Kako beta-blokeri mogu utjecati na vašu osobnost

Beta-blokatori su klasa lijekova koji blokiraju simpatički živčani sustav srca. Oni se obično propisuju za različite srčane probleme, uključujući visoki krvni tlak, anginu, abnormalne srčane ritmove, srčani udar i druge zdravstvene probleme kao što su anksioznost, migrena, glaukom, preaktivan štitnjače. Postoji mnogo različitih vrsta beta-blokatora dostupnih na tržištu i liječnici propisuju različite oblike ovisno o različitim zdravstvenim uvjetima. Već se godinama poznato da beta-blokatori imaju nuspojave, uključujući i depresija i promjene raspoloženja.

Iako su beta-blokatori poznati kao uzročnici depresije i raspoloženja tijekom mnogo godina, čini se da se rezultati razlikuju od osobe do osobe, od droge do droga. Budući da su proučavanja šezdesetih godina pokušavala utvrditi postoji li veza između beta-blokera i raspoloženja, rezultati i rezultati ostaju neuvjerljivi.

Za mnoge ljude, beta blokeri mogu uzrokovati zamjetljive promjene raspoloženja koja su prilično teška. Ovisno o potrebi za lijekovima, često je potrebno samo pretraživanje prije nego što se pronađe pravi beta-blokator.

U nekim slučajevima, beta-blokatori su namjerno uzeti za promjenu raspoloženja koje pružaju. U svijetu izvedbenih umjetnosti, talenti koji doživljavaju tjeskobu ili strahovanje u strahovima su pronašli olakšanje uzimanjem beta blokera kako bi smanjili njihovu anksioznost i uživali u showu.

Beta-blokatori također mogu uzrokovati depresiju i promjene raspoloženja kada se uzimaju s drugim lijekovima. Mnogi lijekovi se ne mogu zaustaviti odmah, uključujući i beta-blokatore, tako da ljudi koji imaju depresiju ili druga nepovoljna raspoloženja u raspoloženju moraju najprije krviti s beta-blokatora, umjesto da ih zaustave hladnom puretinom. Beta-blokatori su povezani s povećanim rizikom od simptoma poput bipolarnog poremećaja i problema stabilizacije raspoloženja.

Neki od razloga za beta-blokatore mogu biti postojeći poremećaji raspoloženja i drugi lijekovi, zbog čega znanstvenici i dalje traže odgovore nakon toliko godina.

Gledaj video: Week 6 (Veljača 2020).