Zdrava mršavljenja: Znati jesu li vaši ciljevi gubitka težine realni

Postavljanje realističnih ciljeva gubitka težine i gubitka težine na siguran i učinkovit način pomoći će vam da zadržite dugoročno dugotrajno mršavljenje. S toliko novih dijeta se oglašava teško je znati kako postaviti realan cilj mršavljenja koje ćete moći postići i održavati. U nastavku su neke smjernice koje vam pomažu utvrditi je li vaš cilj mršavljenja realan i izvediv.

Odaberite najnižu težinu odraslih

Ako je težina vašeg cilja niža od vaše najniže težine odrasle dobi (od 21 godine), možda neće biti realno. Iako je do sada moguće dosegnuti ispod svoje najniže težine odraslih, nemojte se obeshrabriti ako se to ne dogodi. Kako starimo, naš se metabolizam usporava što otežava izgubiti težinu. Vaša najniža težina za odrasle može biti vaš realan cilj, ali duljina vremena koje će trebati za postizanje tog cilja može varirati.

Nemojte premašiti početak gubitka od 10 posto

Vaš početni cilj gubitka težine ne bi smio premašiti 10% početne tjelesne težine. Na primjer, ako trenutačno vagate 200 funti, vaš početni cilj gubitka težine ne smije premašiti 20 funti. Ako postignete početni cilj, pokušajte je održavati barem 6 mjeseci prije nego što pokušate svoj sljedeći gubitak težine. Gubitak težine na ovaj način obično dovodi do dugoročnog gubitka težine, pogotovo kada je tjelesna aktivnost uključena u vašu dnevnu rutinu.

Odaberite odgovarajući vremenski okvir

Da biste izgubili težinu na siguran i učinkovit način, vaša stopa mršavljenja trebala bi biti približno ½ do 1 lb. tjedno, sve dok ne postignete svoj početni cilj gubitka težine. Da biste postigli taj tempo gubitka tjelesne težine, smanjite unos kalorija (ili izgorite dodatni) 250 - 500 kalorija dnevno.

Koristite metodu Hamwi

Hamwi metoda je popularan način da izračunate svoj idealni raspon tjelesne težine. Za žene, počnite sa 100 lb za ​​prvih 5 stopa visine; dodajte 5 funti za svaki centimetar više od 5 stopa. Prilagodbe su napravljene za velike i male okvire (dodavanje ili oduzimanje 10 posto). Na primjer, žena koja je 5 stopa 4 dodala bi 20 lb. (4 inča X 5 lb.) do 100 lb., dajući joj idealan raspon tjelesne težine od 108 do 132 lb (120 lb. plus ili minus 10 posto). Za muškarce, počnite s 106 lb za ​​prvih 5 stopa visine i dodajte 6 lb. za svaki centimetar više od 5 stopa (plus ili minus 10 posto).

Izračunajte svoj BMI

Izračun vaše BMI (indeks tjelesne mase) pomoći će vam utvrditi je li vaš cilj mršavljenja razumljiv. BMI od 18,5-24,9 smatra se normalnom težinom, 25,0-29,9 smatra se prekomjernom težinom, a 30 i više je pretilo. Koristite ovu formulu za izračunavanje vašeg BMI-ja: [težina (pounds) / height (in inches) 2] x 703. Na primjer, osoba koja je 5 stopa 5 i teži 200 kilograma imala bi BMI od 33 koristeći gornju formulu (200/65/65) X (703). Vaša težina cilja trebala bi vam idealno staviti u normalni BMI raspon težine.