Kako ublažiti šikar za savršene šikare

Čini se da su neke od naših najdražih namirnica započele život kao nešto nesreće. Uzmi, na primjer, našu jutarnju zdjelu kukuruznih pahuljica, krumpira, ili nježne prozore blijede rabarbare tako dragi u mrvicama. Svaki je otkrio bez odsutnosti ili, u slučaju čipova, neugodan kupac koji je zahtijevao sve crispier krumpiriće (nakon ponovljenih pritužbi, osobito teško-molim restoran je poslao wafer-tanke narezane i pržene krumpir, liberally smrznute u soli, vjerojatno u tajnom pokušaju šutnje kuhara kritičara. Naravno, kupac je volio slani snack, a ostali, kako kažu, je povijest).

Još jedna gurmanska užitka rođena od jezika povijesti prisilna je cikorija. Poput rabarbara, cikorija može biti "prisiljena" uklanjanjem zrelih korijena na toplom, tamnom mjestu kako bi ih nagovorila u brz i rani rast. Zašto? Jer ono što slijedi je nježnije, slađe i sasvim raskošno iskustvo nego što bi inače imalo. To je tamna umjetnost, ali veličanstvena!

Bio je belgijski farmer koji je otkrio radost prisilne cikorije gotovo 200 godina. Uzgoj korijena cikorije za mljevenje kao jeftinu zamjenu za kavu primijetio je da su neki njegovi podrumski skladišteni korijeni proizili. Kod kušanja nekoliko blijedobijelih listova našao ih je hrskav i slatko. Tijekom nekoliko desetljeća prisilno je cikorija skinula kao kremasti, svjež delikates.

Crveni Chiconi

Čvrsto pokrivene glave blijedih lišća koje su rezultat prisiljavanja cikorije nazvane su "ciklima" i nose sličnu sličnost s malim kosenim salatama. Sada je vrijeme da ih prisilimo i, s obzirom na dovoljno korijena i malo planiranja, nema razloga zašto ne biste mogli zanemariti proces prisiljavanja da uživate u ciklusima cijele zime.

Nikad nisam prisilio cikorije i odabrao mozak organskog vrtlar, pisac i predavač Val Bourne za njene savjete o njihovom rastu. Val raste cikorija u svom vrtu Cotswold gdje viša visina može dovesti do oštrijih, snježnih zime od prosječnog engleskog vrtova. Zamrznuto tlo i debeli tepisi snijega nisu baš pogodni za svježe ukopane korijene ili zimske salate, bez obzira koliko su jaki! Za Val, zatvoreni prisiljeni đakovi često su jedino svježe domaće zimsko povrće koje je dostupno tijekom hladnog zatvaranja - pravi spasitelj kada je sve na otvorenom teško ledeno.

Ciklar spreman prisiliti

Val preporučuje F1 hibrid 'Witloof', koji dosljedno daje svoje debele, debele cikluse. Raspucuje hrskavog, gorkastog lišća u salate ili ih odreže na pola za pirjanje i pržiti s neurednim jelima kao što su piletina. Listovi uzimaju malo gorljivi okus kada su kuhani, poslužujući savršenu kontrapunktu za pereće pileće jela.

Uzgoj Cikorija

Međutim, prije chicona, morat ćete rasti korijene. Ciklora se može posijati izravno u zemlju, ali savvier rješenje je pokrenuti biljke off u lonce prije nego ih zasad vanjska strana na njihovim konačnim razmacima. Val krči nekoliko sjemenki izravno u 7,5 cm (3in) lonci skupe tla, prorjećući se na jedan sadnica po posudi. Oni su zatim posadeni kako bi slijedili vruće na petama ljubitelja ranog krumpira ili širokog graha. Na taj način prostor se maksimizira u doba godine kada postoji još puno toga da raste.

Posjetite krajem proljeća ili u prvih nekoliko tjedana ljeta; bilo koje ranije i biljke će biti odgovorne za trčanje na sjeme, što je rezultiralo inferiornim korijenima. Cikorija proizvodi snažnu, čvrstu taprootu, pa će mlade biljke morati biti postavljene odmah, obično četiri do šest tjedana nakon sjetve. Stavite biljke u dobro dreniranu zemlju koja se nalazi na sunčanom mjestu, oko 15-20 cm (6-8 inča) u redovima udaljenim 30 cm (12 in) udaljenim.

Cikorija je iz iste obitelji kao i maslačak, tako da biljke mogu izgledati iznenađujuće poput njihovog korijena. Oboje imaju taproot i to je iz tog korijena da će cikloni dolaziti kasnije tijekom godine. Neka biljke budu slobodne od svih korova nakon što su posađene.

Prisiljavanje cikorije. Fotografija Stephena Shirleyja

Podizanje i prisiljavanje cikorije

Korijeni su spremni za podizanje od rane zime, kada bi Valovim riječima trebali biti "punk šišanje" ili u vrtlarovim uvjetima: izrezati lišće do 2 cm (1 in) od vrha korijena. Možete podići nekoliko korijena istodobno, ili iskopati i obrezati cijeli usjev, čuvajući korijene vodoravno u kutije pijeska čuvanih na mračnom, hladnom mjestu, ali bez smrzavanja dok je potrebno (na primjer vanjski štitnik).

Val ima jednostavnu strategiju koja podrazumijeva prisiljavanje dviju šarţirača u bilo koje vrijeme, s tim da se jedan set dovede u zatvorenom prostoru, a drugi se drži u stakleniku kako bi namjestio žetvu. Ona baca tri do četiri korijena u 22 cm (10in) -diameter lonac. Stari, utrošeni kompost dobro je za to, budući da će rast dolaziti iz samih korijena, a ne okolnog sadnog materijala. Pokrijte korijene vrećicom ili spremnikom slične veličine, osiguravajući da su sve rupe za drenažu na pokrovnoj posudi potpuno zapečaćene. Najvažnije je da se čak i najmanji bljesak svjetla isključi iz korijena; svjetlost će vaše srce gorko gurnuti. Biti dvostruko siguran da vrijedi staviti cikorije u ormar ili sličan tamni kutak.

Za snagu, održavajte toplju temperaturu, recimo 15 ° C (59 ° F), i držite kompost vlažnom, ali nikad mokrom. Provjerite cikorije povremeno za bilo kakve ljutito stanovnike - mahunarke i sl. - i uklonite sve što ste uočili. Činovi bi trebali biti spremni smanjiti za otprilike mjesec dana. Za žetvu, koristite oštar nož za rezanje i preko vrha korijena kako bi li listovi bili zajedno.

Val me inspirirao da prisiljeni cikorija napusti. Svako svježe lišće u dubinama zime bit će pravi užitak u kuhinji i nećete dobiti šikove od chicona.

Benedict Vanheems.Fotografija na vrhu stranice ljubaznošću D.T. Brown Seeds.

Gledaj video: Part 4 - Pride and Prejudice Audiobook by Jane Austen (Chs 41-50) (Travanj 2020).