Prednosti ne-okova Vrtlarstvo

Zimsko kopanje mašu naprijed. Pa, za neke od nas, ionako. Osobno nikad ne radim ništa. Ne, trenutak kada sam pročitao Vrtlarstvo bez kopanja po gostu, prvi put objavljen 1949. godine, bio sam zakačen. G. Guest procijenio je da, čak i uz potrebu za proizvodnjom više komposta, No-Dig smanjio rad za najmanje 40%! Lijen? Definitivno! Ali moj je entuzijazam bio potaknut lošim leđima. Umjesto da podignem i uvijem teške lopatu na hladne popodne, sad u studenome širim komposta oko sebe i ostavim je. Jednostavno kao takvo.

I ja sam, u cjelini, smanjila i uklanjanje weeda. Dodatni kompost uvijek je vjerojatno da će izbaciti neke korove, ali drugi sjemenke korova u krevetima nisu izloženi svjetlu, jer nisu okrenuti, pa stoga ne trpi onu hrasta korova koje kopanje uvijek čini se da donese.

Zašto koristiti metodu bez pisanja?

No-Dig vrtlarstvo, mislim, posebnu privlačnost organskih vrtlara. Usredotočuje se na zaštitu života u tlu i istraživanje podupire ovo. Ne samo da se crvi ne mogu podijeliti s vašim lopatom, ali poljoprivredna istraživanja pokazuju da češće i dublje tlo je uznemireno, sve manje i manje su crvi koji se nalaze u njemu. S redovitim mulches komposta iskoristiti tvoj crv populacija će se povećati.

No-dig demonstracijski vrt na Capel Manor Collegeu

I želimo što više crva. Worms aeratiraju zemlju sa svojim jazbinama (koji također tvore kanale za korijenje i kišu), te proizvode bale koje su znatno bogatije hranjivim tvarima od okolnog tla, djelomično dolje do bakterija koje fiksiraju dušik, a koje im pomažu da prenesu znatnu količinu dušika u tlo iz biljnog smeća koje jedu. Iznenađujuće su brzi. Kad dođem u proljeće da sijam, crvi su ugradili veći dio komposta pada koji sam širio na vrh u zemlju ispod.

Kopanje također suzava mikorizu - nevidljive mreže slične gljivama koje simbioticno žive s biljkama, korijenje. Mikoriza raste polako na samo 15-20 cm (6-8 inča) godišnje. Kopanje uništava mreže i sprječava njihovo širenje, čime se smanjuje mogućnost nekih biljaka da pristupaju hranjivim tvarima i odupiru se štetnicima i suši.

Naravno, sve to kompost također poboljšava zadržavanje vode. Prema web stranici Good Gardeners Association (organizacija posvećena No-Dig vrtu), sloj kompost će apsorbirati 69% kiše. Uvučen u tlo, ne može se proširiti dovoljno da to učini. Svakako sam shvatio da, čak iu razdobljima vrućeg i suhog vremena ove godine, nisam se morao nagaziti s crijevom svaki dan, jer su podignuti kreveti (često kritizirani za sušenje brzo) zadržali su vlagu ispod površine bogata organska tvar.

Ne-Dig Vrtlarstvo u praksi

Dakle, ako želite promijeniti, sada bi bilo dobro pripremiti se. Ako je vaše tlo zbijeno, to znači da je posljednji kopanje otklonio prije rasprostiranja komposta (i ne širite komposta kada je tlo zamrznuto). Na zemljištu bez uzgojenih biljnih kreveta, odlučite gdje želite svoje staze i držati ih, širite kompost između njih.

Možete se odlučiti na podignute krevete. Nisu nužni No-Dig, ali mislim da ih je lakše podnijeti: kompost se ne može širiti situ, i kao što se drugi ljudi neće moći iskušavati da ih gaziraju, tlo se ne sabire.

Dodavanje debelog sloja organske tvari svake godine je bitno za metodu ne-iskopavanja

Također je izuzetno nevjerojatno da ste proizvodili nešto slično količini kompostora koji vam je potreban (možda nikada nećete) pa ćete morati pronaći dobavljača i naručiti nešto (puno lakše nego skupljati iz vrtnog centra). Popravim krevete s mješavinom domaćeg komposta i kupio dobro gnjusnu stajsku gnoj.

Iznad svega, vi mora samo tako nastavi. Ne šireći debeli pokrivač komposta uz uzdah zadovoljstva i razmišljanja nećete morati ponoviti dvije ili tri godine. Bez uspjeha, mora se dodati jednom godišnje, na dubinu od oko 5 cm (2 ½ inča), iako ako dodate više tijekom godine i tlo je u dobrom stanju vjerojatno ćete se pobrinuti s manje u ovom trenutku. Također možete dodati kompost kad god mislite da je to potrebno; Općenito ga dodam tijekom ljeta gdje god se povrće prikupilo.

Ako ostavite prekasno za širenje komposta u jesen, sve se ne gubi. Potpuno je moguće posijati ravno u sloj kompostata, sve dok ne bude previše grubo za sitne sjemenke. U prvoj godini No-Digovog prosvjednog vrta na kapelom Manor College, sjeme je posijano u tri centimetra komposta, postavljeno ravno do trave. Imali su super žetvu.

Konačno, višegodišnji korovi često se navode kao razlog protiv ne-dig vrtlarstvo i imam veliko zemljište starješina napada moje cvjetnjake svake godine. Ovi kreveti su nažalost zanemareni - jednostavno nemam vremena da ih kopam ili široko širimo komposta. Međutim, u područjima gdje su kreveti pravilno zgušnjavani tijekom vremena, stari korijeni korijena bježe bliže površini. Zadirući bijele žice iz labavog, lomljivog tla u dugim, neprekinutim dijelovima, duboko je zadovoljavajuće. A ako to nije razlog za promjenu u Ne-Dig, ne znam što je!

Slika na vrhu stranice ljubaznošću Udruge dobrih vrtlara

Gledaj video: I WORK GREEN, NOW IT'S YOUR TURN (Travanj 2020).