6 Potencijalni razlozi zbog kojih imate čudne snove

Probudite li znojenje usred noći nakon čudnog sanja? Većina od nas je doživjela san koji želimo da nikad nismo imali, a može imati trajne učinke tijekom dana, ali što bi moglo biti uzrok tih snova i postoji li način da ih zaustavimo?

Svatko sanja kada spavaju, čak i ako ih se ne sjećate, ali najozbiljniji snovi obično se javljaju tijekom spavanja REM (brzog pokreta očiju), kada je mozak najaktivniji. Stvar je, iako svi sanjamo, nitko ne zna zašto. Prema WebMD, Dr. Sc. Tom Scammell, izvanredni profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard, kaže da se istražuje kako spavanje poboljšava pamćenje i učenje te da sanjanje može biti prilika za vas da prakticiraju stvari koje možete, poput borbe protiv napadača ili penjanje na planinu. To može biti i način obrađivanja emocija ili ugradnje uspomena.

Ali što bi ih moglo uzrokovati? Postoje barem neki odgovori na ovo pitanje, a nešto poput jednostavnog gledanja TV-a prije spavanja, stresa, može uzrokovati živopisne snove.

Prema Ranoranioc, razlog zbog kojeg biste mogli doživjeti neobične snove jest ako jeli pikantni obrok prije spavanja, Istraživači sumnjaju da bi to moglo biti povezano s porastom tjelesne temperature i metabolizma, što uzrokuje bolju kvalitetu spavanja ali i aktivnost vašeg mozga.

Slično tome, Vrucica može povećati tjelesnu temperaturu i potaknuti loše snove, prema Huffington Post, ovo je nešto za što biste trebali biti svjesni ako se osjećate loše i uzmite ovo kao znak da dobijete liječničku pomoć.

Stres je čimbenik koji utječu na vašu kvalitetu sna, i prema Žensko zdravlje, kada spavate to je vaš mozak prilika za obradu negativnih emocija koje ste doživjeli tijekom dana zbog stresa ili tjeskobe. Također, ako niste imali dobar odmor prethodne noći, vjerojatno ćete imati čudni san, jer ćete se vjerojatno osjećati intenzivnije REM spavanje i tako imati živopisne snove.

Ako ti gledajte televiziju prije nego što odete u krevet onda također može uzrokovati noćne more dok spavate, pogotovo ako je sadržaj bio posebno zastrašujući ili uznemirujući. Filmovi, TV serije, podcastovi, pa čak i knjige također stimuliraju maštu i stvaraju emocionalnu reakciju na stvari, od kojih se oba mogu igrati u vašim snovima.

Neki se ljudi nastoje zaspati noću i jedan od načina na koji to mogu učiniti jest uzimanje dodataka melatonina. Prema Ranoranioc, mala studija provedena na studentima i objavljena u Spavanje i hipnoza pokazalo je da oni koji su uzimali 6mg melatonina prije kreveta, osobito žene, imali su veću vjerojatnost da doživljavaju snove ili noćne more.

Drugi faktor koji može utjecati na vaše snove jest trudnoća, Prema Huffington Post, više živopisnih snova prevladava tijekom ovih devet mjeseci, ali to nije sve loše vijesti. Mala izraelska studija provedena na 166 trudnica otkrila je da su oni koji su imali loše snove manje vjerojatno da će razviti postpartumnu depresiju, dok je talijanska studija pronašla loših snova da budu povezani s kraćim radom. Bizarno, premda lagano utješno.


Gledaj video: Biblical Series I: Introduction to the Idea of God (Travanj 2020).