Kako uzgajati proljeće sjemena za zimske salate

Zima uvijek znači da nema manje posla van, pogotovo u umjerenim dijelovima svijeta gdje kratki dani i deprimirane temperature čine za vrlo tiho vrijeme. Naravno, uvijek postoje pripreme za narednu vegetacijsku sezonu: sastavljanje popisa sjemena, remont alata i kopanje (dopuštanje tla). Ali, ako ste poput mene, to jednostavno nije dovoljno dobro - željet ćete aktivno razvijati nešto! Ako ste frustrirani dugim čekanjem, postoji siguran način da se dobije popravak. Kuhinja koja nosi sjemenke, ili jednostavno 'klice', zadržat će vaše zelene prste zauzet dok ne bude dovoljno toplo da proljetne sjetve počinju vani.

Proklijevanje sjemenki je jednostavno sjemenke koje se klijaju i uzgajaju kako bi proizvodile svoje prve korijene i pucale. Cijeli proces je ludo brz - od samo dva dana, a rijetko više od tjedan dana - omogućujući vam da uživate u stalnoj opskrbi hranjivih klica tijekom tamnijih zimskih dana kada domaće salate mogu biti tanke na tlu. Klice su ukusno hrskavi i daju dobrodošlicu izvor svježine u ovom zamornom dobu godine.

Što će nicati?

O bilo kojem biljnom ili biljnom sjemenu može se prokuljati i jesti u djetinjoj fazi, iako postoje neki uobičajeni osumnjičeni koji su savršeni za tu svrhu, uključujući lucerne, suncokretu, piskavicu i rotkvicu, zajedno s mahunarkama kao što je mung bean ), adzuki grah, leće i grašak. Svaka vrsta svitanja donosi vlastitu prepoznatljivu teksturu i okus, što ih čini neprocjenjivima kao sastojci salate, ukrasi, pržene juhe i još mnogo toga.

Putovanje započinje pravim sjemenkama. Dok neki vrtlari sugeriraju da je sjemenje kukuruza dobar način korištenja bilo kakvih viškova višestrukih korica, možda je najbolje držati se sjemena prodanih posebno za klijanje kao sjeme za sjetanje na otvorenom može se liječiti kemikalijama za pomoć klijanja - ali sigurno ne i ljudske probave ! Još jedan siguran izvor sjemena je trgovina zdrave hrane koja prodaje neke od gore navedenih. Veće vrećice znače da je ovaj put izuzetno ekonomičan, stoga najprije provjerite ovdje.

Sa svojim sjemenkama u hvataljkama sada imate izbor kako ih nicati: pomoću posude, špulica ili metode vrećice. Ono za koje se zaljubljujete ovisi o tome što rastu i hoćete li postati plijesan za klijanje?

Metoda jar

Svako sjeme može biti proklijano u starom, čistom čistom jarbolu ili slično. Ovo lako dostupno je sjajan način da ispustite prst na vodu da biste provjerili je li vam nicanje pravo za vas.

Počnite dodavanjem jednog do dva zrnca žlice sjemena u posudu, a zatim napunite vodom. Nemojte biti u iskušenju da dodate više od toga, budući da će sjeme otjecati do 30 puta veće od njihove izvorne veličine. Ostavite sjeme da se natopi preko noći najmanje osam sati i do 24 sata za veće sjeme ili grah. Namakanje sjemena primes ih za klijanje - mislite o tome kao poziv za buđenje spava sjemena.

Potapanjem potpunog ispuštanja vode otpada. To je najbolje učiniti pričvršćivanjem četkice od muslina, sirupa, gaze ili slične tkanine koja se slobodno isušuje preko usta stakla pomoću elastičnog / gumenog vrpca čvrsto pričvršćenog. Savjetrajte da se staklenka okrenete prema gore kako bi se iscijedila, držeći mišulju na mjestu rukom samo u slučaju da elastični pojas ne uspije i da cijela stvar izlazi. Nakon isušivanja, nježno dodirnite muslin kako biste izbacili svako priloženo sjeme. Držite sjeme u toplom, tamnom mjestu za početak klijavosti.

