3 razloga za rezanje alkohola

Jedna večer za piće s prijateljima jednom ili dva puta tjedno, vikend pijanka ili samo jedno piće noću: kakva vrsta štete stvarno radiš na svoje tijelo? Alkohol može rezultirati mnogim problemima, uključujući:
1. Povećanje težine
Alkohol sadrži oko sedam kalorija po gramu, što sadrži manje od jednog grama masnoće, ali više od jednog grama proteina ili ugljikohidrata, tako da nije izuzetno teško nadoknaditi kalorije u alkoholu kako bi se izbjeglo povećanje težine, ali to nije nužno samo kalorije u alkoholu koje uzrokuju debljanje.
Kada se konzumira alkohol, tijelo ga koristi kao gorivo za energiju. To znači da su kalorije masnoće, proteina i ugljikohidrata koje ste jeli za taj dan nigdje ići osim u skladištenju masti, što je rezultiralo povećanjem težine. Kronično ili prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do stvaranja i akumulacije masti, što može rezultirati masnom jetrenom ili hiperlipidemijom (velika masnoća u krvi koja je faktor rizika od srčanih bolesti). Više znanstvenih istraživanja pokazuju da konzumacija alkohola smanjuje masno tkivo više od proteina i ugljikohidrata. To znači da se alkohol u osnovi metabolizira poput masti, jer ometa masnoće spali više od drugih hranjivih tvari. Druge studije su pokazale povećanje apetita i smanjenje inhibicija, još dva čimbenika koji mogu doprinijeti povećanju težine od pijenja.

2. Oštećenje tkiva i rizik od raka

Krajnji proizvodi metabolizma alkohola mogu komunicirati s drugim komponentama u vašem tijelu i stvoriti reaktivne kisikove vrste (ROS). ROS se nalaze na normalnim razinama u tijelu, ali ROS na visokim razinama u tijelu može biti štetan. Visoke razine ROS u tijelu su povezane s rakom, srčanim bolestima, upalom, dijabetesom i starenjem među ostalim problemima. Vaše tijelo ima adekvatne antioksidante kako bi se zaštitilo od oštećenja koju je ROS učinio na normalnim razinama, ali kada dođe do preopterećenja kao što je kronično ili pijanko pijenje, razina antioksidansa se smanjuje jer se koriste za opću razinu ROS-a stvorenu od alkohola, time slabi vaš imunološki sustav. Nusproizvodi metabolizma alkohola također mogu doprinijeti povećanju jetre, tvore spojeve s DNA za stvaranje kancerozne DNA, kao i povećanje razine ugljičnog dioksida u vašem tijelu koje dovodi do oštećenja tkiva i zatajenja respiratornog sustava.
3. Ovisnost o alkoholu
Mamurluk su simptomi povlačenja alkohola. Vaše tijelo i vaš mozak razvijaju ovisnost o alkoholu - nakon svega, ona se koristi kao poželjno gorivo u tijelu. Krajnji proizvodi metabolizma alkohola djeluju i kombiniraju se s neurotransmitera u mozgu kao što su dopamin i serotonin, što dovodi do naizgled terapeutskog učinka na živčani sustav. Ovaj terapeutski učinak, zajedno s vašim tijelom za smještaj alkohola kao goriva, misli se da u konačnici rezultira ovisnošću o alkoholu.
Naravno, kako bi se izbjeglo konzumiranje alkohola, najbolje je izbjeći probleme koji nastaju zbog konzumacije alkohola. Ako to nije nerealno za vas, konzumirajte manje alkohola i uključite više hrane bogate antioksidantima kao što su različiti obojeni voće i povrće u vašoj prehrani.

Gledaj video: Experiments to do at Home! 14 DIY Science Experiment Ideas for Kids! (Veljača 2020).