Je li sjedenje novog pušenja?

Svi smo čuli buzzphrase "sjedi je novi pušenje". U posljednjih nekoliko godina postalo je vrlo trendi, zbog čega stojeći stolovi, Walkstations, pa čak i stolice za stabilnost su sve bijes. Ali što to doista znači? Kako je moglo sjediti biti nešto slično pušenju cigareta?

Pa, pogledajte zdravstvene posljedice pušenja. Osim rizika od raka pluća, postoje sekundarne nuspojave, uključujući visoki krvni tlak, povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, krvna arterija i sužavanje, veći kolesterol i mnoge druge opasnosti. Na prvi pogled, sjedenje ne mora imati ništa zajedničko s pušenjem, ali jednom kad malo dublje zaradite, shvatit ćete da su malo sličnija nego što biste očekivali.

Sjedenje nije ono što će uzrokovati zdravstvene probleme - to je dugotrajno razdoblje sjedenja pomiješano s sjedilačkim načinom života. Sjedeći više od 6 sati dnevno može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

  • Rak - Moglo bi se zvučati čudno, ali imate veći rizik od endometrija, debelog crijeva, a možda čak i raka pluća kada provodite dosta vremena kako sjedite. Čak ni dnevna tjelesna aktivnost nije dovoljna za ublažavanje rizika, što povećava svaka dva dodatna sata.
  • Srčana bolest - Muškarci i žene koji sjede više od 6 sati dnevno imaju viši stupanj smrtnosti od onih koji to ne čine. Rizik kardiovaskularne smrti je puno veći (54 posto) ako provodite više vremena za sjedenje.
  • Smanjena držanje - Loše držanje (od spuštanja ili klizanja u stolac) može dovesti do skeletomuskularnih nedostataka ili može uzrokovati promjenu vašeg kretanja (za gore).
  • Spori metabolizam - Što više vremena provodite sjedeći, to manje vremena provodite okolo. Manje pokreta = manje kalorija spaljenih = sporija metabolička brzina.

Sjedenje ne može biti tako loše kao i pušenje - Bog zna da su pluća, grlo i usmeni rak daleko gore od bilo kakvog učinka sjedenja - ali to je još uvijek opasno za vaše zdravlje. Zdravstveni problemi uzrokovani trošenjem više vremena za sjedenje jasno razotkrivaju da morate ustati i kretati što je više moguće.

Možda se pitate: "Kako se mogu kretati više? Moram provoditi cijeli dan na mojem stolu, pa kako mogu provesti manje vremena sjediti bez ulaženja u fancy Walkstation ili stojeći stol?"

Dobro pitanje, i to je prilično teško odgovoriti. Za većinu profesionalne radne snage, nije moguće izbjeći sjedeće sate. Morate raditi na računalu, što znači da morate sjediti.

Međutim, ima vremena kada možete izaći iz svoje stolice i kretati se: kada telefon, kada razgovarate sa svojim suradnicima ili čitate tiskane dokumente. Čak i čin stajanja dok razgovarate može pomoći smanjiti negativne učinke sjedenja.

Također, pokušajte uzeti pauzu svakih 30-60 minuta. Ustajte iz stolice i krenite za nekoliko minuta. Pješačite do vodenog hlađenja kako biste pili više vode, ili napravite nekoliko vježbi kako biste suzbili mišiće slabljenja učinaka sjedenja. Što više kretate svaki dan, to bolje!

[Slika preko Shutterstocka]

Gledaj video: Pušenje na Čibuk na vrhu zgrade (Travanj 2020).