Klisnjaka

Brojne vrste pripadaju obitelji Elateridae (click beetle)

Biljke domaćina:

Na usjevima: Mrkva i krumpir, a ponekad i repe i rutabagas, i klijanje sjemenki cucurbita, slatkog kukuruza, graha i grašaka

Gdje Pronađeno:

Većina umjerenih klimatskih područja u kojima se obično vide kljove

Opis:

Za razliku od grubova i ostalih ličinki koji žive u tlu, žičari se ne sklupaju kada su uznemireni. Njihova tvrda granatirana tamnocrvena i narančasto-smeđa tijela ostaju izduženi ili zakrivljeni, kao kad otkrijete jedan tunel kroz vrh mrkve. Odrasli se nazivaju "klopnim kornjašima", jer ako ih stavite na leđima, savit će njezino središte i kliknuti se da se vrati na noge.

Šteta:

Wireworms hrane za dvije do šest godina, ovisno o klimi. Tamo gdje su populacije visoke, one mogu uništiti grašku, grah ili sjemenke kukuruznim bušenjem rupama u njima. Krumpir je najčešće zahvaćena usjeva, ali bilo koje korijensko povrće s ruševinama u njemu nije prikladno za dugotrajno skladištenje.

Sprječavanje problema:

Kliknite kornjaši preferiraju položiti jaja u travnatim područjima, tako da novi vrtni kreveti prethodno prekriveni travnjakom vjerojatno će ugostiti žičare. Tamo gdje su žičari zabrinuti, rasti ne-domaćin usjeva prve godine nakon što je prostor pretvoren u vrt, kao što su luk, salata, suncokreta i heljde. Pilići vole žičare, i željno ih skupljaju sa svježe uzgojenog tla. Možete provjeriti mjesto za žičare ukrašavanjem komada svježeg mrkve duboko 4 cm (10 cm) u rano proljeće. Ako mrlje od mrkve privuku žičare nakon pet dana, nemojte saditi krumpire ili mrkve. Pričekajte da tlo bude toplo za biljke graha ili kukuruz kako bi sjeme brzo probodilo, što ih čini manje podložnim oštećenju žice.

Upravljanje eksplozijama:

Brzo žetvu povrće koje su oštećene žičarama. Odrežite oštećene dijelove i jedite za nekoliko dana. Skupite žičare koje vidite u tlu i postavite ih na ptice. Posijajte heljde u tlu zaražene žicom.