Multigrain vs Whole Grain: Koja je razlika?

U trgovinama mješovitom robom postoji mnoštvo proizvoda od žita koji kažu "multigrain" ili "cjelovite žitarice" na pakiranjima. Što točno znače te oznake? Je li jedan tip bolji od druge? Kako može reći razliku? Zar to čak i stvarno važno?

Što je više linija?

Multigrain proizvodi izrađeni su od rafiniranih zrna. Kada žitarice prolaze kroz proces pročišćavanja, izgube gotovo sve klica i mekinje (gdje je većina hranjivih vrijednosti) i ostaju uglavnom endosperm. Endosperm je najmanje hranjiv dio žita. Multigrain proizvodi također imaju stvari kao što su dodavanje boje hrane kako bi ih izgledalo kao da su proizvedeni od cjelovitog zrna.

Što je cijeli zrno?

Cijelo zrno znači da se sve žitarice iz mekinje do endosperma do klica koristi u proizvedenom procesu. Grm i klica su gdje su većina hranjivih tvari u cijelom zrnu. Proizvodi Mutligrain gube najčasnije dijelove žitarica tijekom procesa prerade.

Postoji nekoliko namirnica koje su uvijek dobri izvori cjelovitog zrna. Sljedeći popis je neka hrana koja se zaslužuje kao cjelovita zrna.

  • smeđa riža
  • Bulgar pšenica
  • Zobena kaša
  • Kokice
  • Quinoa

Razlika

Sastojci su navedeni u proporcionalnom poretku tako da su sastojci najčešće korišteni na prvom mjestu. Potražite riječ "cjelina" kao u cjelovitoj pšenici ili cijelom zrnu. Ne zanemarujte pogrešne riječi kao što su "kamen-zemlja" ili čak "100% pšenica" koje se često nalaze na više oznaka.

Prehrambene razlike

Multigrain proizvodi prolaze kroz proces prerade koji uklanja većinu hranjive vrijednosti iz zrna. Nasuprot tome, proizvodi od cjelovitog zrna ne ulaze u proces pročišćavanja tako da sadrže sve hranjive tvari i vitamine koje priroda namjerava. Usput, čini se logičnim da bi proizvođači mogli samo dodati natrag dobre stvari koje su uklonjene tijekom prerade i sve bi bilo jednako. To nije slučaj. Iako istraživači ne mogu objasniti zašto, to je činjenica da prirodna cjelovita zrna osigurava zdravu prehranu koja se ne može duplicirati u proizvodnji.

Koje je bolje?

Da biste dobili najzdravije prednosti i dobili kvotu od tri cjelovite žitarice po danu, odaberite cijelo zrno preko višestruke linije. Nema načina da znate što određeni proizvođač znači kad kažu "multigrain". Mogu tvrditi da je nešto višestruko kada se zapravo radi uglavnom iz izuzetno rafiniranog bijelog brašna s možda sitnom količinom nekih cjelovitih žitarica.

Svatko treba zdravo zrnje u svojoj prehrani. Trenutačni prehrambeni navodi kažu da trebamo tri serviranja dnevno od cjelovitog zrna. To znači da barem polovica zrna koju konzumirate trebala bi biti cjelovita zrna kako bi vaš dnevni cilj zrna. Koji je najlakši način da znate jesti cijelo zrno? Potražite pečat Whole Grain Councila, što znači da je vaš proizvod doista napravljen s istinskim zdrave cjelovitog zrna, a ne "multigrain".