Zašto avokado ima dobre masnoće konzumirati

Avokado su jedan od najskupljih plodova koje možete odabrati za zdravu prehranu. Plod je također jedan od najsvestranijih. Možete ga jesti svježe ili ga koristiti kao sastojak salate ili sendvič punjenje. Također možete napraviti umak, glatku, sok ili pire od avokada. Plod je prilično pun i smatra se cjelovitom hranom.

To je dobar izvor vitamina A, B-kompleksa, C, E i K, a mineralni sadržaj uključuje fosfor, kalij, magnezij, bakar, cink, željezo i mangan. Plod je također dobar izvor proteina, dijetalnih vlakana i fitonutrijenata. Osim toga, to je jedinstveni plod zbog velike količine masti koja sadrži.

Sadržaj masnoće avokada

Posluživanje od 170 grama sadrži 285 kalorija. Masti iznose oko 25 grama. Većina od njih su mononezasićene masti, koje se smatraju zdrave masti. Oni čine oko 63 posto ukupnog sadržaja masti. Plod također sadrži nisku količinu polinezasićenih i zasićenih masti. To predstavlja 20 posto i 17 posto ukupnog sadržaja masti. Iako je voće često izbjegavalo promatranje težine zbog visokog sadržaja masnoća, masti od avokada su zapravo dobre za vas.

Uloga masti avokada za dobro zdravlje

Avokado je odličan izvor mononezasićenih masti poput oleinske i linoleinske kiseline. Te masti promoviraju zdravlje vašeg srca. Oni igraju vitalnu ulogu u regulaciji kolesterola. Masti pomažu smanjiti kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL) i povećati kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL). Visoke razine LDL kolesterola dovode do stvaranja plaka u krvnim žilama. S vremenom, to uzrokuje blokiranje arterija i sprječava glatki protok krvi. To povećava rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. HDL kolesterol je zdraviji tip jer pomaže očistiti vaše arterije LDL kolesterola. To smanjuje razinu LDL u arterijama i pomaže u zaštiti njih. To potiče vaše kardiovaskularno zdravlje.

Jednozasićene masti također pomažu u ubrzavanju osnovne metaboličke brzine (BMR). Ovo je brzina kojom kalorije spaljuju kada ste u stanju odmora. Kalorije se koriste za održavanje osnovnih funkcija poput popravka stanica, održavanja unutarnje temperature tijela i pumpe krvi. Redovita konzumacija avokada može vam pomoći povećati vaš BMR što olakšava nastojanje gubitka težine.

Avokado sadrži najveću količinu beta-sitosterola među plodovima. To je biljna mast koja igra vitalnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola. To blokira apsorpciju LDL kolesterola iz crijeva. To pomaže poboljšati omjer LDL i HDL kolesterola, koji promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Omega-3 masne kiseline, koje su također prisutne u avokadama, su polinezasićene masti koje pomažu stabilizirati krvni tlak. Oni također pomažu održati normalno otkucaje srca. To potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od moždanog udara i koronarne bolesti.

skladištenje

Zreli avokado će podnijeti pritisak kada ga čvrsto, ali nježno pritisnete. Kada je voće zrelo, možete držati u frižideru do 1 tjedan u neizrazitom obliku. Nakon što odrežete voće, ne držite u hladnjaku više od 1 dana. Kada je rezano voće izloženo zraku, ono postaje boja zbog sadržaja željeza. Pospite malo soka od limuna kako biste spriječili transformaciju boje.

Gledaj video: Lista Dobrih Izvora Masti ( Zdrave Masti ) | Armstrong (Travanj 2020).