Produljenje sezone salata

Upotrebom zaštite zime, autor zimi može sakupiti salatu.
Fotografija / ilustracija: Thomas Thorsen

Kako se vegetacijska sezona gasi, tako i duhovi biljnih vrtlara. Dani su sve kraći i hladniji, a postoji određeni osjećaj olakšanja u znanju da je sezona rada završena. No, za neke od nas, potreba za sijanjem sjemena i gledanja na rast je još uvijek jaka. Umjesto stavljanja cijelog vrta u krevet, jedan od načina uravnoteženja ljetne noći s potrebom za održavanjem stvari raste pomoću sadnje zelenih salata s hladnom sezonom.

Zelena salata i mnoge druge zelene salate rastu najbolje u hladnom vremenu. U mnogim regijama moguće je saditi sjemenke u rujnu i zelene se beriti do prosinca. U mom vrtu na Long Islandu, biljke selektivno uzgojene uzgajali su se kako bi se rasti u hladnom vremenu i, ubrzo nakon sadnje, pokrivaju ih jednostavnim strukturama izrađenim od čvrstog materijala od tkanine koja se proteže preko žičanih obruča. Ovaj sustav mi daje zelje u prosincu, a ponekad i izvan nje.

Peterov izbor za hladnu sezonu

Ove se sorte dobro izvode za autora, stvarajući salatu dobro u prosincu u njegovu zoni 7.

'Arktik Kralj' zelena glava
'Brune d'Hiver' brončano-zelena glava
'Little Leprechaun' polu-patuljasti romaine
'Rouge d'Hiver' crveni romaine
Crveni talijanski tip tamne Lollo Rossa
'Zimska gustoća' zelena polu-cos romaine
'Redovita crvena' crvena mrlja
'Red Ridinghood' tipa tipa Boston

Biljni zelje uzgojene zbog hladnog vremena

Autor navodi transplantacije ili krmače sjemenke u jesen.

Zelena salata je prirodno hladna sezona i, zbog svoje popularnosti, mnoge sorte su uzgojene da izdrže vrlo hladne temperature. Oni koji su prikladni za hladno vrijeme lako se identificiraju po imenima kao što su 'Arctic King' i 'North Pole', dvije zelene salate glave. Tu je i 'Zimska gustoća', jedna od mojih najdražih romaine salate, za koju se zna da traje gotovo cijele godine u planinama Vermonta. Također, uzgajam 'Zimski Marvel', zelenu salatu od zelenog lisnatog bilja koja je izrazito hladna, i 'Rouge d'Hiver', lagano rumunjski tip s blagim crvenim rumenjem. Još dva favorita su 'Continuity Red', crvena crvena salata, i križ s romaine-butterhead 'Blushed Butter Cos'.

Osim zelene salate, ja sam rastrgao i druge zelene sezone. Kale, posebice sorta 'Winterbor', jedan je od najzahtjevnijih zimskih zelenila i daleko je najbolji izvođač u mom zimskom vrtu. Također uzgajam ukusnu i hranjivu rudarsku salatu (Claytonia perfoliata) i salata kukuruza (Valerianella locusta), također poznat kao mâche ili jaganjčeva salata, obje će proljetno zimovati. Moj zimski vrt nikada nije bez rucule (Eruca sativa), što je barem toliko oštro kao hladna sezona salate i mizuna (Brassica juncea). Francuski rog (Rumex scutatus) je još jedan jaki zimski zeleni koji će preživjeti u obliku koji se može odabrati, a ne više od nekoliko jesenskih lišća prepuna lagano oko svojih korijena. Glatki list špinat, kao što je "Denali" i oba lisica i talijanski talog od peršuna, rastu pod mojim redom cijele zime.

Usmjeravam - sijam sjeme za svoje biljke salate (ili biljne sadnice) u rujnu u mom vrtu Zone 7. Oni koji žive u toplijim ili hladnijim područjima trebaju vrijeme sadnje, tako da mladi zelje mogu postati dobro uspostavljeni prije nego što se vrijeme hladi. Ako započnete biljke kad su vrijeme i tlo već hladno, imat ćete teže vrijeme da ih proizvodite za vas. Ne činim ništa posebno za tlo, osim da bih se ogrebala u nekom dobro opustošenom kompostama prije sjetve ili sadnje kako bih potaknuo dobar razvoj korijena. Zeleni će trebati oko pola količine vode koju koriste u ljetnim mjesecima, a to obično može dobiti od kiše koja prodire u tkaninu za pokrivanje redaka. Također koristim navodnjavanje kapanjem kako bi bilo moguće dodatno navodnjavanje olakšati.

