Je li prekomjerna tjelesna težina utjecati na plodnost kod muškaraca?

Muškarci mogu imati poteškoća s shvaćanjem iz raznih razloga i otkrivanje uzroka neplodnosti je neophodno kada ste spremni započeti obitelj. Nažalost, čini se da je prekomjerna težina među čimbenicima koji utječu na plodnost kod muškaraca.

Što istraživanje kaže

Brojne studije su povezane s prekomjernom težinom ili pretilima s problemima plodnosti kod muškaraca. Jedan takav pregled objavljen je u 2015 Klinička endokrinologija utvrdili da pretilost smanjuje mušku plodnost. Još jedan pregled u 2015 Azijski časopis za andrologiju ističe istu stvar - da je muška pretilost doista problematična za muškarce koji pokušavaju zatrudnjeti. Harvard School of Public Health i MedlinePlus također potvrđuju ova otkrića.

Zašto tjelesna težina utječe na plodnost

Postoji nekoliko razloga da težina utječe na plodnost kod muškaraca. Pregled iz 2015. Objavljen u Klinička endokrinologija izvješća da pretile muškarci imaju nižu razinu testosterona, veće rizike za erektilnu disfunkciju i niže libido. Pregled za 2015 Azijski časopis za andrologiju otkrili su da muška pretilost smanjuje broj spermija, narušava razine spolnih hormona, povećava oštećenje spermija i povećava rizik od pobačaja.

Je li mršavljenja poboljšala plodnost?

Muškarci koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo mogu poboljšati plodnost postizanjem zdravih tjelesnih težina. Međutim, gubitak težine ne jamči plodniji muškarac. Pregled za 2015 Klinička endokrinologija izvještava da je neizvjesno hoće li gubitak težine kod pretilih muškaraca poboljšati plodnost. Međutim, neke studije pokazuju obećavajuće rezultate. U studiji 2014 objavljeno u Plos Jedan otkrili su da muškarci s prekomjernom težinom koji su izgubili abdominalnu masnoću imali poboljšanja u kvaliteti sperme.

Ostali načini za poboljšanje plodnosti kod muškaraca

Održavanje zdrave tjelesne težine nije jedino što muškarac može učiniti kako bi poboljšao njegovu mogućnost zaraze. Da bi se povećala brojnost i kvaliteta spermija, Mayo Clinic predlaže jesti zdravu ishranu, uključujući puno voća i veggies, redovito vježbanje, sprečavanje spolno prenosivih bolesti, održavanje niske stresne razine i kontrolu nad cigaretama i prekomjernom alkoholu.

Gledaj video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (Veljača 2020).