Brigu o vašem kardiovaskularnom sustavu

Vaše srce je ključno za zdravlje vašeg tijela, stoga je briga o vašem kardiovaskularnom sustavu vitalni element u održavanju vašeg životnog osiguranja. Stalni napor, nedostatak vježbanja i loša prehrana mogu uzrokovati pritisak na vaše srce i ostaviti vam veći rizik za kardiovaskularne probleme poput srčanog ili moždanog udara. Evo analize kako možete brinuti o svom kardiovaskularnom sustavu kako biste poboljšali cjelokupno zdravlje.

Smanjite masnoće i slatkiše

Smanjenje unosa slatkiša i masti pomoći će smanjiti ukupni kolesterol i trigliceride, dva elementa koji su ključni za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava. Radite za odrezivanje hrane visoko zasićenih masti i onih koji sadrže trans masti, jer to su najmanje korisno za vaše srce.

Povećajte cjelokupno žitarice, voće i povrće

Kako biste povećali svoj HDL ili "dobar" kolesterol, trebate povećati unos ove kritične dobre hrane. Jesti puno antioksidanta koji sadrže voće i povrće poput brusnice, rajčice, luk, crveno grožđe i sok od rajčice pomoći će smanjiti upalu i očistiti vaš sustav.

Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje za kuhanje

Sadrže zdrave fitonutriente i mononezasićene masti, maslinovo ulje pomaže povećati HDL kolesterol. Pokušajte dobiti oko 25% dnevnog unosa kalorija iz zdravih masnoća poput onih u maslinovom ulju.

Jedite tri dijela ribe tjedno

Omega-3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida u krvi, smanjuju krvni tlak i smanjuju krvne ugruške. Jedite najmanje 3 dijela masne ribe kao što su losos, skuša, sardine, haringa i albuska tune tjedno.

Vježbajte redovito

Povećajte cirkulaciju krvi, izgradite snagu vašeg srca i povećajte kapacitet pluća i funkcionirajte redovitom tjelovježbom. Najlakši način na koji to možete učiniti je redovito znojenje vježbanjem. Trebali biste raditi na 30 minuta dnevnog hoda, uz tri 20-minutna sjednica dodatne kardiovaskularne aktivnosti tjedno.

Crijeva dnevno

Flossing je ključan za zdravlje srca, jer uklanja bakterije koje uzrokuju upalu koja mogu dovesti do bolesti srca.

Dobiti puno spavanja

Nedostatak sna može povećati broj otkucaja srca i krvni tlak, kao i smanjiti aktivnost živčanog mišića. Dugotrajni nedostatak sna povezan je s poremećenim ritmom srca i hipertenzijom. Studije su dokazale da ljudi koji imaju manje od 6 sati spavanja noću imaju 50% veći rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

Praksa upravljanja stresom

Učenje na vježbanje opuštajućih tehnika disanja ili igranje s djecom ili životinjama može raditi na smanjenju tjelesnog pritiska i otkucaja srca. Učenje da se opustite i de-stres, možete značajno poboljšati zdravlje vašeg srca.

Uzmi Aspirin

Mnoge su studije pokazale preventivne osobine aspirina u borbi protiv rizika od srčanog udara. Prije nego što počnete uzimati aspirin, provjerite sa svojim liječnikom, ali obično 1 redovna aspirina ili 2 bebe aspirina je sve što je potrebno da biste smanjili rizik vašeg srca za 36%.

Pripremite ove korake da biste poduzeli odgovarajuću brigu o svom kardiovaskularnom sustavu i spriječili bolesti povezane s srcem.

Gledaj video: How to stay calm when you know you'll be stressed | Daniel Levitin (Veljača 2020).