Kako spriječiti zimske sezone iz boltinga

Jedan od najvažnijih zbunjujućih pojmova na kojima se susreću novi povrtnjak jest "zabrtvljenje". Također poznat kao "trčanje na sjeme" ovo je mjesto gdje biljka iznenada, često u roku od nekoliko dana, počinje rasti cvjetnih stabljika, istodobno zaustavljajući sve korisne rasta samog povrća. Nije samo problem za nove ljude koji rastu jesti jestive biljke - iskusni vrtlari također moraju upravljati ovim problemom, kao što sam saznala prošli tjedan kada su nekoliko biljaka za salatu koje sam pažljivo pretamnjele u mojem stakleniku iznenada potresle središnje stabljike. Jednom kada se cvjetni izbori ne samo da je rast usporen, budući da biljke stavljaju svu svoju energiju u reprodukciju, ali također mogu brzo postati neupotrebljive iu kuhinji. Zelena, na primjer, postaje gorko kušanje i lišće su manje nježne nakon što se biljka učvrsti. Pa što se može učiniti kako bi se spriječilo?

Prvi korak u upravljanju ovim problemom je razumjeti što ga uzrokuje. Moramo shvatiti da se u određenoj mjeri vrtlarstvo radi radi protiv prirodnih tendencija prirode. Cijeli životni ciklus salata poput salate je usmjeren da dovede do proizvodnje sjemena kako bi se ovjekovječio vrsta. Trčanje na sjeme ili zasun je prirodni dio ovog životnog ciklusa. Ne završavate na ploči! Zato je posao vrtlarima nagovoriti biljku da odgodi cvjetanje što je dulje moguće kako bi se dobio dobar lisnatog usjeva.

Ovaj problem utječe na razne usjeve, ali spadaju u nekoliko glavnih kategorija (najčešće na prvom mjestu) i često se nazivaju 'hladnim sezonskim' usjevima:

  1. Salata i lisnatog bilja kao salata
  2. Članovi obitelji repe: repa, špinat. (Iako je švicarski bjelilo dio ove obitelji, to je rjeđe utjecaj, osobito ako se izrađuju nekoliko sjemenja.)
  3. Brassicas kao što su kupus, rotkvica, repa, rucula, pak choi itd.
  4. Neki dvogodišnji usjevi, kao što su luk, poriluk, mrkva (i repa spomenuta gore). Ovi usjevi manje su osjetljivi na ovaj problem, budući da ih sakupljamo u prvoj godini, a oni bi normalno samo nastavili proizvoditi sjeme u drugoj godini. Međutim, rano zatvaranje može biti uzrokovano abnormalnim vremenskim uvjetima ili ostavljajući ih u tlu zimi, nakon čega slijedi blaga izvora.

Premda obično mislimo da je zabrtvljenje uzrokovano iznenadnim toplim čarolijama, kao što je moja salata doživjela prošli tjedan, za mnoge biljke (osobito bijenale), okidač je zapravo hladno vrijeme koje su doživjele mnogo ranije. Ovo 'primes' biljke za proizvodnju cvjetnih stabljika čim se vrijeme zagrije. Drugi važan čimbenik koji utječe na mnoge godišnje doba je značajno povećanje duljine dana. Ovi dodatni svjetlosni sati aktiviraju biljku da se pokrene na sjeme kao ljetni pristupe.

Pa što se može učiniti da se spriječi ova pojava, ili barem to prestane što je duže moguće? Postoji nekoliko korisnih strategija:

  1. Za biljke, ključ je da ne naglasite biljku. Loši uvjeti uzgoja kao što su suha tla ili nedostatak hranjivih tvari iz komposta ne pomažu, stoga je dobro miješati se u nekom kvalitetnom kompostu i održati tlo relativno vlažnim. Ako se pojavi hladna čarolija, neka zaštita će biti korisna, kao što je prekrivanje s vrtnom runom ili ih premještanje unutar hladnog okvira ako su još uvijek u loncima.
  2. Za ostale biljke najbolja je mogućnost odabira sorti za koje se zna da se odupiru boltingu. Poznati primjer toga su "Boltardy" repe i sigurno nikad nisam imao ovu vožnju na sjeme kad god sam ga uzgajao.
  3. Neke biljke jednostavno nisu dobro sjetile u proljeće. Mnogi salatni brassicas spadaju u ovu kategoriju: kineski kupus (pak choi), mizuna i rucak su dobri primjeri koji su svi dobro zasijani sredinom do kraja ljeta.
  4. Lettuce se mogu čuvati od zatvaranja redovitim brušenjem vanjskih listova, čuvajući ih od ispravnog sazrijevanja. Ovaj 'cut and come again' pristup berbi može produljiti vrijeme koje proizvode za najviše 10 tjedana.
  5. Najčešći savjeti, koji se primjenjuju u cijelom odboru, jest redovito sjetvu biljaka. Vrijeme je po prirodi uvijek nepredvidljivo, tako da sjetva nekoliko biljaka svaka dva tjedna ili tako će jamčiti da neki od njih trebaju činiti dobro, a ipak vam daju neke rane zetve prije nego što se zakuktaju.

Što se tiče moje salate ... zapravo uživam u malo pepeljastog rucuna ili čak i malo gorke salate kada se pomiješaju s drugim listovima. To je malo teže od uobičajenog i neće biti na svačiji ukus, ali u ovo doba godine daje dobrodošlicu promjenu u blagoj salati za degustaciju dostupnih u trgovinama. U mojem vrtu malo je ostalo od zime, tako da nisam tako nervozan. U međuvremenu, ja sam zauzet redovitim sjetvima drugih proljetnih biljaka pod pokrovom koji bi trebali početi ispunjavati prazninu za mjesec ili dva. Bolting može biti neizbježan ishod duljih proljetnih dana, ali ja sam odlučan da iskoristim svaku snalažljivost kako bih smanjio njezin učinak i dobio veliki raspon ranih salata. Siguran sam da postoje i drugi načini pristupa, stoga podijelite savjete koji su vam na zaustavljanju stavljanja biljaka dodavanjem komentara u nastavku ...

Gledaj video: Part 3 - Jane Eyre Audiobook by Charlotte Bronte (Chs 12-16) (Travanj 2020).