Sjeme sada treba ispirati dva puta dnevno - kao što ćete napraviti svoj doručak i opet kada pripremite večernji obrok. Jednostavno napunite staklenku s vodom, lagano vrtite sjeme, a zatim isušite kao gore. Držite kapu od muslin u mjestu između ispiranja kako biste spriječili isušivanje sjemena i smanjili rizik od onečišćenja iz kalupa u zraku.

Klice su spremne jesti nakon što dosegnu 1-5cm (0,5-2in) dugačak (točno kada je stvar osobne preferencije). Dovedite ih na svjetlo dan ili dva prije jela kako bi mogli uzeti neku boju i poboljšati okus.

Prozirni setovi

Prozirni setovi su logički napredak iz metode jar. Oni su jeftini za kupnju i čine jednostavan postupak još jednostavnijim. Kompleti se sastoje od dva ili više nivoa ladica, od kojih svaki ima letvice u podnožju kako bi voda prolazila. Ladice daju fleksibilnost dobrodošlice, omogućujući uzgoj različitih vrsta klija u svakoj od ladica, ili različite faze rasta kako bi se osigurala kontinuirana opskrba vrhunski svježih klija.

Ispiranje klica je nedostatak. Pokrenite cijeli komplet pod ravnomjernom strujom vode i dopustite vodu da kapati kroz trake ispod i kroz donji stup. Rezervoar hvata preostale kapljice vode i može se isprazniti nekoliko minuta nakon isušivanja. Držite svoje sjeme u mraku da klijati i izvesti ih u svjetlost prije nego što jesti na isti način kao da proklija u staklenku.

Prosijavanje vreća

Namjenske vreće za prodaju su vreće za hessiju / vrećice koje se koriste za klice grah koje ne zahtijevaju svjetlo u bilo kojoj fazi postupka. Možete izraditi vlastitu verziju crteža od bilo kakvog propusnog materijala, uključujući pamučne i tekstilne tkanine.

Pop svoje pre-natopljenog sjemena u vreći klijati. Za ispiranje sjemena, jednostavno umočnite cijelu vrećicu u vodu jednu minutu dva puta dnevno. Premjestite sjeme oko vrećice tako da se vrećica uvuče u vodu. To ima dodatnu korist od sprečavanja njihova ukorjenjivanja u tkaninu. Objesite vrećicu do drenažnog odvoda između dunkinga.

Ako želite replicirati debele izbojke trgovina kupljenih u trgovinama, postoji jedan konačni trik za zapošljavanje. Izbojci se zgušnjavaju samo ako im se vrši pritisak; kao što je težina pumpa željeza na bulk iz mišića, primjenom tlaka znači izbojci moraju rasti stockier suprotstaviti ove dodatne sile.To možete postići postavljanjem težine na vrh graška dok klijaju i rastu. Voda puna sendvič vrećica ili komadić za rezanje bi dobro raditi.

Vrijeme razbijanja

Uživajte u svježim klice koliko god možete. Jednostavno dobivene klice bit će poprilično puno vitamina C i drugih vitamina i minerala, dajući hranjivim udarcem koji ometa njihovu veličinu. Klice će se zadržati do tjedan dana u plastičnim vrećicama u hladnjaku. Dajte im isprati nakon tri dana kako bi sačuvali svježinu i držali ih hrskavima.

Gledanje sjemena klijati i ispljuvaju uistinu fascinantno i nešto što ne vidimo u povrtnjaku. S tolikim brojem mogućnosti nicanja nema razloga da vaš vrtni zidni vrtovi ne mogu biti jednako raznoliki kao i vanjski.

Benedict Vanheems.

Gledaj video: Sjetva i priprema flanaca za sadnju na otvorenom (Travanj 2020).