Tri načina spremanja sjemena rajčice

Bio sam spreman pomaknuti svoje ružičaste rajčice iz vrta na kompostnu gomilu kad sam se sjetio nečeg važnog. Ovog proljeća, koristio sam posljednje sjeme našeg omiljenog ranog rajčice, otvorenog oprašivača Stupica, pa sam morao sakupiti i spasiti svježu količinu sjemena.

Moj prvi korak bio je prikupiti nekoliko zrelih plodova bez pukotina ili bugovih rupa, što može poslužiti kao ulazna točka za mikroorganizme bolesti. Kao mjera opreza protiv križanja oprašivanja s drugim sortama, bacam plodove biljaka koje su rasle osim drugih rajčica. Također sam zaobišao dvostruko voće, koji su posebno skloni prijelazu s drugim sortama zbog njihove neobične strukture cvijeta. Nakon što sam dobro očistio moja majčinska voća, odvojio sam srednje dijelove od svake od njih, jer je pronađeno najveće, najbogatije sjeme. U ovom trenutku odlučio sam iskoristiti sva tri najbolja moguća načina kako bih spasio sjemenke rajčice: fermentaciju, jednostavno sušenje i planirano ukopavanje u vrtu.

Fermentiranje sjemena rajčice

Svako sjeme rajčice zatvoreno je u želatinoznoj vrećici. Gel sadrži kemikalije koje inhibiraju klijavost sve dok sjeme ne bude ljepilo u pukotinama tla. Ovaj briljantan plan radi sjajno u prirodi, ali ostatak gela može biti problem za uskladištene sjemenke jer može pružiti sigurno utočište za bolesti sjemena i tla. Proces fermentacije se koristi za čišćenje sjemenki prije sušenja, ali zaboravite na stare metode u kojima se sjemenke rajčice dopuštaju da fermentiraju sve dok se na površini suspenzije gela od rajčice i vode ne stvori smrdljivi šljam. Nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je da je klijavost sjemena rajčice najbolja kad se sjemenke natopaju samo jedan do dva dana prije ispiranja i sušenja i da vrijeme fermentacije dulje od tri dana negativno utječe na klijavost.

Ovo je sjajna vijest za štedne sjemenke rajčice i moje iskustvo nosi da nakon što se mješavina gela od rajčice i vode ostavlja sjesti na sobnoj temperaturi tijekom 24 sata, gel se odmakne kada se velika sjemena na dnu spremnika dobro isprati u cjedilu. Tada osušim sjemenke na papirnatu ploču tjedan dana ili tako, ili dok se ne osjeaju suhe i papirne i ispucaju kada se polažu s pincetom. Ako sušila više od jedne vrste, pišem ime na ploči. Kada se rukuje na ovaj način i uz hladne, suhe uvjete skladištenja, sjemenke rajčice obično ostaju održive 4 do 6 godina, a ponekad i duže.

Jednostavno sušenje

Rok trajanja sjemena rajčice koji se osuše bez prethodno namočenog ili fermentiranog može biti samo jednu do dvije godine, ali to je dovoljno vremena za vrtlare koji jednostavno žele spasiti sjeme od jedne do druge godine. Možete upotrijebiti vrh noža kako biste odabrali veliku sjemenke rajčice iz mase gela i osušili ih na papirnoj ploči ili napravili sjemenske diskove ili trake postavljanjem sjemena na male komadiće filtera za kavu, papirnatih ručnika ili WC-tkiva. Volim odrezati krugove od filtera kave koji odgovaraju mojim posudama za sjemenje i stavljaju dva ili tri sjemena na svaki. Ti "sjemenski diskovi" mogu se posaditi u cijelosti ili izrezati na manje komade.

Neki vrtlari jednostavno stisnu sjemenke rajčice na papirnati ručnik, malo ih raširite i dopustite da se ručnik osuši par tjedana. Kada se osuši, ručnik za sjeme može se presavijati i staviti u označenu omotnicu za čuvanje tijekom zime.

Planirano ukopavanje

Sadnice volontera od rajčica koje proizlaze poput korova sigurno su dokaz da se sjemenke rajčice mogu spremiti u vrtu. Do kraja ljeta znam gdje ću saditi rajčice sljedećeg proljeća, što je uvijek na mjestu gdje se rajčica ne uzgaja najmanje tri godine. Budući da se prostor u budućem redaku rajčice postaje upražnjen, koristim ga kao sjemenski rezervoar tako da se ondje ukopaju odrezane rajčice ili rajčice, prekrivene s 5 cm tla i jednakom količinom biorazgradivog mulch. Sjeme nece nicati kad je duboko zakopano, a mnogi preživjeti zimu. U proljeće uklanjam malčicu, lagano promješam označeno mjesto sa svojom rukom i pokrijem ga s toplom vodom za zagrijavanje tla. Sadnice rajčice izgledaju poput magije.

Gledaj video: Proizvodnja rasada za sopstvenu proizvodnju povrca - U nasem ataru 369.wmv (Travanj 2020).