Obnova travnjaka


Obnova krajolika može biti zastrašujući zadatak. Naslijedili ste neko drugo 30-godišnje dvorište, a vi ne znate gdje početi. Šetnica do ulaznih vrata jedva je vidljiva kad se biljke i travnjak približavaju istom prostoru. Ili ste možda napravili uređenje prije 30 godina, a kuća je polako nestala iza džungle biljaka.


Bez obzira na vaš scenarij, profesionalna dizajnerica krajolika Sara Jane von Trapp daje vam alate za rješavanje obnove u knjizi Landscape Makeover: Kako donijeti novi život u stari vrt. U ovom izvodu naći ćete informacije o obnovi travnjaka, bilo da se sade ili polažu.

Bilo da ste napravili velike prilagodbe razreda ili samo ispunjavate manje depresije, šanse su da ćete imati područja travnjaka koja treba biti popravljena. Ovo je dobro vrijeme da pogledate oko dvorišta kako biste vidjeli postoje li druge gole mrlje ili rijetka područja koja trebaju pažnju. Obnova travnjaka može se obaviti bilo sjemenje ili polaganje soka.

Sjetva

Dodavanje tla na postojeći travnjak se zove topdressing. Topdress za popunjavanje manjih udubljenja i rijetkih područja. Sjedite desno iznad postojećih područja i ni u kojem trenutku novi travnjak neće se pomiješati sa starim.
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen Rake za ocjenjivanje koristi se za prosijavanje otpadaka, poput stijena i korova, iz svježe rasprostranog tla. Djeluje poput finog zupčanika.
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen

Dodavanje tla na već utvrđeni travnjak zove se topdressing, i to je uobičajena praksa. Tlo je dodan u udubine bez obzira koliko je velika, na vrhu postojećeg travnjaka, a raširena je glatko u kombinaciji s glavnom razinom travnjaka. Amandmani na tlo su zatim raked u sa novim sjemena trava. Evo kako.

Korak 1: Za veliko oštećeno područje, postavite 3 do 4 inča površinskog sloja iznad dobro razvrstane baze tla. Izbušite gornji sloj kako biste uklonili sve stijene i korijene. Za travnate površine koje trebaju popravke, počnite košnjom postojećeg travnjaka na visinu od oko 2 inča. Zatim se širite oko 2 inča površinskog sloja ravno iznad travnjaka i zalijepite ga u travnjak.

Korak 2: Distribuciju gnojiva i vapna pomoću ciklonskog rasipača. To osigurava najbolju pokrivenost i izbjegava prugasti izgled koji stvara kapljivač. Fertilizirati i vapno u dva smjera kako biste bili sigurni da imate dobru pokrivenost.

Korak 3: Sjedi travnjak s ciklonskim rasipačem. Koristite smjesu trave s 10 do 15 posto godišnje raži za brzo klijanje, a ostatak smjesa višegodišnje raži i fescues, i puzanje i visok. Tzv. "Brzo pokrivanje" trava je svake godišnje raži i umrijet će se s prvim mrazom, ali mala količina godišnjeg raženog mješavina kontrolira eroziju i zasjenjuje tlo, a ostale trave klijaju.

Korak 4: Prosijite sterilnu slamu ili slanu solnu kosu nad novo usađenom travnjaku. Samo lagani premaz je sve što je potrebno za očuvanje vlage. Ako je previše gusta, trava će se boriti da prođe i neće dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti.

Korak 5: Voda, voda, voda. Da bi se klijanja odvijala, vrh 2 inča tla mora biti vlažan.

Korak 6: Kositi čim trava treba. Kljunanje potiče grančicu i korijen korijena koji su potrebni za uspješan travnjak.

Sodding

Za trenutnu zadovoljavajuću poziciju travnjaka je put za izlazak, pogotovo ako imate mala područja za popravak (skupo je napraviti velika područja). Pripravak baze je isti kao i za sijanje. Sod se mora pažljivo rukovati. To bi trebao biti isporučen na dan kada namjeravate postaviti, i ne biste trebali naručiti više nego što možete postaviti na taj dan. Sod se dobiva na dan kada ga položite jer nema rok trajanja. Evo osnovnih koraka.

Pletite zglobove zdjele zajedno, ostavljajući malo zatišje za potpuni kontakt između komada. Nemojte ih međusobno preklapati.
Fotografija / ilustracija: Sloan Howard

Korak 1: Kad stigne paleta kotrljanih metvica, stavite je u hladu i započnite. Nemojte je vodu-bit će teško raditi.

Korak 2: Premjestite nekoliko valjaka na područje na kojem radite. Otpustite prvi komad na mjestu, počevši od jednog od gornjih kutova, gdje se nećete naginjati na njemu dok dodajete komade. Spustite se na vaše ruke i koljena. Gumeni koljena su korisni.

Korak 3: Izbacite novi komadić sline protiv postojećeg travnjaka, koji je trebao biti izrezan na ravni rub kako bi napravio glatku šav. Ne ostavljajte razmak između. Ako ostavite prazninu u komadiću tla, lakše je osigurati da oba komada imaju potpuni kontakt, ali ne preklapaju komad. Nastavite s pletenim komadima, trzajući zglobovima.

Završni postupak prije zalijevanja je valjanje valjka s bubanjskim valjkom kako bi se osiguralo dobar kontakt s tlom ispod.
Fotografija / ilustracija: Sloan Howard

Korak 4: Kad se susretnete s rubom posteljice, ostavite dodatni sloj koji se preklapa s rubom kreveta i upotrijebite nož ili nož za rezanje sloja kako bi slijedili rub kreveta. Vrtna crijeva mogu se koristiti kao oblik za oblikovanje kreveta ako se rubovi kreveta još nisu izrezali.

Korak 5: Na rubu šetnice, kolni prilaz i krevete, gurajte tlo preko rubova zdjele kako bi se korijenje isušilo.

Korak 6: Kada je završen posao polaganja, kotrljajte vodu s vodenim valjkom za bubanj, tako da zdeponji postane potpuno u dodiru s tlom ispod.

Korak 7: Voda svakodnevno velikodušno generira rast korijena. Čuvajte ljude i kućne ljubimce s dna dok ne vidite vrhunski rast. Čim treba košenje, učinite to. U tom trenutku spremno je ići dalje.

Gledaj video: NK Osijek - Obnova travnjaka na Gradskom vrtu (Travanj 2020).