Mliječni sloj: Je li zdrav?

Prepao s esencijalnim hranjivim tvarima, ali prilično nizak u kalorijama, obrano mlijeko čini izvrsnim dodatkom zdravstvenim planovima obroka. Međutim, obrano mlijeko nije za svakoga. I dok su mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća nekoć mislili da su zdravlje srca od mliječne hrane pune masti, istraživanja ne podupiru nužno takvu tvrdnju.

Korisne hranjive tvari

Obrano mlijeko je napunjeno proteinima, kalcijem, fosforom, vitaminom D i vitaminom A. Mnogi od tih hranjivih tvari pomažu u izgradnji i održavanju jakih mišića, zuba i kostiju. Šalica obrano mlijeko daje oko 8 grama proteina, ali samo 90 kalorija. Protein u obranom mlijeku sadrži sve esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo treba dnevno, čineći obrano mlijeko izvorom visokokvalitetnog, potpunog proteina. Protein također pomaže u zdravom upravljanju težinom jer povećava sitost i potrošnju energije.

Zdravstvene prednosti

Redovno obrano mlijeko može vam pružiti nekoliko zdravstvenih problema. Pomažete smanjiti rizik od razvoja osteoporoze. Pregled objavljen u 2013 Pretilost recenzije otkrili su da konzumiranje proteina sirutke koja je bogato u obranom mlijeku pomaže smanjiti rizik od pretilosti, održavanje mase mišića, poboljšati razinu šećera u krvi, smanjiti krvni tlak, poboljšati razinu kolesterola i čini se da smanjuje rizik od razvoja bolesti srca.

Skim protiv cijele mlijeka

Mliječno mlijeko je znatno niže u kalorijama od cjelovitog mlijeka - sadrži 90 kalorija po šalicu, u usporedbi s 150 kalorija u cijelom mlijeku - ali pruža istu količinu bjelančevina, vitamina i minerala kao cjelovito mlijeko. Cijelo mlijeko sadrži zasićene masnoće i dijetalni kolesterol, dok obrano mlijeko daje samo neznatne količine tih hranjivih tvari.

Dok ingestiraju velike količine zasićene masnoće povećavaju rizik od visokog kolesterola i bolesti srca, zasićena masnoća - koja se sastoji od triglicerida srednjeg lanca - koja se nalazi u mliječnoj masti, možda neće biti tako loša kao što je nekoć mislila. Pregled objavljen 2014 Izvješća o aktualnoj prehrani utvrdili da mliječne proizvode s punom masnoćom, uključujući cijelo mlijeko, jogurt i sir, ne pomažu povećati rizike od srčanih bolesti i čak smanjuju rizik od razvoja bolesti srca.

Mogući nedostaci

Dok obrano mlijeko nudi brojne zdravstvene prednosti, postoje i potencijalni nedostaci. Budući da se obrano mlijeko često smatra manje flavorful od mlijeka s višim masnoćama, neki ljudi ne vole okus obrano mlijeko. Nadalje, prehrambena mast - koja nedostaje u obranom mlijeku - pomaže vam da se napuni i čini se da regulira vaš apetit, prema US Library of Medicine. Neobrađeno mlijeko možda nije najbolji izbor ako ste laktoza netolerantni ili imate alergiju na mlijeko.

Gledaj video: Aquafresh - Za zdrav i lijep osmjeh - Paradontne bolesti (Veljača 2020).