Je li zdravlje očiju poboljšano s dobi?

Vi svibanj osjećati kao da s godinama svoje tijelo počinje boljeti, vaša memorija nije tako dobra kao što je nekoć bio, i trebate više spavanja (i više kave) kako bi funkcionirali. Ali ne sve pogoršati s dobi? Što je s vašim zdravljem oka?

Nesretan odgovor je da, jer se oči ne popravljaju s godinama. Prema AllAboutVisionu nakon što prođete 40, primijetit ćete znakove pada dobi u vašim očima, što uključuje poteškoće s fokusiranjem na stvari, obično pri čitanju ili gledanju računala. Ovo pitanje fokusiranja poznato je kao prezbiopija.

Ne brinite, to je vrlo uobičajeno i javlja se zbog stvrdnjavanja leća unutar vašeg oka. Dobra vijest je da postoje mnoge mogućnosti za poboljšanje vaše vizije: Ono što se obično događa je da trebate čitati naočale, višenamjenske naočale ili kontaktne leće.

Pa, zašto se te promjene događaju vašim očima? Jedan od razloga je to da se normalno čista leća u vašim očima može početi bojati, stoga je otežavajući odrediti različite nijanse boje. I vi proizvodite manje suza dok starite, što čini vaše oči osjetljivije na suhoću i svrbež. Veličina našeg vidnog polja također se smanjuje s dobi, a prema AllAboutVisionu to se događa oko jedan do tri stupnja po desetljeću i rezultira gubitkom periferne vizije.

Osim toga, bolesti očiju imaju tendenciju da se više prevladavaju među starijima, posebice katarakte. Statistika katarakte kod osoba iznad 65 godina je zastrašujuća, a prema Mayo Clinicu, polovica svih Amerikanaca koji su nadmašili ovo doba imaju "neki stupanj formiranja katarakte u njihovim očima". Dobre vijesti? Operacije su djelotvorne i obično se obnavlja puna vizija.

Američko optometrijsko društvo preporučuje da zakazuje obvezu pregleda oka s vašim optometrom svake dvije godine, u dobi između 41 i 60 godina, jer to može pomoći u određivanju problema s vašom vizijom.

Gledaj video: если не стоит эрекция, есть простатит, эректильная дисфункция? правильное питание+очищение организма (Veljača 2020).