Jesmo li doista ovisni o našoj hrani?

Tijekom godina, procesirana hrana je transformirana u skladu s rastućim željama ne samo da je prikladna i ekonomična, već i ukusna. Tvrtke za prehrambenu industriju otkrile su kako stvoriti određene okuse i teksture za proizvode koji nas vraćaju za više. No, neki stručnjaci kažu, jedemo, kupujemo i vagamo više jer smo ovisni.
Šećer + masnoća + sol
Rastuće istraživanje ukazuje da visoko obradena hrana može dovesti do ovisnosti, slične onoj ovisnosti o drogama. Tri sastojka, posebice, obično pronađena u procesnoj hrani: šećer, masnoća i sol su pod opterećenjem zbog svojih ovisnosti. Dok svaki od ovih sastojaka osigurava funkcionalna svojstva u hrani, velike količine stvaraju "hiperpalatabilnost" i mogu biti problematične, što se očituje životinjskim i ljudskim istraživanjima.
Prema Nacionalnim institutima za suzbijanje zlouporabe droga (NIDA), hiperpopatljiva hrana može zadovoljiti prirodni sustav nagrade mozga, oslobađajući "osjetno dobru" kemikaliju mozga, dopamina. Dopamin pruža mozak ukupni osjećaj nagrade, zadovoljstva i sadržaja.
Dr. Nora D. Volkow, ravnateljica NIDA-e, kaže: "Nalazimo se ogromnu preklapaju između lijekova u mozgu i hrane u mozgu." Niska razina receptora dopamina, koja su prisutna u početku ili uzrokovana ponavljanom uporabom, znači da sve više i više tvari koje potiču dopamin trebaju se tražiti kako bi se postigle nagradu.

Funkcionalna i ovisna svojstva

Šećer, masnoća i sol sadržavaju različite svojstva koja su potrebna za proizvodnju hrane koja je stabilna u polici. Primjeri uključuju stabiliziranje, tendirajuće djelovanje, poboljšanje nekih okusa dok prikrivaju druge i smanjenje mikrobne aktivnosti. Međutim, svaki od tih sastojaka također ima ovisnosti kvalitete.
U pokusima na životinjama, štakori koji su redovito bili podvrgnuti velikim količinama šećera pokazali su ponašanje povlačenja nakon što je šećer bio ograničen ili uklonjen. Također je opaženo da su ga štakori jako cijenili. Istraživanja su pokazala da su štakori bingirani na masti, a dopamin je oslobođen u mozgu, međutim, čini se da simptomi povlačenja nisu prisutni kao što su bili sa šećerom.
Konačno, sol. Tim medicinskog centra Sveučilišta Duke i australski znanstvenici utvrdili su da su uzorci gena aktivirani apetitom soli jednaka skupina gena reguliranih ovisnošću kokaina ili opijata.
Hyperpalatable Foods Engineered
U knjizi Masnoće slane šećera: Kako nas hrane divljaka privlače, autor Michael Moss objašnjava da su prehrambene tvrtke u stanju stvoriti savršeni recept za svoju hranu i napitke po strogim istraživanjima, gdje se stotine formulacija testiraju na potrošače u nastojanju da pronađu "točku blaženstva". Moss citira australskog psihologa Roberta McBridea koji je rekao: "Za sve sastojke u hrani i piću postoji optimalna koncentracija na kojoj je senzorni užitak maksimalan, a ta se optimalna razina naziva blaženstvom, točka blaženstva je snažan fenomen i diktira ono što jedemo i pijemo više nego što shvaćamo. "
U pokusu na životinjama provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Floridi, štakori su praćeni nakon danijeg pristupa procesiranoj hrani kao što su kolačići, sir, čokoladni čipovi i morske kapljice. Nakon nekoliko mjeseci, štakori su postali pretili i imali su niže razine dopamina od štakora koji su hranili tipičnu laboratorijsku hranu. U drugom istraživanju znanstvenici su hranili štakore hranu poput kobasice, slanine i kolača od sira. Profesor znanosti Scripps Research Paul J. Kenny napomenuo je, "U istraživanju, životinje su potpuno izgubile kontrolu nad svojim ponašanjem jela, što je primarni znak ovisnosti."
On je rekao: "Ovi nalazi potvrđuju ono što mi i mnogi drugi sumnjaju, da prekomjerno konzumiranje vrlo ugodno hrane izaziva ovisnost poput neuroadaptivnih odgovora u sklopovima nagrada mozga, potičući razvoj kompulzivne prehrane".
Dok su proučavanja na životinjama vidljiva, potrebno je više istraživanja u ljudskim subjektima kako bi se bolje razumjelo način na koji ta hrana utječe na nas. Međutim, dok čekamo daljnja istraživanja, epidemija pretilosti i dalje raste. Vrijedno je razmotriti sada hranu koju kupujemo i kako ih konzumiraju.

Gledaj video: Марихуана - да ли легализовати? (Veljača 2020).