Kako rastu poriluk

Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Prije nekoliko godina, kada sam živio u Škotskoj, često sam lutala čudnim ulicama Musselburga, sela Edinburgh. Posebno sam se divio kamenoj kućici s lijepom granicom lisnatog plavog poriluka koja je popločala kamenje od ulice do prednjih vrata. Ali u svakom stražnjem vrtu koji sam vidio, poriluk raste. Između brežuljaka krumpira, u krugovima oko rajčice, i zalivši se među salate zelje su poriluk, poriluk, poriluk.

Zamislite moju radost kad, sjeme za kupnju vlastitog sitnog vrta, vidio sam paket sjemenki "Musselburgh" poriluka. Ja sam ih posadio te godine i štedio sjeme za ovu sočan izbor od tada. Dovedio sam one sjeme preko Atlantika sa mnom, samo da otkrijem da je raznolikost ovdje dostupna. Neki katalozi u toj zemlji nazivaju ga "Giant Musselburgh" - i to s dobrim razlogom.

U toj zemlji platimo oko dolara za porciju u trgovini, ali lako je rastu za mnogo manje novca. Koristeći metode koje sam razvio tijekom godina, uživam u obilju zalihe poriluka od kraja ljeta do proljeća.

Postoji slina za svaku sezonu

Cvjetovi porilukom privlače gomilu oprašivih insekata i proizvode sjemenke za spremanje za sljedeću godinu.
Fotografija / ilustracija: Ruth Lively

Poriluk je dvogodišnji član allija, plemena koja uključuje luk, češnjak, škampi i bunaru. Bijelo drvo ima blagi, gotovo slatki luk; zeleni vrhovi su jači kušanje. Ja raste nekoliko sorti, sjetve proljetnog usjeva jesti od kraja ljeta do zime i pad usjeva uživati ​​u proljeće. Porile rastu izvrsno na hladnim, kišnim mjestima. Bez obzira na to, imale su puno toplijih, sušnih klimatskih uvjeta, kad su im bile omiljene puno vode i debelih slojeva mulch kako bi zadržali tlo cool i korova u uvali.

U južnoj Novoj Engleskoj, u ožujku sijam sijene u zatvorenom prostoru. Relativno brzo rastući 'Falltime' ide u zemlju sredinom travnja i spreman je jesti do kolovoza. 'Kilima', također započeo u ožujku, sazrijeva početkom jeseni. „Sv Victor 'traje dulje sazrijevanje, ali pretvara lijepu mekoću ljubičastu na hladnu vremensku prognozu i spremno je za juhe i gužve. Njezina boja blijedi s produženim kuhanjem, nažalost, ali veličanstveni prikaz "Sv. Victor u vrtu je dovoljan razlog za uzgoj.

Osnove poriluka

  • Poskakule zime u zatvorenom prostoru za žetvu jeseni. Počnite više poriluka u kolovozu za berbu proljetnih.
  • Izmijenite tlo puno komposta.
  • Držite tlo dosljedno vlažnim.
  • Jednom kada počnu rastuci poriluk, podignite ih svaka dva tjedna da biste dobili dugu i nježnu bjelinu.

Giant Musselburgh 'čini moj najveći divan usjev poriluka. Dugo u koljenu, čvrstu i dobar izbor za overwintering, se se prilagodio mom vrtu, postajući sve veći i jači svake sezone. "Škotska", s njezinom plavom bojom, nije samo lijepo lice, već i izdržljiva, kratkotrajna patka s, što smatram, najboljom teksturom i ukusom. Posijati ovu vrstu u ožujku i ponovno u kolovozu. Također, dobro zatrpava.

Izmijenite tlo i vodu za velike prinose

Pričekajte da se sadnice vaših poriluka otprilike otvore olovkom prije nego ih premjestite u vrt.
Fotografija / ilustracija: Andre Baranowski Piling jedan centimetar ili dva tla oko svake biljke dovodi do natječaja shanks.
Fotografija / ilustracija: Andre Baranowski

Počem sjemenke poriluka u neprestanoj mješavini: jednaki dijelovi perlita, treset mahovina i prosijani kompost, s pregršt pijeska. Pomiješam veliki plastični spremnik za smeće, miješajući oko 1 galon pijeska za svaku 8 galona kombiniranog perlita, tresetne mahovine i komposta.

