6 savjeta za vježbanje s problemima disanja

Ako imate probleme s disanjem, može se činiti da je nemoguće vježbati bez izazivanja disanja. Međutim, vježbanje je važan dio boravka zdravi, a ne biste ga trebali izrezati iz svoje rutine. Slijedeći ove sigurnosne savjete i mjere opreza, možete održavati zdravu razinu vježbanja.

1. Udisati učinkovito

Pokušajte početi i održavati učinkovito disanje tijekom svoje vježbe rutinu. Disanje i izlazak kroz nos; ako morate izdisati kroz usta, pokušajte to učiniti kroz probuđene usne, a ne potpuno otvorene usta. To održava svoje disanje i može produžiti vježbu.

2. Odaberite pravu vježbu

Dio vježbanja s disanjem problem uključuje odabir odgovarajuće vrste vježbanja. Uobičajeno se ne preporučuje sport ili aktivnosti koje zahtijevaju produljenu kardiovaskularnu aktivnost; to uključuje dugu vožnju i nogomet. Ako odaberete jednu od ovih aktivnosti, polako radite na svojoj izdržljivosti i nemojte previše raditi. Plivanje je izuzetak, budući da je izvrsna opcija za one s disanjem. Vlažno, toplo okruženje može zadržati dišne ​​putove da postaju razdraženi. Osim toga, sportovi koji zahtijevaju povremene periode intenzivnog napora dobar su izbor. Uz ove vrste vježbanja pratite vaše disanje kako biste bili sigurni da se ne pretjeravate.

3. Koristite inhalator

Mnogi problemi s disanjem, uključujući astmu, uključuju upotrebu inhalatora kako bi održali probleme s disanjem. Vaš liječnik može preporučiti korištenje inhalatora prije fizičkog napora ili kada imate poteškoća s disanjem. Korištenje vašeg inhalatora kao što je preporučeno može vam pomoći da vježbate duže bez pokretanja problema s disanjem.

4. Dobro zagrijte i ohladite

Skakanje ravno u vježbu bez zagrijavanja može izazvati bol za svakoga, ali je osobito opasno za osobe s disanjem. Uzimanje dovoljno vremena da vam toplo tijelo pomaže prilagoditi se razini vježbanja koju činite; preskakanje zagrijavanja i hlađenja može pogoršati probleme disanja i smanjiti kratki trening.

5. Ne vježbajte dok ste bolesni

Ako imate prehladu ili gripa, uzimanje vremena za oporavak bolja je ideja od pokušaja vježbanja kroz nju. Te dvije bolesti, kao i mnoge druge, mogu ometati vaše disanje. Dodajte to činjenici da vježba već može biti stresna kod onih s problemima disanja i možete završiti s nedjelotvornom vježbanju koja vam ostavlja osjećaj gori od kada ste započeli.

6. Slušajte svoje tijelo

Ako se osjećate prekomjernom radnom snagom u bilo kojem trenutku tijekom vježbanja, zaustavite se i uzmite odmor. Bilo koja poteškoća s disanjem trebala bi biti znak da morate usporiti ili zaustaviti i odabrati drugu vrstu vježbe.

Vježbanje je sjajan način održavanja vašeg cjelokupnog zdravlja i može čak smanjiti vaše probleme s disanjem kada se obavlja na redovnoj osnovi. Budite sigurni da se krećete vlastitim tempom, slušajte svoje tijelo i radite samo ono što možete podnijeti. Na taj način, pripremite se za zabavu i zdravu rutinu vježbanja.

Gledaj video: Praktična žena - Saveti za probavu i lakšu veliku nuždu (Travanj 2020).