Uzgoj borovnica

Fotografija / ilustracija: Scott Phillips

Svatko koga poznajem ide gaga za borovnice (Vaccinium spp. i cvs., USDA Hardiness Zones 3-9). Bilo da je to zato što misle da biljke čine atraktivnim dodacima krajoliku (zbog njihove mnoštva proljetnih cvjetova i izvrsne boje pada) ili zbog toga što se onesvijestiti plodovima koji su ukusni i hranjivi, teško je naći vrtlara koji ne bi volio posaditi borovnica u njihovim krevetima. No, iako je lako rasti nakon što se ustanovio, uzimanje borovnica s pravog početka s pravilnom sadnjom i gnojidbom od vitalne je važnosti kako bi se osiguralo bogato žetve.

Ispitajte tlo i prilagodite pH kako biste osigurali odgovarajuće okruženje

Ponekad lijepa boja lišća nije dobra stvar. Ako tlo nije dovoljno kiselo, vaše će biljke biti nedostatne željeza i pretvoriti svijetlo žuto.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Ako je ikad postojalo vrijeme da je test tla neophodan, to je to. Ako već niste poznavali svojstva kreveta koje ćete saditi, morat ćete napraviti analizu tla prije nego što posadite bobice. Borovnice trebaju kiselinsko tlo s idealnim pH između 4,5 i 5,2. Ako je vaš pH tla previsok, vaše će biljke biti nedostatne željeza, uzrokujući da lišće žute između žila. Taj nedostatak može na kraju ubiti vaše biljke. Postoji nekoliko načina da se zakiseli slatko tlo. Možete raspršiti 2 do 3 unca finog sumpora (po grmu) preko tla i ogrebati ga. Ova metoda će raditi, iako će obično trajati najmanje godinu dana kako bi ova izmjena imala učinak na pH vašeg tla. Da biste brzo smanjili pH, koristite vlažnu tresetnu mahovinu da biste napunili svoju rupu za sadnju. To brzo povećava kiselost, omogućujući vam da imate zdravu i produktivnu prvu sezonu.

Postoji razlog da su tipovi visokih visina favoriti. Zbog svojih bijelih zvonastih cvjetova i vaze sličnih struktura, to su ukrasne biljke koje proizvode jestivo voće.
Fotografija / ilustracija: Frank Clarkson Fotografija / ilustracija: Frank Clarkson

Vrijeme plantaže borovnice ovisi o tome gdje živite. Ako živite u blažem dijelu zemlje (Zoni 7-9), možete biljka u proljeće ili jesen. Prekorsko sadnju u hladnijim zonama (Zone 3-6) nije idealno jer će biljke pokušati uspostaviti prije zamrzavanja tla, tako da je proljeće najbolja opcija. Vrsta borovnice koju biljka će također biti diktirana gdje živite. Vrhunska borovnica su najpopularnija vrsta za kućne vrtove jer su dobre, niske skrbi i proizvode najveću količinu plodova. Svaka biljka borovnice trebala bi biti razmaknuta od 5 do 6 stopa, u punom suncu, u djelomičnoj sjeni. Ako biste, međutim, željeli izraditi živicu iz grmlja, samo ih razmaknite 3 metra.

Savjet: Preskoči barerove biljke

Fotografija / ilustracija: Frank Clarkson

Ponekad će me ljudi pitati o barerotnim biljkama koje ćete povremeno vidjeti u dječjem vrtiću ili dobiti putem pošte. Nikada nisam imala puno uspjeha s tim i obično je potrebno nekoliko godina da biljke budu veličine i počele plodati. Kao što mi je jedan farmerski prijatelj priopćio: "Život je prekratak da gubimo vrijeme na finickim grmovitim borovnicama".

Odaberite pravu vrstu

Highbush
Fotografija / ilustracija: Ann Stratton Lowbush
Fotografija / ilustracija: Courtesy Monrovia

Većina borovnica tvrdo je do -20 ° F, ali svaka sorta ima zimsko-hlađenje uvjet - ili količinu vremena da biljka mora biti uspavan. To se mjeri u broju dana u kojima biljke podnose temperature ispod 45 ° F. Prilikom odabira vaših grmlja pazite da istražite njihov zahtjev za hlađenjem i podudaraju se s vašim prostorom. Također, zapamtite da kupite dvije ili više biljaka istog tipa - ali različit kultivar - jer unakrsno oprašivanje povećava veličinu usjeva.

