Kako možete poprsje sve odmor stresa

Djeca su izvan škole, svatko je izvan posla, ti si domaćin ovog odmora, putujući za sljedeći - dovoljno je da vas izvuče kosu. Utipkate svima, spavate kao sranje i jednu minutu udaljavate od pucanja u suze ili stvaranja nekog drugog. Odmor i stres idu zajedno kao figgije i puding. Ne samo da vas stres uzrokuje da budete uokolo, to je doslovno loše za vaše zdravlje.
Stavite svoju znanost na drugo: vaše tijelo je dizajnirano da reagira na stres na način koji će vas zaštititi od prijetnji, poput grabežljivaca. Siguran sam da ste čuli za odgovor "borba ili bijeg". Kada naiđete na percipirane prijetnje, vaš hipotalamus, smješten u bazi mozga, zvuči alarm. Kroz niz nerve i hormonskih promjena, nadbubrežne žlijezde su signalizirane da otpuštaju hormon poput adrenalina i kortizola. Adrenalin povećava krvni tlak i povećava brzinu otkucaja srca. Kortizol, glavni hormon stresa, prekida funkcioniranje imunološkog sustava i probavnog sustava.
Ovih dana, često se ne bismo morali boriti s tigrovima zuba sabljama golim rukama, ali život u ovom stoljeću donosi jedinstvenu vrstu stresa: stalni stres. Rad, škola, djeca, novac, održavanje društvenog života (što je to?), Vaše tijelo tretira te dnevne stresore kao prijetnje i reagira kao takve. Kada vaše tijelo ostane u ovom povišenom stanju odgovora na stres, sa svim svojim hormonima povišenim i pumpanjem, procesi vašeg tijela mogu trpjeti tijekom vremena. Prekomjerna izloženost stresnim kemikalijama može podići rizik od spavanja, probavnih problema, depresije, pretilosti i bolesti srca.
Sezona za odmor je najgore vrijeme za stres. Ostanite zdravima tretiranjem svakog stresora kako vaše tijelo - kao agresor - i boriti se s garantiranim stresnim posrednikom.
STRESSOR: Poziva milijun stranke.
Zahvaljivanje. Friendsgiving. Ružne partije džempera. Razmjena darova bijelih slonova. Popis stranaka koje ste pozvani u ovo doba godine iznenada postaje osam milja, a svaki od njih je duboko pržena, zamotan u slaninu i potopljen u alkoholu. Vaša najbolja namjera da se puknu glavu da kažem da se pretvara u pijano, kalorijsko ispunjeno kasno noću, na vrhu s mamurlukom izazvanom drijemajućem tipkom, koja vas ostavlja na kauču koji želi masni doručak umjesto da pogađa teretanu ili na drugi način produktivni. Odjednom, ta nevinačka stranka pretvorila je dva dana vašeg života u bljesak loših odluka.
BUST IT: Samo kaži ne.
Što je manje stranaka, to bolje. Prioritet svoje vrijeme jer je važno. Odaberite stranke na kojima ne možete živjeti, kao što je godišnja ceremonija osvjetljenja obiteljskog stabla i preskočite dodatni sadržaji, kao što je sestrinski ured zabave vašeg dečka. Čak i ako se upoznate s "Awwws" i "You haaaaave to come" ostanite jaki - cudit ćete pomlađivanje noći spavati mnogo više od sljedećeg jutra nego mamurluka.
STRESSOR: Ozdravljenje nad darovima.
Svatko ima snove da vam daje savršen dar koji vašem djetetu cvilju ili vašu djevojku onesvijestite, ali često puta to znači da ćete se postaviti u dug koji će vas proganjati dugo nakon što taj dar više nije "cool". Tada su obavezni darovi: mailman. Babysitter. Domaćica stranke. Vaš šef koji te mrzi. Dodaje se. A onda, savjeti! Da li svi iznenada zaslužuju da budu informirani za obavljanje istog posla koji rade tijekom cijele godine?
BUST IT: smanjite svoj popis ... i svoj proračun.
