgajate ove bilje, možda biste ih trebali smjestiti bliže hranjivim krevetima nego što vam je biljka dopuštala.

NB Toplina i vlažnost južnih država Amerike mogu se pokazati posebno teškim za uzgoj bilja. Istraživanje web stranice tvrtke Herb Society of America će otkriti prijedloge za kultivare koji odgovaraju klimi.

Ovdje možete pročitati dio 1. ovog članka.

Helen Gazeley. Sve fotografije osim bosiljka, ljekovitog bilja i raznobojne limunaste balade, zahvaljujući Nacionalnom centru za bilje

Gledaj video: ACO SELF - Praktična rješenja za okućnice (Travanj 2020).