Šest izvrsnih biljaka za kontejnere

Uživam u snijeganju bilja da se dodaju hrani, piju u opuštajuće čajeve i bacaju u salate, tako da želim da moje dragocjene kulinarske ljepote budu pri ruci. Spremnici su jednostavan način da se to dogodi. U ljetnim jutarnjim satima idem točno ispred kuhinjskih vrata na sunčanoj terasi punoj lonaca, skupljam nekoliko grančica svježeg peršina i vratim se u kuhinju kako bi okusila neka kajgana jaja

Osim hranjivog faktora, rastu bilje u posudama jer je lakše prilagoditi tlo kako bi odgovarala svakoj biljci i prikladna za održavanje i zalijevanje. Osim toga, nekoliko mojih omiljenih bilja jesu mraz i, kada se uzgajaju u kontejnerima, lako se mogu preseliti u zatvorenom prostoru tijekom jeseni.

Sadržavanjem bilja jedne vrste u jednom kontejneru, imam zabavu uređivanja i preuređivanja - stvoriti ugodnu vrtnu scenu. Ako mi se ne sviđa učinak, nema potrebe da rasturim biljke - samo premjestim kontejnere oko sebe. A kad biljke poput nasturtiuma završavaju cvatu, mogu se preseliti na stražnji dio "vrta", a ostale se donose naprijed.

Veličina biljke za bilje bit će manja u spremniku nego što bi bila u tlu, zbog čega su spremnici savršeni za agresivne rasipače. Visine navedene ovdje su visine pune veličine; očekujte da će ih biti manji od nekoliko centimetara, ovisno o veličini spremnika. Gnojite biljke (osim gdje je navedeno) oko svaka dva tjedna kako bi se održala proizvodnja listova; to će vam dati savršenu količinu bujnih lišća kako bi vas zadovoljili kroz cijelu sezonu.

Napravite pravu mješavinu za bilje za bilje

Staklene bilje dobro se rabe u kompostu i sterilnom mediju tresetne mahovine, vermikulita i perlita, s gnojivom brzo i polagano oslobađanje (kompost je sporo puštanje). Za sve lonce, bacajte dovoljno komposta u svaku posudu da biste ostavili mjesta za dodavanje dubine od 6 centimetara sterilnog medija. Sporo miješati u polimerima koji apsorbiraju vodu; oni smanjuju potrebu za navodnjavanjem pomoću najbolje dostupne raspoložive vlage.

Nasturtium i timijan trebaju posebne mješavine:
Za nasturtium, izostavite kompost i dodajte dodatni vermikulit. Nasturtium treba lagano i mršavo tlo kako bi stvorio obilje cvjetova. Timo zahtijeva oštar odvod, pa morate dodati pijesak (sitan šljunak ili grubo pijesak).

Smjesa limuna je u najboljem stanju u uskim prostorima

Ime: timus × citriodorus i cvs.
USDA Zrelosti: 6 do 9
Veličina: 6 do 12 inča visok i 10 do 24 inča širok
Uvjeti: Puno sunca; prosječno, dobro drenirano tlo

Dajka limuna, poznata po svojoj intenzivnoj aromi limuna, može biti otrcana podloga u tlu; zatvoren u kontejner, međutim, to je atraktivan, uspravni humak malih, šiljastog, sjajnog zelenog lišća. Kako se grane rastu, raširene su i tragaju po rubu kontejnera; rano ljeto proizvode gustu ljiljanu cvjetova koji traju dulje od mjesec dana.

Kako uzgajati timijanom limuna
Smiješak limuna se najbolje uzgaja od biljaka, a ne sjemena, i treba zimovati na otvorenom. Slijedećeg proljeća, usitniti se na novi rast. Biljke na kraju oblikuju otvrdnute prostirke koje treba podijeliti ili odbaciti. Trim biljke tijekom vegetacije uz rezanje leđa stabljika. Dajka limuna lijepo će cvjetati ako je pustite, ali odrežite stabljike i oploditi se kasnije.

'Alaska' nasturtium je šarena i ukusna poslastica

Ime: Tropaeolum majus 'Aljaska'
zone: Godišnji
Veličina: 8 do 12 inča visok i 12 do 18 inča širok
Uvjeti: Puno sunca; mršav, vlažan, dobro isušen tlo

Nasturtium ima sočne stabljike koje mogu rasti u uspravnom ili završnom obliku. Njegov lišće je štit oblikovan i sportski svijetla, potaknuto cvijeće u crveno, žuto ili narančasto. 'Alaska' nasturtium je moja omiljena zbog kremastog i zelenog lišća, što ga čini atraktivnim čak i izvan cvatu. Cijela biljka je prožeta pikantnim, toplim okusom koji pluta u zraku.

Kako raste nasturtium
U kasno proljeće, kada se temperature zagrijavaju, sijati sjeme na otvorenom izravno u kontejnerima u dvije serije oko tjedan dana. Dvije sijanja osigurat će duže godišnje doba cvatnje. Ne oploditi, i dodati nekoliko šačica perlita na rastući medij za smanjenje hranjivih tvari, tako da biljke proizvode više cvijeća od lišća. Krajem ljeta, lisne uši su često problem; Sjeo sam biljke natrag i prskao sa Pyola, organskim insekticidom na bazi piretruma.

