Kako skladištiti mrkvu

Mrkve se mogu uzgajati prilično gusto u odnosu na puno drugih usjeva. Ne samo da su dobre za svježu prehranu, već se posebno dobro pohranjuju za upotrebu u jesen i zimi - i dalje u nekim slučajevima. Uz malo smjernice kućni vrtlar može lako naučiti kako pohraniti mrkve u tlo, u hladnom skladištu, u hladnjaku iu zamrzivaču. Mrkve se čak mogu konzervirati, ukiseliti i osušiti za vrlo dugotrajno skladištenje.

Od primarne važnosti je očuvanje vlage u korijenu i sprečavanje gubitka. Za hladnu pohranu (u tlu, korijenskom podrumu, hladnjaku ili zamrzivaču), debeli korice mrkvi su bolji izbor. To je za razliku od dječjih mrkve ili vrsta koru.

Jedan od najukusnijih mrkve za berbu jeseni je Napoli Organic F1, koji postaje prirodno slađi nakon prvog mraza. Ako se nalazite u vrtu u regiji s blagim zimama, ili gdje duboki snijeg nije tipičan, Napoli može ostati u tlu za žetvu po potrebi u zimi. Yellowstone Organic je drugi koji dobro radi za berbu žita i čini jedan od najljepših pečenog zimskog povrća. Osim toga, to je otvoreno oprašivanje. Bolero F1 je još jedna dobra jesen i zima, ali je još bolje za dugoročno skladištenje u podrumu ili hladnjaku.

Pohranjivanje mrkve u hladnjak
Zapamtite da je ključ za smanjenje gubitka vlage, dok korijeni ostaju hladni i suhi. Uklonite vrhove (lišće i stabljike) odmah nakon žetve - ili čim ih dovedete kući s tržišta. Listovi djeluju kako bi privukli vlagu u svoje tkivo, stoga ih se riješite. Također je preporučljivo, ako je moguće, da ne čiste svježe ulovljene mrkve. Umjesto toga, neka koža mrkve suha i čvrsto se malo na zračnom mjestu. Pečati korijene u vrećicama sa zipom i pohraniti u krišku povrća, ili više, gdje se cirkulira hladni zrak. Oprati ih (i ukloniti, ako vam se sviđa) neposredno prije uporabe. Upotrebom ove metode svježa će svježa mrkva i svježa, s minimalnim gubitkom hranjivih tvari, 10 dana ili dulje.

Za duže pohranjivanje odaberite Bolero F1. Ponovite gornje faze uklanjanjem zelenila i dopuštajući da korijenje potpuno osuši zrak. Pranje nije potrebno, a na scenu može dodati nepotrebnu vlagu. Stavite povrće s nekoliko slojeva papirnatih ručnika (kuhinjski papir) i postavite mrkve na vrh. Provjerite papir jednom ili dva puta tjedno za bilo kakav nakupljanje vlage. Može se zamijeniti ili ostaviti da se osuši, a potom se reciklira ispod mrkve. Opet, operite mrkve neposredno prije uporabe. Ovako konzervan i suh, mrkva bi trebala ostati svježa tri mjeseca ili dulje.

Pohranjivanje mrkve u zamrzivač
Većina povrća sadrži enzime koji djeluju na pogoršanje boje, teksture i vrijednosti hranjivih tvari počevši prilično brzo nakon žetve. Ovi enzimi se usporavaju hlađenjem, ali se također mogu ubiti izravno blanširanjem. Ovaj proces izlaže povrće na visoke temperature, obično u parnoj ili kipućoj vodi, kratko vrijeme prije hlađenja i pripreme za zamrzivač.

Za zamrzavanje bebe ili cijeli mali mrkva, ili veće mrkve izrezane u komade slične veličine, uronite ih u kipuću vodu. Cilj za približno jedan galon kipuće vode po funti pripremljenih mrkvi. Nakon što se voda vrati na kuhanje, pričekajte pet minuta, a zatim uklonite komade s cjedilicom ili krilom s prorezom i premjestite ih u kupelj ledene vode kako biste brzo smanjili njihovu temperaturu. To će zaustaviti proces kuhanja i poboljšati njihovu teksturu. Popišite ih u hladnoj vodi.

Za mrvice s mrvicama ili odrezakima za šibice potrebno je samo dvije minute blanširanja, ali se inače ponavlja kao gore.

Kada ih se potpuno ohladi, iscijedite ih i dopustite da se temeljito osuše na čistim kuhinjskim ručnicima. Kada se osuše, mogu se nalaziti u pladnju ili suhom. Pakiranje s ladicama djeluje bolje za veće komade i cijele mrkve, dok suhe pakiranje djeluje bolje za mrvice s kockicama ili odrezane mrkve. U ladicu, stavite blanširane, suhe komade na čistu ploču za pečenje i stavite u zamrzivač dok se komadi ne zamrzne. Zatim ih premjestite u dobro zatvorenu vrećicu za zamrzavanje zip-a i uklonite što više zraka prije nego što se vratite u zamrzivač. Za suho pakiranje, jednostavno preskočite korak ladice, ponovno uklanjanje što je moguće više zraka prije brtvljenja. Dobra je praksa napisati datum i sadržaj na vrećicama za zamrzavanje.

Slijedeći korake pažljive pripreme, blanširanje u točno vrijeme i pripremu za zamrzivač, mrkva bi trebala ostati u dobrom stanju osam do dvanaest mjeseci.

Pohrana mrkve u korijenu
Mnogo korijenskih usjeva, zajedno s mnogim drugim voćem i povrćem, dobro će mjesecima biti pohranjeni u okruženju podruma (ili hladnom podrumu). Podrum, kao što je poznato, je starinska tehnologija za čuvanje žetve svježe i jestivo kroz zimu. Podrum pruža savršenu kombinaciju visoke vlažnosti i niske temperature za usjeve da traju gotovo u stanju suspendirane animacije, uz vrlo malo kvarenja.

Nekoliko domova ovih dana osmišljeno je s korijenskim podrumima, ali ako se uvjeti mogu približiti u garaži ili prolivenom prostoru, ili u pokrivenom otvoru u dvorištu, čini savršenu hladnu pohranu bez energije. Za mrkve (zajedno s repa, pastom, kupusom, prokulicama i rogovima), cilj je za raspon relativne vlažnosti od 90% do 95%, a temperaturni raspon od 0,5 do 4,5 ° C (33-40 ° F).

Pohranjivanje mrkve u pijesak
Ako se taj temperaturni raspon može održavati više ili manje stalno u garaži ili nekom drugom zaštićenom području, vrijedi pokušati zadržati mrkve (kao i repe i druge usjeve korijena) slojevite u kutije pune pijeska. Stavite dva centimetra pijeska na pod drvene sanduke ili kutija i položite mrkve na jednu razinu, ne previše gužve, a zatim dodajte još jedan centimetar pijeska.Ponovite ovaj postupak sve dok se kutije ne napune ili se sve mrkve sklope. Malo vode dodane na vrh pijeska održat će vlagu u pijesku bez dodavanja vlage u okolicu.

Važno: Prilikom pripremanja povrća za korijenski podrum ili pohranjivanje pijeska, držite ih gotovo u stanju u kojem su bili u vrijeme žetve. Odrezati lišće, ali sve ostale korijenje i tlo ostati netaknuti, bez ikakvih stvarnih velikih nakupina tla. Premaz tla djeluje kao prepreka elementima i pomaže u očuvanju usjeva u skladištu.

Gledaj video: Čuvanje povrća (Travanj 2020).