Je li Fried Tofu zdrava opcija?

Unatoč prehrambenim prednostima tofu, prženi tofu nije zdrava hrana izbor. Problem je u načinu kuhanja prženja. Iako je tofu prirodno nisko u kalorijama i masnoćama, prženje dodaje tona masnih grama na tofu i drastično povećava brojnost kalorija.

Prehrana za tofu

Tofu je prirodna, hranjiva vegetarijanska soja. Svježi iz pakiranja, tofu obično sadrži oko 90 do 100 kalorija, 11 g bjelančevina, 220 mg kalcija i samo 5 g masnoća po pola šalice posluživanja. Ali to ne znači da je prženi tofu zdrav. Prženje tofua u ulju povećava masnoće i kalorije žlice. Postoje i drugi načini za pripremu tofu, bez žrtvovanja okusa ili dodavanja dodatnih masnoća i kalorija.

Zdrava pečena tofu

Ako ne možete podnijeti okus tofu u svom sirovom obliku, pečeni tofu je dobra alternativa. Možete peći tofu s mnogo manje ulja nego što bi ga trebalo pržiti. U stvari, možete peći tofu koristeći gotovo nikakvo ulje na sve. Sve što trebate je nekoliko sprejeva nehrđajućeg spreja za kuhanje. A pečeni tofu ima teksturu sličnu prženom tofu. Pečeni tofu sadrži manje kalorija, ali još uvijek ima žvakanje koje biste mogli povezati s prženim tofuom.

Pećnica pečena tofu

Druga alternativa jest pečena tofu s pećnicom. Umjesto prženja tofu u fritezu, možete četkati tofu s malo ulja, a zatim ga ispeći na kolačićima u ekstremno vrućoj peći. Na taj način, recept koristi mnogo manje ulja i još uvijek završite s hrskavom tofu jelo.

No, pržena tofu nije jedina nezdrava tofu jelo. Treba obratiti pažnju na kalorije u umacima i marinama s mješavinom tofua. Ako umak ili marinada sadrži mnogo kalorija, neće biti važno je li tofu pečen ili pržen. I dalje će biti nezdravo jelo.