Codling moljac

Cydia pomonella

Biljke domaćina:

Na usjevima: Jabuke, kruške, orah, dunja

Gdje Pronađeno:

U svijetu u umjerenim klimatskim uvjetima

Opis:

Beži gusjeničari s tamnim glavama koji su pronašli hranjenje u jabukama su ličinke ubodnih moljaca. Sjeckanje od jaja položenih na nezrelim jabukama ili obližnjim lišćem, tunel "jabučni crv" do sredine zrenja jabuka jesti sjeme koje se razvija. Odrasle moljci su srednje-smeđe i razvedene, a rijetko toliko brojne da ih možete primijetiti u bijegu.

Šteta:

Jabuke koje pokazuju krivudavske tunele i trulje u sredinama često su oštećene ovim štetnikom. Cvjetni kraj plodova je zajednička točka ulaska ličinki.

Sprječavanje problema:

Koristite feromone-baited ljepljive zamke za potvrdu prisutnosti ovog štetnika. Prisutnost zamki može prekinuti parenje aktivnosti neotkrivenih moljaca u blizini.

Upravljanje eksplozijama:

Jabuke koje pokazuju očite rane ili oozing rupa treba odabrati, sjeckani i kompostirati kako bi prekinuli životni ciklus ovog štetnika. Prilagođavanje savršenih zelenih jabuka u čistim plastičnim sendvič vrećicama će ih zaštititi od mužjaka i drugih štetočina.

Savjet:

Sakupljanje i odlaganje palih lišća iz oboljelih stabala u jesen, izložit će lučicama lučkaste moljce pticama insektivornim i drugim grabežljivcima.

Gledaj video: Trapview - srpski (Travanj 2020).