Ciganska moljac

Lymantria dispar dispar

Biljke domaćina:

U vrtu: Preko 500 vrsta drveća, grmlja i drugih biljaka

Gdje Pronađeno:

Europi i sjeveroistočnoj Sjevernoj Americi, s raspršenim epidemijama drugdje

Opis:

Ovaj uvozni štetnik je glavni problem u šumskim stablima i lako se uspostavlja na hrastovim stablima i mnogim drugim vrstama drveća u kućnim pejzažima. Neke su godine mnogo gore od drugih. U lošim godinama odrasle moljce i mlado od njih jeli su svugdje gdje izgledate. U drugim godinama, uopće ne možete primijetiti ciganske moljce. Odrasle ženke su bež, s muškarcima tamnije smeđe i oboje imaju blago tamne oznake na svojim krilima i istaknute, pernate antene. Ženke kreću od mjesta do mjesta i ne lete. Larvice su tamne, bristle gusjenice s parovima točaka niz leđa.

Šteta:

Brzo rastuće gusjenice za gusarsku molitvu uništavaju šumska stabla jedući listić iz dana u dan. Početkom ljeta, gusjenice mogu postati ozbiljne smetnje u dvorištima, pušeći se svugdje i neočekivano pada iz grana stabla. Drveće koje se slabe iz godine u godinu od ciganskih moljaca mogu umrijeti od ponovljenog stresa.

Sprječavanje problema:

Postoji nekoliko načina na koje možete zaštititi stabla u svom dvorištu. Počevši od rane zime, provjeravajte stabla na stablima i vanjske palube ili namještaj za mase jaja, koji izgledaju poput mrljica suhe narančasto-žute pjene. Izvucite ih u posudu od sapunske vode ili prskajte masu jaja s hortikulturnim uljem. U proljeće, mjesto feromon-baited zamke na stabla favoriziran od moljaca.

Upravljanje eksplozijama:

Kasno proljeće stavite ljepljive trake oko debla stabala na visini struka: omotajte prtljažnik s tri širine trake, premjestite na mjesto, a potom širite traku vazelina na sredini benda. Pločice koje pokušavaju puzati trupce će biti odbačene i mogu se zaroniti u zbirku mogu svakih nekoliko dana. Upotreba feromonskih zamki za nekoliko sezona može imati veliki utjecaj na lokalnu populaciju.

Gledaj video: Ljuba Moljac - Cezar i Kleopatka (Travanj 2020).