1. Izradite okvir s žicom. Upotrijebite 9 ili 10 žičanu žicu, umetnite jedan kraj u tlo, zatim ga savijte, umetnite drugi kraj na drugu stranu kreveta kako bi napravili luk. Hoop Tip: Da biste stvorili čak i lukove, označite žice oko 8 inča s oba kraja s crvenim markerom, a zatim gurnite krajeve u tlo do ove dubine. 2. Centrirajte tkaninu preko obruča. Ovaj korak je mnogo lakši s dvije osobe. Pokušajte se uvjeriti da je tkanina ravnomjerno raspoređena preko žica. 3. Zavrnite krajeve i pričvrstite ih. Na jednom kraju, okrenite tkaninu i pričvrstite ga žičanom iglom, a zatim učinite isto na drugom kraju. 4. Uskočite strane. Kopajte plitku brazdu i pokopajte rub tkanine u njemu. Također se mogu koristiti stijene, cigle ili žičane igle. Učinite isto na drugoj strani.

Row pokriva zadržati hladno out

Čim se moje sjeme i biljke nalaze u tlu, pokrivam ih s tkaninom za pokrivanje slojeva kako bi ih izolirali. Najbolji način da to napravite je stvaranje malih zelenih konstrukcija s žičanim obručem i pokrovom reda. Ovu tešku tkaninu kaže da štiti biljke na temperaturi od 26F, no učinio je još bolje za mene, štiteći moje salate kada su noćne temperature pala na 20F. Mnogo ovisi io dnevnim temperaturama, koje mogu biti tople u mom zaklonjenom vrtu. Tuneli s prugama pokrivaju dovoljno topline kako bi pružili više zaštite nego što tvrde proizvođači, ali ne toliko da se biljke pregriju.

Tkanina koja je tehnički poznata kao spužvast polipropilen, dostupna je u valjcima različitih duljina i širina. Koristim Agribon + AG-19, koji kupujem u roll od 83 inča i Typar T-518. Potonji dolazi samo u rolama širokim 15 stopa, ali ja sam ga rezati s britvom, na valjku, do prikladnije veličine. Sličan je proizvod Agrofabric Pro-17, koji je također dostupan u rolama od 83 inča.Sva tri tipa su čvršća od sličnih, ali lakših tkanina koje koristim u proljeće i ljeto za zaštitu od insekata, ali sve tkanine priznaju kišu i do 85 posto sunčeve svjetlosti. Pažljivo, mogu ponovno koristiti te tkanine najmanje tri godine.

Da bismo poduprli tkaninu preko biljaka, koristim 9 ili 10 gauge žičane obruča. Ova teška žica dostupna je u velikim valjcima ili u preciziranim duljinama od 76 inča. Radije sam spremiti malo novca tako što sam rezanje, i otkrio sam da je duljina žice od 63 inča odgovarajuća veličina za poklopac od 83 inča. Prvo, označavam žicu s crvenim markerom na oko 8 inča od svakog kraja. To mi dopušta da potapamo krajeve na identične dubine tako da vrh obruča tvori prilično ravnu liniju. Gurnim jedan kraj žice u tlo dok ne dosegne crvenu oznaku. S tim krajem usidrenim, držim se na slobodnom kraju, savijam žicu u glatku krivulju i gurnem kraj na drugu stranu kreveta. Da biste dobili obruče u ravnoj liniji, tako da završim ravnim tunelom, označavam rubove kreveta nizom. Postavljam obruče od 3 noge, a zatim lagano protežu poklopac reda preko vrha obruča.

Često sam stavio pokrivače u red, ali to je puno lakše s još jednim parom za pomoć. Čak i najteži poklopac reda će letjeti na vjetru, pa čekam mirni dan. Usredotočim tkaninu preko obruča, a zatim uvijem u jednom kraju i čvrsto sidro poklopcem u zavoj s žičanom iglom. Zatim idem na drugi kraj linije obruča i rastegnuti tkaninu tako da se dobro uklapaju, ali ne i čvrsto nad obručima i sidro je tamo kao dobro. Ja ostavljam jednaku količinu višak tkanine na svakoj strani tunela, tako da mogu usidriti rubove sve na putu oko. Rubovi moraju biti sigurni, jer ako vjetar dobije ispod njih, tunel može odletjeti. Da bih pričvrstio tkaninu, skočio bih plitku brazdu i zakopao rub tkanine u brazdi. Također možete koristiti stijenke, tlo ili dodatne žičane igle kako biste osigurali tkaninu.

Kad budem spreman za žetvu svoje salate, oslobodit ću poklopac reda po jednoj strani, rezati biljke parnim škarama na razini tla i zamijeniti poklopac što je brže moguće. Zatim pozivam neke prijatelje i impresioniram ih domaćom salatom u mrtve zime.

Gledaj video: Nash 2016 Carp Fishing DVD + Eurobanx 2 Alan Blair Full Movie (Travanj 2020).