Što je alkalna voda?

Što je alkalna voda? Prvo, moramo naučiti ono što alkalni znači. Alkaličnost i kiselost se mjeri na pH skali, što je mjerilo od 0-14 koje mjeri koncentraciju vodikovih iona u spojevima od baterija do hrane. Neutralno se mjeri na 7,0, dok su kiseline niže od 7,0, a alkalni spojevi (ili baze) su veći od 7,0. Alkalna voda je voda koja mjeri bilo gdje iznad 7,0 na pH skali.

Zagovornici alkalne vode kažu da može neutralizirati kiselinu u krvotoku, djelovati kao antioksidans, potaknuti metabolizam, pa čak i izliječiti ili spriječiti bolest. Ova je teorija povezana s popularnom prehladnom prehranom, "alkalnom prehranom". Međutim, istraživanja ne podupiru ove tvrdnje. Ujedinjuje države gdje se voda za vodu regulira tako da mora mjeriti između 6,5 i 9,5 na pH skali, ali točan broj ovisi o lokaciji. Izlučivanje vode iz alkalne vode (ili osnovne) može se postići kupnjom filtera, privitaka za slavine ili korištenjem aditiva poput kapljica ili prašaka kako bi se povećao pH. Također se može kupiti u nekim trgovinama zdrave hrane.

Tijelo je iznimno dobro kontrolirati njezinu pH vrijednost. PH krvi se održava između 7,35 i 7,45, što je blago alkalijsko, a tijelo je vrlo dobro kontrolirati ovu razinu putem mehanizama u plućima i bubrezima. Na primjer, ako vaša krv je previše kisela, naša pluća izbacuju više ugljičnog dioksida (ili mi hiperventiliziramo), što pomaže u povratu krvi u normalu. Ako nemate zdravstvenih problema s plućima ili bubrezima, pH krvi je vrlo dobro kontroliran bez obzira na hranu ili piće koje konzumirate.

Istina je, međutim, da suvremena prehrana, bogata proteinima životinjskog podrijetla i procesiranoj hrani, stvara značajan kiselinski opterećenje na tijelu. S vremenom ovaj uzorak prehrane može naglasiti sustav balansiranja. Najbolji način za smanjenje stresa na ovom mehanizmu je jesti mnogo biljnih namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Alkalna voda je jednostavno voda koja je promijenjena da poveća pH. Zagovornici tvrde da alkalna voda ima mnoge zdravstvene prednosti i pomaže održavanju tijela u alkalnom stanju. Međutim, tijelo ima sustave koji održavaju pH u uskoj kontroli, bez obzira na vrstu vode koju pijete.

Gledaj video: Napravite sami alkalnu vodu (Travanj 2020).