Dijetalna činjenica: Šećer protiv visokog fruktoze kukuruznog sirupa

Ako ste poput većine Amerikanaca, postoji dobra prilika da vaša prehrana sadrži previše visok sirup kukuruza fruktoze. U posljednjih nekoliko desetljeća, sve više i više ljudi se okrenulo procesiranoj hrani. Mnoge od tih prerađenih namirnica uključuju sirup visokog fruktoznog kukuruza koji je potencijalno štetan za vaše zdravlje. Kao rezultat toga, rasla je rasprava o tome je li sirup visokog fruktoza kukuruza loš kao ti šećer. Kako biste bili sigurni da ste zdravi, trebate razmotriti je li dijeta koja uključuje šećer ili visok fruktozni kukuruzni sirup bolja za vas. Evo više činjenica o šećeru i visokom sirupu kukuruza fruktoze.

Zašto šećer zapravo može biti bolje za vas

Čitav život, vjerojatno vam je rečeno da je šećer loš za vas. Kao dijete, vaši roditelji su se vjerojatno pokušavali oduprijeti od toga da bi vas držali pod kontrolom. Ali istina je da je šećer zapravo bitan za vaše tijelo. Kada se konzumira umjereno, šećer može pomoći vašem tijelu dajući vam energiju i pomaže vam da to učinite kroz svoj dan. Zbog toga vaše tijelo treba šećer i, ponekad, čak i žudi za njom. Pitanje proizlazi kad uzmete u obzir gdje dobijete šećer. Na primjer, možete jesti čokoladni bombon bar i dobiti šećer buzz, ali to nije nužno dobro za vaše zdravlje. Umjesto toga, trebali biste pokušati jesti prirodne izvore šećera. Jabuka, na primjer, uključuje šećer i može vam dati jednaku žurbu šećera koju želite. Vaše tijelo će lakše probaviti ovu vrstu prirodnog šećera. To je jedan od razloga zašto je šećer za vas bolji od visokog fruktoznog kukuruznog sirupa.

Zašto visokog fruktoza kukuruznog sirupa ne može biti dobro za vas

Oni koji su tvrdili da visok sirup od kukuruza fruktoze nije da loše za vas često ukazuju na činjenicu da čak i organske hrane imaju šećer u njima. No, razlog zbog kojeg visok sirup od kukuruza fruktoze može biti tako opasno za vas je da vaše tijelo nije dizajnirano za probavu visokog fruktoza sirutke kukuruza. Dakle, dok vaše tijelo može probaviti šećer za samo jedan dan, to često traje tri do četiri dana da se probavlja visok sirup kukuruza fruktoze. Ako jedete proizvode koji sadrže visok sirup od kukuruza fruktoza svaki dan, možete zamisliti koliko dugo vaše tijelo treba probaviti sve. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi stručnjaci vjeruju da je porast pretilosti u Americi vezan za sve visoke sirutke kukuruza fruktoze koji se koriste u današnjoj hrani.

Ako želite zadržati zdravu prehranu, ne smijete jesti previše šećera ili previše visokog fruktoznog kukuruznog sirupa. Umjesto toga, trebali biste pokušati ograničiti obje i, kada je to moguće, jedu hranu koja ima prirodne šećere u njima. Organska hrana i većina voća i povrća sadrže prirodne šećere koji su vam bolji od visokog fruktoznog kukuruznog sirupa. Zapamtite ovo sljedeći put kada vam treba šećer.