Mit gubitka tjelesne mase? Tjestenina tvori masnoću

Već godinama, tjestenina je dobila loš rap kao hrana koja vas čini mastima. Ali je li to stvarno istina? Talijani jedu svake godine tjesteninu tjesteninu - i koliko ste talenata Talijanki prekomjerne težine vidjeli? Odgovor vjerojatno nije mnogo. Pa što je istina iza ovog koncepta? Je li vam tjestenina stvarno masnoće? Ovaj članak će otkriti istinu iza obje tjestenine i umak od tjestenine, i odgovoriti na pitanje - tjestenine vam čine masnoće?

Što je u tjestenini

Tjestenina se gotovo u potpunosti sastoji od ugljikohidrata. Poput proteina, ugljikohidrati sadrže četiri kalorije po gramu. Da biste to stavili u perspektivu, masnoće sadrži devet kalorija po gramu i alkohol sedam kalorija po gramu. Hrana koja sadrži ugljikohidrate zapravo su neke od "niže kalorija" stavke na raspolaganju. Osim toga, tjestenina je tipično pripremljena na vrlo zdrav način - kuhana je u vodi. Ako ne dodate sol u vodu koju neki ljudi rade, kuhate tjesteninu na najbolji mogući način. Čak je dodavanje soli tipično toliko manje da stvarno ne može imati ogroman utjecaj na "zdravstvenu" tjesteninu.

Što je u umaku

U svakoj stvarnosti to je umak od tjestenine koji vam najvjerojatnije čini masnoću. Razmotrimo jednu popularnu vrstu umaka od tjestenine: Alfredo umak. Alfredo umak je praktički srčani udar u ugrizi. Sastoji se od kombinacije mlijeka, vrhnja i sira, od kojih svi sadrže velike količine zasićenih masnoća, za koje je nađeno da vode do razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, pa čak i smrti. Alfredo umak obično sadrži veliku količinu natrija, što je također vrlo štetno za vaše zdravlje. Natrij može dovesti do oštećenja arterija, štetiti srcu i dovesti do stanja kroničnih bolesti, a također vam omogućuje da zadržite vodu, ostavljajući vam osjećaj masti i nadutosti. Osim ovih zdravstvenih rizika, mlijeko, vrhnja i sir su napunjeni masnoćom i kalorijama. Razmislite o tome - jedna unca sira sadrži 100 kalorija, a za posluživanje Alfredo umaka vjerojatno dobivate najmanje četiri unce sir. To je 400 kalorija samo u umaku! Dok umak od marinara, koji se tipično sastoji od rajčice, češnjaka i ostalih začina je malo zdravije, još uvijek sadrži tona dodane soli.

Presuda

Dakle, je li to mit ili činjenica? Je li vam tjestenina masnoća? To pitanje je teško odgovoriti. Tjestenina u sebi i sama po sebi zapravo nije toliko krivac u dobivanju težine. Umjesto toga, to su ogromni dijelovi tjestenine koje smo služili, zajedno s količinom (i sastojcima) umakom koji obično dovodi do debljanje povezane s jedući tjesteninu. Ako ste narkoman tjestenine, ali pokušavate izgubiti težinu, nemojte se smijati. Razmislite o pripremi tjestenine kod kuće, gdje možete kontrolirati i veličinu dijela i količinu i vrstu umaka koji se poslužuju. Zapamtite, umjerenost u svemu će biti učinkovita u ciljevima vašeg mršavljenja!

Gledaj video: Senators, Governors, Businessmen, Socialist Philosopher (1950s Interviews) (Veljača 2020).