Koristiti mlijeko kako bi spriječili prašinu plijesni

Ne morate vrtiti dugo da biste se upoznali sa bolesti koja se zove pepelnica, koja stvara bjelkaste mrlje na lišćem bundeve, zimskim tikvicama i drugim članovima obitelji krastavca. Brzo rastuća gljivica, praškasta plijesni, također je među najgorim neprijateljima ružmarina, a poznata je bolest monarda, grožđa i ziniju. Svaka od tih nepovezanih biljaka domaćin je različitim vrstama praškastih plijesni, ali otkrio sam da se svi mogu kontrolirati redovitim sprejem mlijeka i vode.

Što je praškasta plijesan?

Da biste shvatili kako sprejevi mlijeka sprečavaju praškasti plijesan i time ih iskoristiti najučinkovitijim, najprije morate shvatiti svog neprijatelja. Praškasti plijesni gljive prisutni su u mnogim sredinama, tako da čak i u najčišćem vrtu, izbije mogu započeti od spora širenja vjetrovnom kišom ili na nogama kukaca i ptica. Ali kada pravi soja praškastih plijesni pronađe prikladnu biljku domaćina, ona brzo upija strukture korijena u stanice na površini listova. Tu ostaje, uzimajući prehranu iz listova dok razvija matricu končanih struktura na površini. To je kada vrtlari primjećuju neobične mrlje od bijelog ili svijetlo sive s praškastom ili krznom teksturom, obično na gornjim stranama lišća.

Slika od praškastih plijesni elektronskog mikroskopa. Slika ljubaznošću Instituta Max Planck.

Za zaražene biljke, pepelnica pogađa svoju sposobnost provođenja fotosinteze blokirajući svjetlost i zaustavlja i sustav za izmjenu plinova listova. Praškasti plijesni mogu se brzo širiti na obližnje lišće, stoga je uvijek dobra ideja za isječak lišća koji pokazuju rano otkrivanje. Koristite i otporne sorte krastavca, tikvica i dinje, što može biti od velike pomoći u sprečavanju prašine plijesni. Rezistentne sorte imaju posebne karakteristike koje izuzetno otežavaju ulazak lišća gljivicama od praškastih plijesni, što čine s enzimima koji rastu u stanicama.

Korištenje mlijeka za biljne plijesni

Prije više od 50 godina, istraživači u Kanadi otkrili su da mliječni sprejevi mogu spriječiti praškasti plijesan na rajčici i ječmu. Zatim je počelo doba fungicida, bez daljnjeg objavljivanja istraživanja mlijeka do 1999. godine. Od tada su brojne male studije iz cijelog svijeta potvrdile upotrebu mliječnih sprejeva na prašku plijesni na širokom rasponu biljaka. U posljednje vrijeme, spreja od 40% mlijeka i 60% vode bila je jednako djelotvorna kao i kemijski fungicidi u upravljanju prašnim plijesni bundeva i krastavaca uzgojenih u plijesanima sklone Connecticutu. U Australiji su se mliječni sprejevi pokazali jednako učinkoviti kao sumpor i sintetičke kemikalije u sprječavanju praškastih plijesni na grožđu. Na Novom Zelandu mlijeko je vrhunski posao suzbijanja praškastih plijesni u jabukama.

Mlijeko također sprečava praškasti plijesan na grožđu

Znanstvenici nisu sasvim sigurni kako djeluju mlijeko sprejevi, ali većina smatra da proteini u mlijeku komuniciraju sa suncem kako bi stvorili kratki antiseptički učinak. Svaka prisutna gljiva "spaljena" je u zaborav, ali nakon toga nema preostalog učinka. Kako bi bili učinkoviti, sprejevi mlijeka moraju se koristiti preventivno, moraju se primjenjivati ​​u jakom svjetlu i trebali bi se ponoviti svakih 10 dana ili tako.

S druge strane, neki pisci sugeriraju da mlazni sprejevi daju loš miris nakon primjene, ali ovo nije bilo moje iskustvo. Koristim ručnu bocu s pumpi za raspršivanje kako bi vlažile obje strane liste sve dok ne kaplje, a obično prskaju sredinom do kasnog poslijepodneva na sunčanom danu. U danima koji slijede, nikada ne osjećam miris.

Zdravi squash koji ne pokazuje nikakav znak pepelnice na listovima

Nema konsenzusa o tome što je najbolje razrjeđivanje mlijeka u vodi, s najkoncentriranijom preporučenom smjesom 40% mlijeka i 60% vode, a najviše razrijeđenog 10% mlijeka i 90% vode. Pada između 30% mlijeka do 70% vode, s dobrim rezultatima. Nije važno je li mlijeko koje koristite je preplitati ili cjeloviti jer je to protein nego mliječno mlijeko koje radi u vaše ime.

S iskustvom ćete naučiti koje vrste praškastih plijesni će se vjerojatno razviti u vašem vrtu, a to će vas znanje odvesti daleko u upravljanju ovom bolešću. Poput drugih fungicida, mliječni sprejevi najbolje djeluju kada se koristi preventivno, prije nego što bolest može dobiti uporište. Ako često vidite praškasti plijesan na vašem squashu, grožđu ili zinni, počnite mlazni sprejevi prije nego biljke pokazuju znakove infekcije. Nemate što izgubiti izvan šalice mlijeka.

Fotografija elektronskog mikroskopa praškastih plijesni s Instituta Max Planck za razvojnu biologiju.

Gledaj video: Suspense: Mister Markham, Antique Dealer / The ABC Murders / Sorry, Wrong Number - East Coast (Ožujak 2020).