Highbush

Zoni 3 do 7

Najčešći grm borovnica kojeg je uzgajao kućni vrtlar, jer proizvodi najveći volumen plodova, visoki grmovi sazrijevaju u rukom visoki i široki grm 5 do 6 stopa. Postoje sjeverne i južne bujne borovnice, od kojih svaka zahtijeva različitu količinu hladnoće da bi proizvela plodove (nazvane "slabašan" i "visoki hladnoća"). Vrste bujica općenito se kategoriziraju kada njihovo voće sazrijeva; ranoj, srednjoj ili kasnoj sezoni.

Lowbush

Zoni 2 do 8

Također poznate kao "divlje" borovnice, ove kompaktne biljke (visine 2 metra i široke) nose manje voće. I dalje možete očekivati ​​da su pristojne zalihe tih biljaka i sićušne bobice omotale više flavorful punch od drugih borovnica što ih čini idealnim za kuhanje i pečenje. Ove biljke dobivaju sićušno bijelo cvijeće u proljeće i kesten boje u jesen (na slici) u sjevernim zonama.

Pola visoka
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry Pink limunada
Fotografija / ilustracija: Ljubaznošću velikih vrtnih biljaka

Pola uspone

Zoni 3 do 7

To su hibridni grmovi čija je veličina između visokog i niskog bobica, u prosjeku oko 3 do 4 stope visoka i široka. Oni su svjesni svih osim najsjevernijih i najjužnijih dijelova zemlje. Biljke proizvode srednje veličine bobice.

Pink limunada

Zoni 4 do 8

Ova visoka bobica raste oko 2,5 metra visoka i široka. Kao što ime sugerira, voće je svijetlo ružičasto kada zrelo, ali ima isti okus kao redoviti, plavi bobica. Cvjetovi na ovim grmljem također su svjetlo ružičasta, za razliku od bijele tradicionalne vrste. U jesen, lišće postaje crveno.

Kopirajte, poplavite, malter i feed za najbolje rezultate

Najprije ćete morati kopati odgovarajuću rupu za sijanje, a zatim popuniti samo na pola puta.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry Zatim poplavite rupu vodom da biste izbacili zračne džepove.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry Nekoliko tjedana nakon nanošenja mulca, posipajte prstenom gnojiva oko biljke da biste je dobili na najbolji mogući način.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Postupak sadnje započinje rupom dvostruko širim i jednako dubokom kao kontejnerska biljka. Zatim stavljam biljku u rupu i djelomično natrag (koristeći navlaženu tresetnu mahovinu ako je potrebno za pH). Dalje, ja vodu temeljito poplava rupu. Dopustite da se voda potpuno ispuni prije nego što završite s napunjenjem. To tjera sve zračne džepove oko biljke, što bi moglo dovesti do lošeg razvoja korijena. Završite stvari primjenom 3 do 4 inčni sloj organske mulch oko baze biljke i širenje od najmanje 2 do 3 noge u svim smjerovima. Borovnice su plitko ukorijenjene i preziru sušenje, pa mulch pomaže održati vlagu konzistentnim oko biljaka. Korovi natječu se i za vlagu, tako da i mulch pomaže da ih zadrži u zaljevu.

Ja obično ne oploditi svoje biljke do dva ili tri tjedna nakon sadnje - ili kad god se sjećam. Baš kao i druge biljke koje vole kiseline, kao što su rododendroni (Rododendron spp. i cvs, Zones 3-9), borovnice žele biti hranjene gnojivima posebno formuliranim po njihovim ukusima, iako to nije neophodno. Volim nanijeti prsten gnojiva pješice od krune biljaka. Gornja gnojiva gnjilujte u tlo i onda biljkama dajte zdrave doze vode. U prvoj godini sadnje, pobrinem se da biljke ostanu vlažne pomoću crijeva za bušenje. Ako se kiša za tjedan dana ili više zaustavi, uključim crijevo i dajem biljkama piće.

Ako sve bude ispravno, počinjem skuhati malu količinu plodova u prvoj godini sadnje. Možda nije dovoljno da napunite zamrzivač, ali drugoj ili trećoj godini praktično molim članove svoje obitelji da uzmu plastične vrećice s bobica.

Gledaj video: Uzgoj i berba borovnica na Kosmaju - U nasem ataru 643 (Travanj 2020).