Stevia vs. Splenda: Što je zdraviji?

Artificijelni zaslađivači bez kalorija stevia i Splenda, također poznati kao sukraloza, imaju dosta zajedničkih stvari. Iako mogu postojati neke koristi od korištenja tih proizvoda, postoje i potencijalni nedostaci za svaku od njih. Odabir jedne vrste umjetnog zaslađivača nad drugom često je stvar preferencije.

Što je Splenda?

Splenda (sukraloza) odobrena je za konzumaciju od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i 600 puta slađa od šećera, napominje MedlinePlus. Američka udruga za trudnoću izvještava da Splenda bez kalorija proizvodi šećer, ali ne utječe na razinu šećera u krvi i sigurna je za trudne i dojilje. FDA napominje da je Splenda stabilna toplina, i korisna je zamjena za šećer za pečenje na visokoj temperaturi. Splenda se često koristi u pečenim proizvodima, dijetalnim pićima, gumama bez šećera, želatinama i smrznutim mliječnim deserti.

Što je Stevia?

Stevia - pronađena u Truvia, PureVia i Enliten - biljni zaslađivač je napravljen od lišća biljaka Stevia rebaudiana. Stevia je 200 do 400 puta slađa od šećera, napominje FDA. FDA također izvješćuje da su sladila s visokom čistoćom stevije općenito prepoznata kao sigurna, ali sirovi ekstrakti stevije nisu klasificirani kao sigurni proizvodi stevije. Američka udruga za trudnoću primjećuje da je stevija u obliku rebaudozida A uglavnom sigurna za trudnice. Poput Splende, stevia je bez kalorija i obično se nalazi u dijetalnim pićima.

Potencijalni nedostaci

Dok su obje čistačice sa stevia sladila i Splenda klasificirane kao općenito sigurne u SAD-u, postoje potencijalni nedostaci za svaku. Pregled objavljen u 2011 Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics izvještava da je sukraloza ili Splenda organski klorid (koji bi mogao biti toksičan pod određenim uvjetima), a stevija hranjena u visokim dozama štakorima smanjila je proizvodnju sperme. Umjetni zaslađivači, koji uključuju steviju i Splendu, također mogu biti povezani s povećanjem tjelesne težine, dijabetesom tipa 2 i bolesti srca, prema pregledu objavljenom u 2013. godini Trendovi u endokrinologiji i metabolizmu.

Koje je bolje?

Dok su stevia i Splenda bez kalorija, ne povećavaju razinu šećera u krvi i općenito se priznaju kao sigurne kada se konzumiraju umjereno, obje imaju potencijalne nedostatke. Splenda može biti bolji izbor za pečenje na visokoj temperaturi, ali i umjetni zaslađivači predstavljaju rizik za dobivanje težine i nepoznati dugoročni učinci.