Ostavljam sjemenke iz kolovoza, izvana, prozirno od sunca u podne. Oko dva tjedna prije odlaska, dopunjujem njihovu vodu s ribljom emulzijom dva puta tjedno. Poriluk je spreman za postavljanje kad je riječ o debljini olovke olovke.

Prije sadnje mješavam gornji sloj s kompostom i malo pijeska za dobru drenažu prije nego što ga stavim natrag u krevet. Ako to zvuči previše posla, jednostavno širite komposta, kalup za listove ili druge organske tvari na vrhu kreveta i lagano ga vilju. Ako se smjestite s plodno tlo i dovoljno vode, poriluk će vas nagraditi velikim štapovima, dobrom teksturom, i slatkog okusa.

Postavljam poriluk u rovove dubine od 6 cm. Kako biljke rastu, ja ih podižem
svaki par tjedana, pileći dva ili pol metra tla oko svake biljke ili uzduž reda. Skrivanje drške iz svjetlosti blanches to, proizvodnju više od nježnog bijelog dijela. Zalijevanje dobro je važno. Potopi svoje krevete dva puta tjedno. Porilice koje pate od nedostatka vlage rastu neravnomjerno i imaju jak okus i mutna tekstura. Poriluk je teška hranilica. Mine dobiva tjedni gutljaj organskog tekućeg gnojiva tijekom vegetacije.

Za poriluk da se zimi, u kolovozu sazidam sjeme u stanovima, sjetve se lagano, kako bih izbjegao presađivanje prije postavljanja. Ako živite u toplijim vremenima nego u Novoj Engleskoj, možete ih započeti krajem rujna.

Određene vrste kao što su 'Giant Musselburgh' i 'Scotland' će dobro zatrudnjeti; samo pazite da uzmete sadnice u zemlju prije mraza. Sakupljam transplantacije u potpunosti slamkom ili isječcima suhe trave. Prve stvarno hladne noći prekrivam čitav krevet starim platnom. Rano u proljeće uklanjam list, ali zamijenim je kada noćna temperatura padne ispod 30 ° F. Kad se vrijeme zagrije, uklonit ću malčicu. Imam male, ali korisne porcije još u travnju.

Kopajte i povucite za žetvu

Porile su spremne za žetvu kad su velike, čvrste, a ne previše gusti na bazi. Šipka od 1 inča promjera je dobra veličina za većinu vrsta. Otpustite tlo vrtnom vilicom, podignuvši poriluk. Uhvatite dršku i povucite, a zatim mučite poriluk kako biste ga oslobodili suvišnog tla.Ispiranje s vrtnom crijevom je dobra ideja. Poriluke imaju puno prljavštine.

Spremite poriluk na hladnom, tamnom mjestu. Postavite ih vodoravno u kutiju između slojeva vlažnog pijeska.
Fotografija / ilustracija: Amy Albert

U vrtu uvijek ostavljam neke poriluk kako bih postavio sjeme. U svojoj drugoj godini, svaka od njih izrasta lijep zvijezda grimiznih sitnih bjelkastih cvjetova na dugom i nježno upletenom stabljiku. Jednom kada su cvjetovi otvoreni, potrebno je tri do četiri tjedna prije nego što sitni crni sazi zreli. U to sam vrijeme odabrao jednu ili dvije stabljike i stavio ih naopako
smeđe papirnate vrećice. Zakopčam oko vrata vrećice i objesio ga na hladnom, dobro prozračenom mjestu oko mjesec dana. Zatim, radeći preko zdjelice, tresti cvrčete glave između mojih prstiju i popustiti sjeme. Sakupljam sjeme iz ostataka i pohranjujem ih u hermetičan spremnik.

U kasnim zimama još imam neke od porcija koje sam sakupio prošle jeseni. Pohranjujem samo savršene porcije; Držim ih u hladnom, tamnom ormaru u suhoj, dobro prozračnoj prostoriji. Punim kutije s pola vlažnog pijeska, zatim vodoravni sloj poriluka, više pijeska, još jedan sloj poriluka i tako dalje. Obrišim neke od vrhova od dugih poriluka, ali osim temeljitog ispiranja (s dovoljno vremena za sušenje), ja bih radije skladištiti porcije kao što su oni kada ih žetve iz vrta.

Гледай видеото: Учись вместе с нами: Китайские традиционные праздники (Travanj 2020).