Tripsa

Brojne vrste reda Thysanoptera
Također poznat kao Thunderfly

Biljke domaćina:

U vrtu: Mnogo cvijeća
Na usjevima: Grah, luk, rajčica, agrumi i jabuke

Gdje Pronađeno:

Thrips se javljaju diljem svijeta u toplim i umjerenim klimatskim uvjetima

Opis:

Često se nazivaju grmljavine u Europi, trpci su sićušni sisatići insekti, koji se najbolje vide uz pomoć nekoliko na bijelom papiru. Thrips izgleda poput minijaturnih jastoga kada se promatra kroz povećalo, ali na biljkama izgledaju kao sićušne tamne mrlje. U kišnim vremenima neke vrste se sklanjaju u domove i postaju neugodan.

Šteta:

Thrips hranjenje na lišće biljke uzrokuje bijele zakrpe ili crte, ali ozbiljniji problem je da thrips mogu nositi i prenositi viruse poput Tomato Spotted Wilt Virus.

Sprječavanje problema:

Upotrijebite žute ili plave ljepljive zamke za praćenje populacija trbuha, posebno u staklenicima. Na otvorenom, trbuščić ima brojne prirodne neprijatelje koji su privučeni sadnjom dosta cvijeća. Izbjegavajte prekomjernu gnojidbu biljaka, jer teška hranjenja povećava rizik od oštećenja od trostrukih. U toplim klimatskim područjima gdje su izbijanja epidemija Tomato Spotted Wilt Virus uobičajeni, upotrijebite reflektivne mulches kako biste sakrili svoje biljke od prelijevanja trpaka i rastu rezistentne sorte.

Upravljanje eksplozijama:

Stavite svjetlo obojena tkanina ispod zaraženih biljaka i protresite pojedinačne grane kako biste izbacili mnoge trpe. Insekticidni sapuni ili ulja mogu se koristiti za suzbijanje trpaka, no prskanje je rijetko potrebno u otvorenom vrtu, gdje se trpi suočava s brojnim prirodnim neprijateljima.

Gledaj video: Trip-sa-Zoo | Animal Songs | Pinkfong Awiting Pambata (Travanj 2020).