Novac je jedan od najvećih stresora bez obzira na doba godine. Nemojte se uhvatiti u mislima da što više trošite, to vas više brinete. Kupujte samo darove za najvažnije ljude u vašem životu i to rano kako ne biste trebali sudjelovati u gužvi za psihotične blagdane. Ili bolje, napravi nešto jednostavno, iz srca. Iako će vam uštedjeti novac, pletenje šalova za sve će trajati vječno, i dalje vas naglašava i daje karpalni tunel. Napravite nekoliko velikih šarana, recimo, zdrave kombinacije staze ili bacajte zajedno sa svim suhim sastojcima za jedan od svojih omiljenih receptura za kolače za odmor u svečanom staklenku s priloženim receptom. Ove vrste darova izvrsne su za svakoga, od vašeg psa u šetnju vašoj dragoj teti Sally, oni su jeftini, a sve to možete učiniti jednog popodneva.
STRESSOR: Putovanje.
JECAJ. Putovanja na odmoru stvaraju se filmovi slapstick: odgodeni letovi, sprintovi preko zračne luke, izgubljena prtljaga, zaboravljena djeca (KEVIN!), Problemi s automobilom i sve drugo što Murphyjev zakon može odbaciti. Da ne spominjem, putovanje je teško na tijelu. Sjedenje satima odjednom može vas ostaviti iznenađujuće dreniranim i mijenjanje vremenskih zona može baciti svoje tijelo sat sve vrste iz udara.
BUST IT: Plan.
Malo je što možete učiniti kako biste kontrolirali bilo kakvu situaciju putovanja, ali možete učiniti koliko god možete kako biste proces učinili što lakšim. Ostatak kojeg samo trebate disati. Pakirajte rano i zapakirajte svjetlo. Provjerite jeste li svi na istoj stranici s onim što uzimaju s njima, kada napuštate i što će se dogoditi kada stignete tamo. Zadržite mlade i lako dosadne putnike koji su okupirali što je moguće više udaljenosti. Pobrinite se da svatko ode u kupaonicu prije nego što odete i svatko ima dovoljno zalogaja kako bi spriječio neugodan meltdown. Odatle, naučite udisati duboke, mirne misli i zapamtite da se opustite. Serenity je sada ...
STRESSOR: Veliki obrok.
Bilo je to vaše prvo kuhanje Velikog obroka ili pedeseti, to je cijeli dan.Praznici su usredotočeni na hranu, zbog čega je ovo doba godine glavna sezona dobitka težine i to stvarno stavlja pritisak na sve da ide bez problema. Svatko od nas ima snove da poslužuje ovaj obrok za naše 12+ gostiju, gdje je sve tako savršeno planirano da sve stiže na stol svježe i cijevi vruće i gluten-intolerant, carb watchers, dijabetičari i picky eaters su svi savršeno zadovoljni , Zar to ne bi bilo božićno čudo? Dovoljni je pritisak da se glava popne.
BUST IT: varati, vrsta.
Nemojte gubiti vrijeme na bilo koji drugi obrok. Ako je božićno jutro kuhate večeru, samo bacajte nekoliko kolača, tvrdo kuhana jaja i voće, a vi ste dobro ići. Kuhajte sve što možete za Veliki obrok prije vremena, tako da možete jednostavno miješati, zagrijavati i poslužiti. Odatle zatražite pomoć. Nemojte se sramiti pitati svoje goste da donose odgovarajuće jelo - hej, oni također jedu, pa zašto biste trebali nositi račun i posao? Da ne spominjem da je vaš tepih, svi će proliti vino, pa je to najmanje što mogu učiniti. Većina ljudi se ipak obvezuje donijeti zdjelu, stoga izbjegavajte milijun slučajnih predjela i dodijelite tradicionalne strane, kao što su zeleni grah, slatki krumpir, velika salata i pite. Zatim, sve što ste ostavili je glavni događaj i nekoliko praznina za popunu, plus cijeli teret jela (možda ćete morati pozvati nekoliko pogodnosti za pomoć s tim.)
Neki drugi načini za popravak stresa u odmoru uključuju dobivanje dovoljno sna i održavanje redovite fitness rutine, od kojih će oboje izjednačiti vaše hormone i suzbiti razinu stresa.
Ne stavljajte toliko stresa na sebe da si se razbolio. Uklonite što možete. Pitati za pomoć. Delegat. Radite svakodnevno. Ono što je najvažnije, neka mi vrijeme da uživam. Zapamtite: izreka je HAPPY praznici.

Gledaj video: Part 4 - Pride and Prejudice Audiobook by Jane Austen (Chs 41-50) (Veljača 2020).