Kako vaše dijete utječe na metabolizam

Metabolizam je izraz koji se koristi za kolektivno opisivanje različitih procesa koji se odvijaju u tijelu kako bi održali život i normalno funkcioniranje. To uključuje brojne složene poslove, uključujući pretvaranje hrane u energiju, stvaranje novih stanica i tkiva, disanje, cirkulirajuće krv, reguliranje temperature tijela, uklanjanje otpada i još mnogo toga.
Odmarajuće metaboličke stope
Budući da sve ovo djelo zahtijeva energiju, tijelo mora koristiti kalorije za obavljanje tih procesa. Broj kalorija koji se spali kada je tijelo u mirovanju naziva se "stopa metabolizma odmora" (RMR), ponekad također nazvana "osnovna metabolička stopa" (BMR) i iznosi približno 60 do 70 posto kalorija koji se spaljuju svaki dan. RMR je minimalna količina kalorija koje tijelo mora imati da funkcionira pravilno u mirovanju; to ne uključuje kalorije potrebne za vježbanje ili druge dnevne aktivnosti.
RMR svake osobe će se razlikovati ovisno o genetskoj predispoziciji, veličini i sastavu tijela, spolu i dobi. Pojedinci koji imaju veća i / ili više mišićavih tijela će izgorjeti više kalorija u mirovanju. Muškarci obično imaju manje tjelesnih masnoća i više mišića nego žene, pa će stoga spaliti više kalorija u mirovanju jer mišićni tkivo opeklina više kalorija nego masno tkivo. Osim toga, kako starimo, mišićno se tkivo smanjuje, dok se masno tkivo može povećati, čime se usporava metabolička brzina.
Drugi faktori poput bolesti, droga, prehrambenih nedostataka i hormonalnih neravnoteža također mogu promijeniti metabolizam.
Dijeta i metabolizam
Prema Mayo Clinic, potrebe za energijom za osnovne funkcije tijela ostaju prilično dosljedne i nisu se lako mijenjale. Međutim, smjene u prehrani i sastav tijela mogu mijenjati funkcioniranje tijela.
Vrlo je važno dnevno zadovoljiti RMR kalorijske potrebe. Prehrana previše kalorija, poput ekstremnog dijeta, može usporiti metabolizam. Bez dovoljno energije, tijelo počinje očuvati kalorije koje mogu dovesti do niza neželjenih nuspojava, uključujući umor, poteškoće s koncentracijom, moodiness, smanjen imunitet i smanjeno mišićno tkivo koje proizlazi iz tijela da ga razbije kako bi stvorio energiju.
Osim toga, jedenje nezdrave prehrane i previše kalorija može dovesti do drugih metaboličkih problema. Imajući veliki struk, visoki trigliceridi, niski HDL kolesterol, visoki krvni tlak i / ili visoka razina šećera u krvi može dovesti do metaboličkog sindroma. Nacionalni institut za srce, pluća i krv kaže da metabolički sindrom ne samo da narušava normalne biokemijske procese u tijelu, nego također povećava rizik za bolesti srca i druge zdravstvene probleme poput dijabetesa i moždanog udara.
Održavanje zdravog metabolizma
Kako bi ostali zdravi i zadržali metabolizam ili tjelesne procese, funkcionirajući poput dobro nauljenog stroja, važno je jesti hranjivu ishranu i vježbu.
Zdrava prehrana s uravnoteženim kalorijama kako bi se zadovoljila RMR, izbjegavajući prejedanje, pruža odgovarajuću energiju i prehranu za gorivo i učinkovito popravljanje tijela.
Vježba ne samo da pomaže tijelu da izgara kalorije tijekom dana, ali ako se dodaju mišići, pomaže povećati RMR. Aerobna tjelovježba je najbolji način za opskrbu kalorija, dok trening snage povećava mišićnu masu.
Koliko brzo je vaš metabolizam?
Postoje razni načini za mjerenje RMR, uključujući jednadžbe predviđanja i neizravnu kalorimetriju. Da biste saznali kakva bi trebala biti balans kalorija, razgovarajte s dijetetičarom ili liječnikom.

Gledaj video: Što je bazalni metabolizam? Usporavanje metabolizma s godinama i kako ubrzati metabolizam? (Ožujak 2020).