Sušenje voća za skladištenje

Ove se godine pokazalo da je kukuruzna grana, barem u mom dijelu svijeta. A ako postoji jedna obitelj usjeva koja je zajamčena da daju doista glut-busting performanse to je mnogo bobica, ribizle i plodova koji čine naše jestivo Elysium. Često nas pozivamo da sačuvamo ovu bounty donning the pinny i uzimajući zauzet sjeckanje, kuhanje i očuvanje naš put do stolar. Džemovi, chutneys, curds i slično, u kombinaciji s zamrzavanjem, nude izvrstan način očuvanja malo ovog bogatstva za kasnije godine. Ali postoji još jedan način: sušenje.

Voće se sastoji od vode do 95 posto. Sušenje plodova smanjuje ovaj sadržaj vode za oko dvije trećine, učinkovito razoružavanje onih gadnih mikroba koji bi na drugi način pokvarili naše teško osvojio voće. Sušenje ili dehidriranje je jednostavan, starinski proces koji se može provesti na niskim temperaturama i vrlo ekonomično. Ono čuva velik dio originalnog okusa i hranjivih sastojaka voća i pretvara ih u snack-vrijeme tretira sa zdravom twist - samo mislite chewy jabuka crisps ili luksuzni voće kože!

Oprema

Čitatelji koji uživaju u toploj klimi mogu koristiti prirodnu sunčevu vlagu koja oslobađa vlagu kako bi se uklonila voće. Za većinu nas, međutim, promjenjivi vremenski uvjeti i hladnije temperature zahtijevaju sušenje u zatvorenom prostoru pomoću umjetne topline. To može biti u obliku nosača podignutih na vrhu štednjaka, peći na najnižoj temperaturi ili električni dehidratori.

Električni dehidratori nude najdosljednije rezultate. Većina se može postaviti na određenu temperaturu i budući da su uglavnom male jedinice, neće koštati bogatstvo. Velika prednost dehidratora je da se voće može sušiti na dovoljno nisku temperaturu kako bi se zadržala puna prehrambena vrijednost plodova. To može potrajati više vremena, ali moći ćete uživati ​​u punoj dobroti vaših plodova, nešto što ne biste mogli učiniti ako ste kuhali i konzervirali svoju vuču.

Moj dehidrator je vrhunski model Excalibur koji je široko prepoznat kao teška masa dehidracijskog svijeta. Možete potrošiti između US $ 250 i US $ 500, ovisno o broju ladica koje želite. Nemojte paničariti na ovu naizgled okućnu investiciju - možete pokupiti osnovni dehidrator deset puta manje od toga!

Sušenje plodova

Dok sušenje može sačuvati okus i hranjive tvari, neće nužno zadržati boju. Kako bi se izbjeglo obojanje voća kao što su jabuke i kruške, prvo ih treba natopiti u blago kiseloj otopini koja ima sekundarnu korist od ubijanja bakterija i omekšavanja teže kože od voća poput grožđa. Limunska kiselina je bezopasni i prikladan koncentrat koji se otopi u vodi kako bi stvorio blagu otopinu koju poslije. Također biste mogli upotrijebiti jednaku količinu vode i sok od limuna, iako biste trebali puno limuna ako se nadate da ćete sušiti veliku količinu voća.

Nakon natapanja plodova 10 do 30 minuta mogu se staviti u dehidrator. Temperature do 57 ° C (135 ° F) vidjet će brze rezultate, ali kako bi se sačuvale maksimalnu nutritivnu vrijednost ne bi trebale biti toplije od 40 ° C (105 ° F). Znat ćete da je vaše plod spreman kad je savitljiv i ne isijava tekućinu ako se stisne između palca i prsta. Ispitajte voće tek nakon što se dopusti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Ako nećete jesti svoje suho voće u narednih nekoliko tjedana, sterilizirajte ga pakiranjem u kutije i zamrzavajući se dva dana. Odmrzavanje na čistu pladanj za pečenje ili čaj od ručnika / krpe za posuđe pohranite u hermetičan spremnik gdje bi voće trebalo držati do godinu dana.

Većina bobica može biti sušena u cjelini, a veće jagode izrezane u polovice ili četvrtine. Šljive, marelice i nektarine treba ukinuti, a zatim prepoloviti ili četvrtati, dok se jabuke i kruške trebaju rezati na kriške od 5-10 mm (0,25 inča) debljine. Voće s kožom treba sušiti suhu stranu kože. Jabuke i kruške prstenovi također se mogu osušiti navijanjem kriške na žicu suspendiranu preko izvora topline kao što je radijator. Ostavite prazninu između svake kriške da biste ih spriječili da se međusobno zaglađuju dok se osuši i zavrti.

Voće kože

Zadovoljavajući žvakav voćni proizvodi su ukusni, lako se izrađuju i puni hranjive energije. Jednostavno sipajte voćnu celulozu na ne-ljepljivi list i ostavite da se osuši na temperaturi od oko 57 ° C (135 ° F). Opet, dehidrator će se pokazati neprocjenjivim za izradu kože osiguravanjem dosljednosti.

Koža će vam omogućiti da se kreativno, uparivanje plodova koji su prirodni fit - na primjer, jagode i rabarbara ili jabuke i maline? Čak možete dodati začine kako bi dodatno potaknuli okus. Popularne dodatke uključuju muškatni oraščić, ili cimet ili đumbir za nježnu pozadinu topline.

Kosa bi trebala imati dodir i osjećaj njihovog imenjaka: glatka i podatna je ono što tražimo. Začinski voće treba dodati zaslađivač (šećer, med ili vrlo zrela banana), ali većina se može pretvoriti u kožu kakva jest. Pomiješajte ili zgnječite zrele ili zrele plodove u pire koji je prvo ispran i sjeckan da biste uklonili sve blemish, pips i oguliti. Sipati pire na ne-stick listova na oko 3-5mm (0,25-0,5in) debljine. Rubovi će se isušiti brže od sredine, stoga ih malo rastegnite od središta.

Vrijeme sušenja varira između četiri i osam sati. Znat ćete da je vaša koža spremna kada nije ljepljiva na dodir i ima blage sjaj. Nakon što se ohladi, pažljivo ga uklonite i stavite u cigare za skladištenje. Držite se u hermetičnim staklenim vunama ili omotajte u plaštima pričvršćene folije / plastične folije. Prahanje kože u šećerima slastičara spriječit će ih da se međusobno zaglađuju.

Sušenje je sigurno zabavan i prikladan način za pohranu voća, uključujući i povrće poput povrća, rajčica i cijela pečenja.Tajna leži u istraživanju onoga što vam najbolje odgovara i izgradnji ovog repertoara. Okus, uvjeravam vas, je ništa, ali suho i blijedo!

Foto krediti od vrha do dna: mlcastle, ljguitar, Vegan Feast Catering, La.Catholique

Gledaj video: Mašina budućnosti iz Stare Pazove (Ožujak 2020).