Kontejner čuva snažan balzam od limuna

Ime:Melissa officinalis i cvs.
zone: 4 do 9
Veličina: 2 metra visok i 12 do 18 inča širok
Uvjeti: Puno sunca; prosječno, dobro drenirano tlo

Balzam od limuna je ljekovito, limunaste biljke s srčanim, svijetlozelenim lišćem. Brzi uzgajivač, brzo će nadići dodijeljeni prostor u vrtu, ali je ugodan kada se nalazi u loncu. Njegov lišće je bogato i užitak je koristiti ljeti i zimi. Kao i svi članovi obitelji mint, to je također blagi sedativ.

Kako uzgajati matičnjak
Posijajte sjeme u zatvorenom prostoru šest tjedana prije posljednjeg mraza, lagano ih prekrivajući zemljom. Stavite sadnice u kasno proljeće. Smanjite biljke kroz vegetacijsku sezonu kako bi ih održavali sa svježim lišćem. Do kraja sezone, matičnjak će razviti drvenaste stabljike i može zimovati u posudama. To je kratkotrajno višegodišnje, međutim, tako počinju nove biljke u proljeće dijeljenjem originalne biljke, odbacujući šumski rast i repotting u svježem tlu.

Napomena: Matičnjak limuna se smatra invazivnim u Oregonu.

"Genovese" bosiljak je neophodan za okus

Ime: Ocimum basilicum 'Genovese'
zone: Godišnji
Veličina: 2 metra visok i 12 do 15 inča širok
Uvjeti: Puno sunca; plodno, dobro drenirano tlo

Bazil je kraljica biljnog vrta.Njegov sjajni, slatki i začinjeni listovi dolaze u zeleno ili purpurno i glatko ili ruffled, i uvijek privlače pozornost. Radije volim zeleno-ligniran 'Genovese' bosiljak zbog svoje snage i vrhunskog okusa slatkog čička. Pair 'Genovese' s ljubičastim bazilom kako bi se postigao flavorful prikaz privlačan kontrast.

Kako uzgajati bosiljak
Bosiljak je lako rasti i može se pokrenuti izravno u stalnom spremniku. Posijajte sjemenke unutra četiri do šest tjedana prije posljednjeg mraza. Držite biljke unutra dok temperatura ne dosegne između 60 ° F i 70 ° F. U vrućem vremenu, bosiljak će poletjeti i žele cvjetati, što dovodi do slabog lišća. Držite biljke grickane i potaknite proizvodnju svježeg listova rezanjem leđa.

Držite raznoliki ananas na ruci za slatki osjeti

Ime: Mentha suaveolens 'Variegata'
zone: 6 do 9
Veličina: 1 noga visok i 3 stopa širok
Uvjeti: Puno sunca; plodno, vlažno tlo

Anan pahuljica nema zamjetljiv okus ananasa, ali je prekrasna, rasprostranjena biljka lišća s ukrašenim, zelenim lišćem kremom koji je okusom slatkog i voćnog okusa. U vrtu je potrebno vlažne kutove, ali u kontejneru proizvodi samo dovoljno lišća za ispunjavanje srednje veličine posude.

Kako uzgajati ananas
Mente od ananasa najbolje se uzgaja iz biljaka, a ne sjemena, ali se lako može razmnožavati pomoću reznica. Kako bi se osiguralo svježu opskrbu biljaka sljedeća sezona, presadite nekoliko korjenitih grudica u hladnom okviru.

'Forest Green' peršin može uzeti toplinu

Ime: Petroselinum crispum 'Forest Green'
zone: 5 do 9
Veličina: 12 do 18 inča visok i širok
Uvjeti: Puno sunca na djelomičnu hladovinu; vlažnom, dobro dreniranom tlu

Volim 'šumsko zeleno' peršin za svoje lukavice od čvrsto uvijenog, dubokog zelenog lišća; njegova dobra raspoloženja u toplom vremenu; i sposobnost da se brzo vrati nakon mnogih rezova. Volim ga držati blizu moje kuhinje, jer je to važan sastojak u gotovo svakom jelu, ali smatram to i lijepom biljkom s velikom vrijednošću koja je izvan kulinarske upotrebe.

Kako uzgajati peršin
Klijetanje sjemena je promjenjivo. Pokrenite sjeme u zatvorenom prostoru tako da ih zagrijte u toploj vodi 48 sati, 10 do 12 tjedana prije zadnjeg mraza. Jednom promijenite vodu i isperite sjeme prije nego što ih posadite. Jednom zasađen, prekriti ih tlom i isključite svjetlost. Kasno zasijane sjemenke će omogućiti manje zrelijih biljaka za zimovanje u zatvorenom prostoru, ali očekuju da izgube energiju i trebaju zamijeniti sljedeću sezonu. Da bi biljke bile snažne tijekom cijele sezone, povremeno ih izrežite i oplodite.

Gledaj video: Luftbremzer Gin Distillery (Travanj 2020).