Vodič za bitne vitamine i hranjive tvari

Ljudsko tijelo treba hranu kako bi proizvodila energiju i ispravno radila. To se postiže konzumiranjem svih vitamina i hranjivih tvari potrebnih svakodnevno jedući hranu ili uzimajući dodatke.

Makronutrienti protiv mikronutrijenata

Većina hrane ima u njima kombinaciju ovih dviju vrsta hranjivih tvari i spada u jednu od tih dviju skupina.

makronutrijenata

To su primarni izvori energije koji ljudskom tijelu daju energiju potrebnu za rast, popravak i reprodukciju. Stvari koje pružaju energiju su prvenstveno ugljikohidrati i masti, dok su bjelančevine pružaju elemente za rast i održavanje tijela. Primjeri makronutrieta su:

  • ugljikohidrati - To osigurava tijelo sa svojim glavnim izvorom energije i uključuje sve škroba i šećere. Škrobovi su složeni ugljikohidrati i to znači da su općenito više punjenje i sadrže više hranjivih tvari nego drugi oblici. Ugljikohidrati se mogu naći u almsotu svake vrste hrane dostupne.
  • masti - Masti su bogate energijom, više od bilo koje druge vrste hrane. Nezasićena masnoća, koja ostaje u tekućem stanju pri sobnoj temperaturi, je "dobra mast", dok se zasićena mast smatra "lošim tijelom".
  • proteini - To su različiti oblici mesa, kao i različiti oblici tofua. Dobri izvori proteina uključuju: ribu, crveno meso, soje i pšenično.

mikronutrijenata

To su potrebne u manjim količinama i dobivaju se kroz vitamine i minerale. Većina ljudi to dobiva kroz tablete s vitaminima kao u dnevnom multivitaminu. Oni su također podijeljeni u različite skupine:

  • Viatmins topljivi u vodi - To su vitamini koji se brzo raspadaju u tijelu i trebaju se redovito mijenjati. Budući da su topljivi u vodi, oni brže napuštaju tijelo. Primjeri vitamina topljivih u vodi su: B-kompleks i C.
  • Vitamin topiv u mastimaa - Ovi vitamini su puno elastičniji i ostaju u ljudskom tijelu mnogo dulje vrijeme i čine ih puno učinkovitijima tijekom vremena. Ove vrste vitamina pohranjuju se u jetri i masnom tkivu i daleko su se eliminiraju od tijela od vitamina topivih u vodi. Primjeri vitamina topivih u mastima su: Vitamin D (dobar izvor kalcija), Vitamin E (antioksidanti) i Vitamin K (pomaže u promicanju zdravlja krvi i zgrušavanja.

Koliko li tijelo potrebno?

Na temelju visine, težine i starosti tijela, količina bitnih vitamina i hranjivih tvari potrebnih svakog dana varira od osobe do osobe, ali postoje opće smjernice. Sve namirnice zahtijevaju popis sastojaka, kao i prehrambene informacije koje se stavljaju na njih i to će vam reći koliko, u postotku, svaki poslužitelj će pružiti. Ti se brojevi također temelje na tome koliko kalorija dnevno ulazi u prehranu osobe, tako da znate li vaš unos kalorija također je važno pri osiguranju dobivanja preporučene dnevne količine esencijalnih vitamina i hranjivih sastojaka. FirDay prati sve glavne hranjive tvari za vas, čineći ovaj zadatak mnogo jednostavnijim.

Zajedno s uravnoteženom prehranom, uzimanje multivitaminskog dodataka može dugo putovati u osiguravanju dobivanja svih potrebnih vitamina i hranjivih tvari. Svakako odaberite dodatak koji je usmjeren prema vašim potrebama da biste dobili najviše koristi.

Gledaj video: Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky (Travanj 2020).