Zašto žene žude čokoladu?

I muškarci i žene žude čokoladu, ali daleko više žena nego muškaraca doživljava čokoladne želje. Zašto žene žude čokoladu više od muškaraca? Žudnja za čokoladom može biti povezana s niskim šećerom u krvi, stresom ili promjenom razine hormona prije ženskog menstrualnog ciklusa.

Razine čokolade i šećera u krvi

Šećer i kofein u čokoladi povećavaju razinu šećera u krvi. Tamna čokolada je niska na glikemijskom indeksu, tako da čak može stabilizirati razinu šećera u krvi sigurno. Jedan od razloga zašto mnoge žene i muškarci ponekad žude čokoladu je zbog toga što su njihova razina šećera u krvi pale i čokolada daje hit šećera za brzu energiju. Ako se osjećate mučnima, razdražljivima, trzajima i umorima, osobito između obroka, onda vam čokoladna želja može biti rezultat niske razine šećera u krvi.

Razine čokolade i serotonina

Jelo čokolade osjeća se dobro, jer povećava razinu serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter koji je odgovoran za osjećaj dobrobiti i poboljšanog raspoloženja. Mnoge žene imaju smanjenu razinu serotonina u 7 do 10 dana prije njihovih menstrualnih perioda, što je jedan od razloga zašto predmenstrualne žene često imaju snažne žudnje za čokoladom.

Visoke razine stresa mogu također učiniti ženama i muškarcima žanje čokolade, jer povećanje razine serotonina može također dovesti do značajnog smanjenja anksioznosti. Čokolada je popularna hrana za hranu. Biraju ga emocionalni junaci, budući da jedenje može podići razinu serotonina i pomoći u udobnim jajnicima zaboraviti na emocionalne ili druge probleme, nisko samopoštovanje ili blago depresivno raspoloženje.

Čokolada i menstrualni ciklus

Osim kofeina, masnoća i šećera, čokolada također sadrži važne minerale u tragovima, poput magnezija, koji mogu biti manjkavi u žena prije i tijekom menstrualnih ciklusa. Promjena razine hormona prije i tijekom menstrualnog ciklusa može potaknuti sve vrste hrane, a čokolada je jedna od njih. Zapravo, mnoge žene tvrde da ništa više ne žele.

Neki istraživači tvrde da čokoladne žudnje u ženama koje imaju mjesečnicu mogu biti kulturni fenomen. Studije su pokazale da američke žene imaju veću vjerojatnost da žude čokoladu nego žene drugih nacionalnosti, možda zato što su zabrinute zbog visoke razine šećera i masnoća u čokoladi i stoga smatraju užitkom. Neki stručnjaci vjeruju da čokoladne žudnje kod žena koje imaju menstruaciju mogu biti u velikoj mjeri psihološke, jer smatraju da predmenstrualni simptomi daju društveno prihvatljiv razlog za jesti čokoladu, veliku masnoću.

Čokolada može biti ovisna

Neka istraživanja pokazala su da čokolada sadrži iste alkaloidne spojeve koji čine ovisnost o alkoholu, tako da stručnjaci vjeruju da postoji neka osnova za promatranje fiziološke ovisnosti o čokoladi. Ona također sadrži spoj zvan anandamin, koji, vjeruju znanstvenici, stimulira mozak na isti način kao i marihuana. Međutim, u medicinskoj je zajednici još uvijek mnogo rasprava o tome da li čokolada sadrži dovoljno tih spojeva kako bi bila doista zarazna ili psihoaktivna.

Čokolada je samo obična dobra

Posljednji razlog zašto žene žude čokoladu je zato što je dobro. Čokoladni okus i tekstura ukusni su i za razliku od bilo koje druge hrane, što može objasniti zašto mnoge žene to posebno žude.

Gledaj video: Žena koja ne može prestati da jede toaletni papir (Veljača 2020).