Pro i kontra od badem mlijeka

Bademovo mlijeko je napitak koji se obično koristi kao zamjena za mlijeko. Bademovo mlijeko koristilo se kao zamjena za mlijeko od srednjeg vijeka, kada su ga ljudi voljeli zbog svježeg kravljeg mlijeka zbog dugog roka trajanja. Međutim, možda nije dobro za sve. Ovdje su neke od pro i kontra badema mlijeka.

1) Badem mlijeko je visoko u antioksidansima

Bademovo mlijeko dobar je izvor antioksidansa vitamina E, tako da može spriječiti rak i usporiti znakove starenja. Flavonoidi u bademovom mlijeku također pomažu smanjiti broj slobodnih radikala u tijelu, štiteći vas od brojnih degenerativnih bolesti koje se ponavljaju, kao što su osteoporoza i dijabetes tipa 2.

2) Badem mlijeka je zdravlje srca

Za razliku od kravljeg mlijeka, bademovo mlijeko ne sadrži kolesterol i zasićene masti, tako da neće oštetiti vaš kardiovaskularni sustav. Bademovo mlijeko je također visoko u omega-3 masnim kiselinama kako bi se smanjila razina "lošeg" LDL kolesterola i zaštitili svoje srce. Također ćete uživati ​​u ostalim prednostima dodavanja omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu, kao što je poboljšana kognitivna funkcija.

3) Badem mlijeko je visoko u vitaminima i mineralima

U usporedbi s soje i rižinim mlijekom, bademovo mlijeko ima najviše koncentracije vitamina i minerala. Bademovo mlijeko sadrži sljedeće vitamine i minerale:

  • Bakar
  • Cinkov
  • Željezo
  • Magnezij
  • Mangan
  • kalcijum
  • fosforast
  • Kalij
  • Selen

Dok je kravlje mlijeko, rižino mlijeko i sojino mlijeko često obogaćeni raznim mineralima i vitaminima, sve ove hranjive tvari prirodno se javljaju u bademovom mlijeku. To znači da možete napraviti badem mlijeko kod kuće, a to je jednako dobro za vas kao i bilo koje bademe koje možete kupiti u trgovini.

4) Badem mlijeka je niska u masti i kalorija

Bademovo mlijeko je izvrstan izbor zamjene mlijeka za one koji pokušavaju smanjiti unos masti i kalorija. Bademovo mlijeko je vrlo malo u kalorijama; ima samo 40 kalorija po porciji. Sadrži oko tri grama masti po obroku, ali oni su sve zdrave masti koje pomažu u zaštiti vašeg srca i očuvanju kognitivne funkcije.

5) Badem mlijeko ne sadrži životinjske proizvode

Bademovo mlijeko se proizvodi samo od badema i vode, iako proizvođači mogu dodati šećer ili vaniliju za okus. Budući da bademovo mlijeko ne sadrži životinjske proizvode ili proizvode, pogodno je za vegane i vegetarijance.

6) Mliječni bademi nisu sigurni za one s alergijama na drvne orahe

Bademovo mlijeko je bez laktoze i ne sadrži gluten ili kazein pa je prikladna i sigurna alternativa onima koji pate od netolerancije na laktozu ili koji su alergični na gluten i kazein. Međutim, bademi su orah od stabla, tako da bademovo mlijeko nije sigurno za konzumaciju onih koji pate od alergija na drvorezu. Ako imate alergiju na drvorezu i pijete mlijeko od badema, mogli biste pretrpjeti opasnu alergijsku reakciju.

7) Badem mlijeka ne može biti sigurna za novorođenče

Bademovo mlijeko ne sadrži prehranu majčinog mlijeka i dječje formule, pa nije prihvatljiva zamjena za hranjenje dojenčadi. Hranjenje bademovog mlijeka dojenčadi može uzrokovati razvoj alergija na drvne matice. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što dadete bademovo mlijeko vašem djetetu.

Gledaj video: VEGAN 2017 - The Film (Veljača 2020).