Kako rastu krumpir

Krumpiri su ne samo ukusni iz vlastitog vrta, već mogu biti plodni. Uvijek je iznenađujuće koliko gomolja koje izvuče iz tla dobivaju vrijeme žetve. Posve je moguće sakupiti 80 kilograma krumpira u deset četvornih metara prostora. Zapravo, ako imate pola cijevi (visine oko 18 inča), samo jedna krumpir može popeti do 15 kilograma krumpira. A oni nisu vaš prosječni kupljeni krumpir. To su svježe, okusljive i bez ikakvih kemijskih pesticida ili herbicida. Da ne spominjemo da imaju svoje gene - što je lijepo (bez GMO-a).

Ništa ne može pobijediti domaće krumpire
Fotografija / ilustracija: Ruth Dobsevage Uzeti mladog krumpira kada biljke počnu cvjetati
Fotografija / ilustracija: Fotografija cygnus921 pod Creative Commons Attribution License 2.0. Fotografija / ilustracija: Fotografija do sada pod Creative Commons Attribution License 2.0.

Što krumpir želi:

Krumpir poput svoje zemlje na svjetloj strani. Dobro isušena ilovača i pješčana ilovača idealni su. Oni su također cijenili puno komposta. Ne cijeniti što je žedan: Iako oni nisu vodeni derbi, po sebi, vole da ostanu ravnomjerno vlažni tijekom vegetacije.

Fotografija / ilustracija: Fotografija do sada pod Creative Commons Attribution License 2.0.

Odabir krumpira za biljke:

Potražite sjemenske krumpiriće u vašem lokalnom vrtiću, kao i sjemenske kataloge. Prilikom odabira sorti krumpira za biljke, svakako provjerite veličanstveni asortiman veličina, boja i oblika dostupnih kućnim vrtlara.

Rano sezone krumpira traju od 60 do 70 dana i uključuju Ranu ružu, Irski krojač i Yukon zlato. Sredina sezone sorte traju između 70 i 90 dana i uključuju sve plave, sve crvene i crveno zlato. Kasnu sezonu sorte, poput Russeta, traju od 90 do 120 dana. fingerlings, poput ruske banane, australskog polumjeseca i crvenog palca, može potrajati dugo kao neka kasno sezonska sorta.

Kada saditi krumpir:

Krumpir poput hladnog vremena i proljeća je vrijeme za sadnju. Ako naručite sjemensko krumpir s trgovca na mreži, navedite datum 2-3 tjedna prije nego što budete mogli posaditi u vašem području, što je obično 2 tjedna prije prošlog proljetnog mraza. Ako niste sigurni u datum, provjerite kod županijskog ureda za proširenje u vašem području.

I, molim vas, nemojte bacati svježe gnojivo na biljke krumpira. To je poziv da se steknete ruževi. Gnoj je divno - ali prvo treba biti kompostirana.

Mogu li staviti krumpir u trgovinu?

Ljudi uvijek spominju da su krumpiri koje su kupili iz trgovine dobro funkcionirali za pokretanje novih biljaka. Evo stvar: krumpir trgovine s namirnicama nisu certificirani bez bolesti. Ne samo da možete uzgajati krumpir koji može nositi vlastitu bolest, nego biste to slučajno mogli dovesti u tlo.

Fotografija / ilustracija: Brittany Carlson

Krumpir dobivenih mladih ima najbolji okus. Znat ćete da je vrijeme jer će vrhovi biljaka cvjetati. Želiš pohraniti zrelog krumpira. Sakupite ih nakon što su vrhovi biljaka umrli. Ali prije nego što žetvu zreo gomolja, ostavi ih pokriveno u tlu još dva tjedna. Ovo će postaviti svoje kože.

Nabavite kuhanje s krumpirom

Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen

Gledaj video: ZABIO JE RUŽU U KROMPIR I TAKO IH ZASADIO..... (Travanj 2020).